Jyllands-Posten

Lad os tale om vejret, selv om det er nedslående

Trods presserend­e emner som det amerikansk­e gaeldsloft og fortsat frygt for recession vil jeg alligevel hellere tale om vejret. Det vedrører nemlig også vores økonomi og dermed dine investerin­ger i aktier, hvis du skulle vaere i tvivl.

- LARS SKOVGAARD ANDERSEN Investerin­gsstrateg, Danske Bank finans@finans.dk

Vi var dygtige til at spare på gas fra Rusland den forgangne vinter, men vi var også heldige med, at vinteren i Europa var varmere end normalt.

Den gode nyhed er, at naeste vinter meget vel kan blive endnu en varm en af slagsen, så vi undgår en ny energikris­e til den tid. Den dårlige nyhed er, at det skyldes generelle temperatur­stigninger, og at El Niño inden laenge kan give ekstra sved på panden.

El Niño er et vejrfaenom­en, der i en periode på etto år (eller potentielt endnu laengere) medfører øgede temperatur­er i dele af verden, tørke nogle steder og ekstra nedbør andre steder. Årsagen er en ekstra opvarmning af den tropiske del af Stillehave­t som følge af saerlige vindforhol­d og havstrømme, der opstår med ujaevne mellemrum.

Iifølge den europaeisk­e klimaoverv­ågning Copernicus vil El Niño ramme os denne sommer.

Seneste El Niño i 2016 medførte, at den globale gennemsnit­stemperatu­r slog rekord, og med de generelt stigende temperatur­er kan der meget vel vaere udsigt til nye rekorder.

Når verden sveder, har det imidlertid store konsekvens­er i en tid, hvor vi i forvejen døjer med ekstremt vejr. I vores del af verden havde Spanien f.eks. hedebølge i april, mens Italien for nylig har oplevet store oversvømme­lser. Men hvad har det så med dine investerin­ger at gøre?

Mere udbredt tørke medfører fødevarema­ngel, som fører til hungersnød i visse dele af verden og stigende fødevarepr­iser i den vestlige verden. Det kan give ny naering til inflations­bekymringe­r. Samtidig kan mere ekstremt vejr medføre en større produktion­s- og forsynings­risiko i berørte områder, og i en globaliser­et verden får det i sagens natur også globale konsekvens­er.

Det videnskabe­lige tidsskrift Science estimerer, at det samlede økonomiske tab i relation til den kommende El Niño vil beløbe sig til omkring 3.000 mia. USdollars. Det er mindre end El Niño i 1982-83 og 1997-98, da tabene ifølge Science var hhv. 4.100 og 5.700 mia. dollars, men trods alt stadig en paen sjat.

Helt overordnet er der selvfølgel­ig intet godt at sige om varmere og mere ekstremt vejr, der har negative konsekvens­er for ufatteligt mange mennesker rundtomkri­ng i verden.

Men skal man alligevel vride et eller andet positivt ud af det, kan det give yderligere medvind til den grønne agenda. Her har vi desvaerre ofte brug for fysiske beviser, før der kommer en bredere opbakning.

Det kan medføre fornyet fokus på det blå guld, nemlig vores rene vand, samt på klimaforan­dringer, hvilket vil understøtt­e den grønne dagsorden. Selskaber inden for disse temaer vil vaere blandt løsningern­e på vores udfordring­er, og vi ser interessan­te investerin­gsmulighed­er inden for begge temaer. Det er investerin­gstemaer, vi har meget fokus på i Danske Bank.

Og lige til slut inden vi glaeder os for tidligt over en eventuel kommende varm vinter som vaern mod en ny energikris­e: Selv om El Niño generelt fører til varmere vejr mange steder i verden, kan det i Norden føre til koldere og mere tørre vintre. Så vent med at smide dine gamle uldsokker ud.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark