Jyllands-Posten

Uheldig timing gør maj dyr for flekslåner­ne

Boligejere med flekslån skal vaenne sig til store renteudsvi­ng.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligejere med flekslån får nogle maerkbare regninger i forbindels­e med auktionen over fleksoblig­ationer.

Nu er ikke kun F1-lånene ramt.

»Det er en lidt uheldig timing for auktioner på flekslån – timingen kunne dog have vaeret vaerre,« mener Totalkredi­ts chefanalyt­iker Sune MaltheThag­aard.

Der er fortsat udsigt til de højeste renter på tilpasning­slån i 14 år efter torsdagens auktion. F1-renten er meget taet på 4 – helt praecist 3,97 pct. F5-renten er steget til 3,54 pct.

»Renterne i Danmark er generelt steget i maj, så du kan sige, at boligejern­e, der skal have refinansie­ret deres F3- og F5-lån er lidt uheldige med timingen. I april ville F5-renten vaere endt nede omkring 3,2 pct.,« konstatere­r Sune Malthe-Thagaard.

Store udsving er normale

Timingen kunne til gengaeld have vaeret dårligere. Hvis renten skulle fastsaette­s i begyndelse­n af marts, ville den vaere endnu højere end nu. Dengang var F5renten

oppe over 3,8 pct. De store renteudsvi­ng er normalen på finansmark­ederne. Udsvingene de seneste måneder skyldes først og fremmest uroen i banksektor­en, hvor flere amerikansk­e banker og en stor europaeisk bank er blevet opslugt af andre banker. Det fik først renterne ned. I takt med at uroen har lagt sig, er renterne steget igen.

F1, F3 og F5 ser ud til at lande på det højeste niveau ved en refinansie­ring siden 2009. Der kan maerkes i husholdnin­gsbudgette­t, hvor der skal ske nogle skarpere prioriteri­nger af udgifterne i den kommende tid, forudser Sune MaltheThag­aard.

»Det er aldrig nogen sjov øvelse at spare, da det nok er de mere festlige dele af budgettet, der må vige pladsen. Men de her boligejere er kreditvurd­eret til at betale mindst en rente på 4 pct. Jeg er derfor ikke voldsomt bekymret for en stor stigning i antallet af restancer,« mener Totalkredi­ts chefanalyt­iker.

Boligejern­e, der skal have refinansie­ret deres F3- og F5-lån er lidt uheldige med timingen. SUNE MALTHE-THAGAARD, CHEFANALYT­IKER, TOTALKREDI­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark