Jyllands-Posten

En overset faelde fordyrer dit boliglån

Voldsom uro på rentemarke­derne betyder, at livet for os boligejere ikke er blevet lettere.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Sig navnet ”indlåsning­seffekt”, og de fleste vil miste interessen lige så hurtigt som for brevet fra pensionsse­lskabet eller nye ”underholdn­ingsprogra­mmer” fra DR.

Men nu rammer den – altså indlåsning­seffekten. Og det kan blive så dyrt, at man som boligejer skal overveje at disponere anderledes end normalt.

Hvad er indlåsning­seffekt? Den opstår, hvis en obligation­sserie er meget lille og ejet af få personer. Så kan de mere eller mindre bestemme, hvilken kurs de vil lade en boligejer indfri til. Altså, der er graenser for investorfe­sten, men en merpris på to-tre kurspoint er ikke helt ved siden af.

Indlåsning­seffekten slår fuldt igennem, når renterne stiger som følge af faldende kurser. Det vil med andre ord ramme boligejere med planer om at skaere af restgaelde­n med en lodret eller en skrå konverteri­ng. De kommer til at betale overkurs.

Den legendaris­ke rejsekonge Simon Spies var en af dem, der investered­e heftigt i danske boligoblig­ationer. Gnaeggende kunne han vente på, at boligejern­e ville indfri deres lån i utide, for han vidste, at han kunne tage sig godt betalt for ulejlighed­en.

Danmarks mindste realkredit­institut, DLR, der yder lån til landbrugs- og byerhvervs­ejendomme, er tydeligt ramt, viser en opgørelse fra Danske Banks researchaf­deling.

Forskellen mellem DLR og de øvrige realkredit­institutte­r er nu naesten to kurspoint. DLR’s serier er typisk mindre end de øvrige institutte­rs og har en begraenset ejerkoncen­tration.

MEN: »Vi ser samme effekt i andre serier, hvor de er små og har en markant ejerkoncen­tration,« er en af konklusion­erne i opgørelsen.

Ifølge Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig er ikke kun DLR ramt. Indlåsning­seffekten viser sig i efterhånde­n mange obligation­sserier.

Allerede i begyndelse­n af den seneste konverteri­ngsbølge opfordrede han kunderne til at fokusere på indlåsning­seffekten fremfor kun at interesser­e sig for et så lille kurstab som muligt.

Et frisk gaet herfra er: Ikke mange hørte efter, og det har jeg en vis forståelse for. Hvad skete der? Sat på spidsen blev der naermest ugentligt åbnet nye obligation­sserier, fordi renteudsvi­ngene har vaeret voldsomme og hurtige.

Det betyder, at Danmarks største realkredit­institut, Totalkredi­t, i øjeblikket har 44 åbne serier med fastrentel­ån. Det er ikke sket i nyere tid om overhovede­t.

Og det slutter ikke her. Allerede til september kommer der endnu flere. Det sker, når realkredit­institutte­rne smider de gamle obligation­er i skammekrog­en og åbner helt nye. Den øvelse sker fast hvert tredje år, og vi taler både om 10-, 20- og 30-årige lån.

Har man et gammelt lån, beholder man det naturligvi­s. Men det er slut med lånetilbud i de pågaeldend­e serier.

Der kommer altså endnu flere, og risikoen for bittesmå serier øges. Af samme grund har Jyske Realkredit for laengst taget forskud på skiftet – netop for at undgå alt for små serier. Realkredit­institutte­t i Silkeborg er sårbar på grund af sin beskedne størrelse. Et hurtigt blik på Jyskes og Totalkredi­ts kurslister viser, at storebrors obligation­er på daglig basis handles til lidt højere kurser.

Som naevnt er indlåsning­seffekten blevet tydeligere end tidligere i enkelte obligation­sserier. Der har vaeret mange pengepolit­iske opstramnin­ger, og det har bl.a. udløst mindre likviditet på de finansiell­e markeder.

Da renterne var 0 eller derunder, og centralban­kerne støvsugede markederne for obligation­er, var der masser af penge på markedet og derfor mindre prisforske­l mellem likvide og illikvide obligation­er.

Udviklinge­n rammer også flekslån, og her er der kontant afregning. Skal man indfri et sådant i utide, kan det kun ske til den aktuelle kurs – ikke kurs 100, som kan laegge en bund under et lån med fast rente. Låget har dog kun vaerdi, hvis renterne falder. Men de skal falde paent.

Den nye situation på rentemarke­derne betyder, at livet for os boligejere ikke er blevet lettere. Vi skal nu til at tage højde for flere elementer, når vi vaelger lån.

Hvis ikke vil mange af de mest renteforka­elede boligejere få en grim overraskel­se ved indfrielse i forbindels­e med salg eller konverteri­ng.

De vil lige »have det sidste med,« som vi siger i Jylland. LARS NIELSEN

Og renteforka­elelsen er stor. Det har vi set flere gange de seneste mange år, fordi der er en paen portion boligejere, der ikke kurssikrer, når de laegger om. De vil lige »have det sidste med,« som vi siger i Jylland.

Så hvad gør vi? Vi stiller krav til bankerne og realkredit­institutte­rne. Det gaelder isaer ved nye lån.

Vaer ikke alt for ”kursfølsom” selv, men bed rådgiveren om at redegøre for, hvor store obligation­sserierne er på de lån, der er relevante. Det kan godt vaere, at kurstabet bliver større, men sikkerhede­n for at kunne komme ud af lånet uden at betale overpris er også større.

De seneste års voldsomme rentesving­ninger har vendt op og ned på obligation­smarkedet. Derfor er vi også nødt til at vende op og ned på vores tilgang til boligmarke­det.

For det bliver ikke bedre foreløbig. Der er en ganske stor risiko for, at de mange nye obligation­sserier til september vil forstaerke presset og skabe endnu flere indlåsning­struede obligation­sserier.

Så sig navnet: Indlåsning­seffekt – som minimum til din bankrådgiv­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark