Jyllands-Posten

Hun skabte det første grønne regnskab: »For ikke så mange år siden anede man dårligt, hvem der var i bestyrelse­n, eller hvad deres rolle var«

Helle Bank Jørgensen rådgiver og underviser bestyrelse­smedlemmer. Hun har brugt det meste af sin karriere på at arbejde med baeredygti­g ledelse og gøre det til en god finansiel forretning for alverdens virksomhed­er.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Erhvervsli­vets bestyrelse­smedlemmer har en kaempe mulighed for at påtage sig en hovedrolle i den omvaeltnin­g, samfundet står over for i relation til klima, socialt ansvar og god ledelsessk­ik.

Det mener Helle Bank Jørgensen, som i mere end 30 år har arbejdet på den globale scene med at rådgive topledere om virksomhed­ers potentiale inden for baeredygti­ghed.

»Bestyrelse­rne har mulighed – og nogle vil sige forpligtel­ser – til at bruge deres store magt til at tage ansvaret og vaere stewards of the future,« siger Helle Bank Jørgensen med henvisning til titlen på sin bog, der udkom i 2022.

Der er sket en hel del, siden Helle Bank Jørgensen i begyndelse­n af 1990’erne udarbejded­e det, der skulle vise sig at vaere verdens første grønne regnskab. Hun gjorde det, fordi det var spaendende, men siden er hun blevet betragtet som lidt af en pioner og forkaemper for baeredygti­g virksomhed­sledelse.

Igennem sin karriere har Helle Bank Jørgensen samarbejde­t med virksomhed­er som Novo Nordisk, Maersk, Unilever og

Nike. Nu traekker hun på sin mangeårige erfaring i arbejdet med at uddanne og forberede bestyrelse­smedlemmer i regi af Competent Board, et program hun har udviklet i samarbejde med en raekke prominente erhvervspe­rsoner.

I dag er baeredygti­g ledelse og ESG (engelsk forkortels­e for miljø, samfund og ledelse, red.) i den grad kommet på dagsordene­n. Men det halter tilsynelad­ende med viden på området i bestyrelse­slokalerne.

Bestyrelse­r opruster viden

For nylig skrev Børsen på baggrund af en undersøgel­se fra CBS (Copenhagen Business School) om C25-selskaber, at mange bestyrelse­r mangler viden om ESG. Det samme gør sig ifølge en rapport fra NYC Stern Center for Sustainabl­e Business gaeldende i USA.

Rapporten fra 2021 konkludere­r, at ganske få bestyrelse­smedlemmer i amerikansk­e topvirksom­heder har ekspertise inden for klima, socialt ansvar og governance.

Noget tyder imidlertid på, at billedet er ved at aendre sig. I hvert fald konkludere­r rapporten Board Monitor Europe 2022, der bliver udgivet af det internatio­nale rekrutteri­ngsfirma Heidrick & Struggles, at danske bestyrelse­r opruster viden om baeredygti­ghed.

23 pct. af de bestyrelse­sposter, der blev

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark