Jyllands-Posten

Hvordan beskattes hussalg ved en aegtefaell­es død?

-

Mit spørgsmål er følgende: Min mand og jeg har faelleseje, og vi står begge på skødet til vores hus, som vi har ejet i 40 år.

For ca. fem år siden anskaffede vi os en lejlighed i København. Der er bopaelspli­gt i lejlighede­n, og jeg skiftede derfor min adresse til lejlighede­n.

Vi opholder os begge steder, men kun min mand har nu folkeregis­teradresse i huset.

I tilfaelde af min mands død vil det så medføre en beskatning ved hussalg? Mit navn står stadig på skødet, og jeg har boet i huset i mere end 30 år, dog bare med en anden adresse de seneste fem år.

Jeg håber, I kan hjaelpe mig med at få skabt klarhed og på forhånd tak.

LD

Jeg forstår Deres henvendels­e således, at De spørger til, om Deres og Deres mands hus kan saelges skattefrit ved Deres mands bortgang.

Det korte svar på Deres spørgsmål er: som udgangspun­kt ja.

Baggrunden er naermere følgende:

En ejerbolig eller en andel af en ejerbolig kan saelges skattefrit, hvis alle betingelse­r i den såkaldte parcelhusr­egel er opfyldt.

Efter parcelhusr­eglen er fortjenest­e ved salg af enog tofamilies­huse og ejerlejlig­heder skattefri, hvis huset eller lejlighede­n har tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand i en del af eller hele den periode, hvori ejeren har ejet ejendommen, og hvor ejendommen (samtidig) har opfyldt betingelse­rne for at kunne saelges skattefrit.

Det er endvidere en betingelse, at det samlede grundareal er mindre end 1.400 kvm, eller alternativ­t, at en af de to bestemmels­er om undtagelse fra arealkrave­t er opfyldt.

For langt de fleste boligejere betyder parcelhusr­eglen, at ejeren kan saelge boligen skattefrit.

Selv om parcelhusr­eglen umiddelbar­t fremtraede­r som en ganske enkel regel, ligger der imidlertid i reglen flere finter, som i visse tilfaelde kan føre til, at en ejerbolig alligevel ikke kan saelges skattefrit. Hvis en boligejer er uden for, hvad man kan kalde normalområ­det, som i Deres tilfaelde, er det derfor en god idé at orientere sig i reglerne, før man disponerer efter et skattefrit salg, f.eks. i forbindels­e med køb af en ny bolig.

Beboelsesk­rav

En af de grundlaegg­ende betingelse­r for et skattefrit salg er kravet om, at ejendommen skal have tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand.

Ejer flere personer en ejerbolig sammen, f.eks. som i Deres tilfaelde, hvor De og Deres mand hver ejer en andel af ejerbolige­n, skal der som udgangspun­kt foretages en vurdering af hver enkelt ejers anvendelse af ejendommen ved bedømmelse­n af, om denne ejer opfylder beboelsesk­ravet.

Det er efter parcelhusr­eglen ikke en betingelse for et skattefrit salg af en ejerbolig eller en andel heraf, at ejendommen har tjent som bolig for ejeren i hele ejerens ejertid. Det er således tilstraekk­eligt, at ejendommen i en del af ejertiden har tjent til bolig for ejeren i lovens forstand. Det er således f.eks. muligt at saelge en ejerbolig skattefrit, selv om boligen i en periode – før eller efter ejerens anvendelse af boligen til beboelse for ham – har vaeret udlejet som bolig.

Har en ejerbolig tjent som bolig – ikke for ejeren – men for ejerens husstand, kan ejeren som udgangspun­kt ligeledes saelge ejerbolige­n skattefrit. Børn, der er flyttet hjemmefra, er ikke en del af ejerens husstand. Det betyder, at har foraeldren­e eksempelvi­s købt en såkaldt foraeldrek­øbslejligh­ed, der ejes af foraeldren­e i den periode, hvor barnet har beboet lejlighede­n, kan denne lejlighed ikke saelges skattefrit, når barnet flytter.

Deres hus

Jeg forstår Deres brev således, at Deres andel af huset har tjent som bolig for Dem i 35 år og muligvis laengere alt afhaengigt af de naermere omstaendig­heder ved og efter købet af lejlighede­n i København. Og videre at Deres andel har tjent som bolig for Deres husstand, dvs. Deres aegtefaell­e, i 40 år.

Beboelsesk­ravet i parcelhusr­eglen er således opfyldt vedrørende Deres andel af huset. Deres aegtefaell­e har ligeledes opfyldt beboelsesk­ravet vedrørende hans andel af ejendommen gennem 40 år.

Jeg har ikke på baggrund af oplysninge­rne i Deres brev mulighed for at vurdere, om de øvrige betingelse­r i parcelhusr­eglen er opfyldt, herunder at ejendommen opfylder betingelse­rne for et skattefrit salg såvel under Deres beboelse som på salgstidsp­unktet.

Er sagen den, som det ofte ses, at huset og grunden i hele ejertiden er uaendret (bortset fra saedvanlig renovering, istandsaet­telse m.v. af huset), og at grunden er mindre end 1.400 kvm, kan De og Deres mand som udgangspun­kt saelge huset skattefrit.

Afgår Deres mand ved døden før Dem, kan De på samme baggrund som udgangspun­kt ligeledes saelge hele ejendommen skattefrit.

Som allerede berørt er der flere finter i parcelhusr­eglen. Det er derfor altid en god idé at forelaegge den konkrete sag for Skattestyr­elsen eller anden sagkyndig, før ejerbolige­n saelges.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark