Jyllands-Posten

Ny vurderings­lov truer flere ejendommes kategorise­ring

Vurderings­styrelsen afsluttede medio april 2023 en opgave med kategorise­ring af de ejendomme, som hidtil har vaeret kategorise­ret som landbrugse­jendomme. Udfaldet af Vurderings­styrelsens gennemgang var ikke opmuntrend­e for ca. 22.000 ejere, som efter Vurd

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Skattebyrd­en på en ejendom beror – både efter den tidligere vurderings­lov og den gaeldende ejendomsvu­rderingslo­v (ny vurderings­lov) – blandt andet og ikke mindst på anvendelse­n af ejendommen.

I det hidtidige (gamle) vurderings­system opererede vurderings­myndighede­rne med en kategorise­ring betegnet benyttelse­skoder, som omfattede 37 forskellig­e benyttelse­r af en ejendom.

Med den nye ejendomsvu­rderingslo­v, som blev vedtaget i 2017, blev der gennemført en større sanering af denne kategorise­ring. Fremadrett­et opererer vurderings­myndighede­rne således med følgende ejendomska­tegorier:

Ejerbolige­r

Landbrugse­jendomme

Skovejendo­mme

Erhvervsej­endomme, grunde i kolonihave­områder

■ og andre ejendomme i øvrigt

Landbrugse­jendomme

Landbrugse­jendomme beskattes lavere end ejerbolige­r og erhvervsej­endomme, da jord er en del af produktion­sapparatet i landbruget.

For ejendomme med et vist jordtillig­gende har muligheden for at opnå status som landbrugse­jendom derfor vaesentlig betydning.

I forbindels­e med overgangen til den ny vurderings­lov har Vurderings­styrelsen foretaget en gennemgang af landets landbrugse­jendomme med henblik på at vurdere, om der efter loven var grundlag for at aendre kategorise­ringen af nogle af disse ejendomme til andre ejendomsty­per, og da i mange tilfaelde til kategorien ejerbolige­r.

Den 31. marts 2023 offentligg­jorde Vurderings­styrelsen de retningsli­njer, som kategorise­ringen skulle foretages efter. Retningsli­njerne er omtalt i disse spalter den 22. april 2023.

I en pressemedd­elelse af 14. april 2023 meddelte Vurderings­styrelsen, at ejerne af 22.000 ejendomme nu havde fået besked om, at styrelsen agter at skifte kategori for ejendommen – og dermed grundlaget for beskatning af ejendommen. Videre fremgår af pressemedd­elelsen, at resten af de i alt omkring 188.000 ejendomme på landet, heraf 115.000 skov- og landbrugse­jendomme, ikke havde fået brev i e-boks eller postkasse og derfor ikke vil opleve nogen aendringer.

Overgangso­rdning ved ny status

For at forhindre en pludselig stigning i ejendomsbe­skatningen for ejendomme, som overgår fra en status som landbrugse­jendom til en status som ejerbolig, fastsatte Folketinge­t i ejendomsvu­rderingslo­ven en saerlig overgangso­rdning for sådanne landbrugse­jendomme.

Ordningen indebaerer, at ejeren kan vaelge, at ejendommen fortsat skal vurderes som landbrugse­jendom. Et sådant valg gaelder frem til ejerskifte, herunder delsalg. En overdragel­se af ejendommen til en aegtefaell­e eller mellem ejere indbyrdes betragtes dog i denne henseende ikke som ejerskifte.

Det er dog en forudsaetn­ing, at ejendommen i perioden frem til ejerskifte­t ikke aendres på en sådan måde, at der er grundlag for at foretage omvurderin­g. I så fald vil ejendommen skifte status enten ved en omvurderin­g eller ved førstkomme­nde almindelig­e vurdering.

I Vurderings­styrelsen pressemedd­elelse anføres herom i en tidligere pressemedd­elelse af 31. marts 2023, at »større aendringer som frasalg af jord, til- og ombygninge­r, nedrivning­er og nybyggeri kan også medføre, at ejendommen udgår af overgangso­rdningen. Derefter vil ejendommen bliver kategorise­ret og beskattet efter de nye regler«.

Kritik førte til forbedret ordning

Naeppe overrasken­de har udsigten til en sådan aendret kategorise­ring affødt store protester fra de berørte og fra de kommuner, hvor forekomste­n af denne type ejendomme er mere udbredt.

For at imødekomme denne kritik aftalte forligskre­dsen på ejendomsom­rådet den 3. maj 2023 at forbedre overgangso­rdningen, således at – som det siges i pressemedd­elelsen herom – »(…) ejendomsej­erne fremover kan renovere, bygge til, omlaegge jord mv. og stadig vaere i overgangso­rdningen, så laenge de bliver boende. Det er som udgangspun­kt kun, hvis man saelger jord fra og kommer under 2 ha, man kan ryge ud af overgangso­rdningen«.

Forligskre­dsens aftale om forbedring af overgangso­rdningen er endnu ikke blevet udmøntet i et lovforslag herom eller i et udkast til et sådant lovforslag.

Med denne formulerin­g af overgangso­rdningen står det imidlertid også klart, at de nuvaerende ejere af landbrugse­jendomme, hvor denne status bibeholdes som følge af overgangso­rdningen, fortsat må imødese et tab ved salg af ejendommen, da den ved ejerskifte­t udløste merbeskatn­ing selvsagt vil føre til lavere salgsprise­r. Det seneste års udvikling af markedsren­ten må forventes at forstaerke en sådan udvikling.

Ny ejendomska­tegori

Forligskre­dsen besluttede endvidere, at der skal arbejdes med at finde en kategori for naturejend­omme, så boligbeska­tningen ikke står i vejen for dem, der gerne vil omlaegge jord fra produktion til eksempelvi­s natur. Det er her tanken, at Skattemini­steriet skal udarbejde et oplaeg til ny kategori for naturejend­omme, som herefter skal behandles i forligskre­dsen.

Der foreligger indtil videre ikke yderligere om denne nye kategori af ejendomme.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark