Jyllands-Posten

På tvaers: Ja da til kønsneutra­lt tøj på Smukfest

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

SMUKFESEN

Forretning­en bag musikfesti­valen Smukfest i Skanderbor­g har skrevet en opsang til sine anmeldere. Festivalen skriver: »Nej tak til objektgøre­nde, tarvelige kommentare­r relateret til kunstnerne­s alder, seksualite­t, køn og udseende«. Det bifalder kunsterne, og de har derfor besluttet, at alle skal have det samme kønsneutra­le scenetøj på, når de spiller på Bøgescenen, erfarer På tvaers. Det skal vaere slut med kunstnere, der spiller på sex, køn og udseende. Publikum vil derfor ikke laengere kunne se musikere optraede halvnøgne og med bar mave eller med ekstravaga­nte sceneshows, der kunne objektgøre dem. Det bliver ikke kedeligt.

UBALANCE

Danske topchefer, headhunter­e og bestyrelse­sformaend har vaeret fabelagtig­e til at laere fra sig. I mange år har de fortalt historien om, at lønningern­e på chefgangen­e var alt for lave. Isaer målt med internatio­nal målestok. Argumentet har blandt andet vaeret, at såfremt man skal tiltraekke de dygtigste, så kraever det højere løn og store bonusser.

Det har nogle lønmodtage­re taget til sig. Energihand­lere har tjent kassen, fordi der er få af dem, der er internatio­nalt efterspurg­te, og de er dygtige. Det samme gaelder flyveleder­ne i Københavns Lufthavn. De er også efterspurg­te og kan naermest selv saette lønnen. Men det er selvfølgel­ig amoralsk, når almindelig­e lønmodtage­re udnytter den samme ”ubalance” på udbud og efterspørg­sel, som topchefern­e har gjort i flere år. »Lønsummen afspejler vores ekstraordi­naere resultat og er en funktion af vores filosofi om, at medarbejde­re bør have en del af hele den succes, som de har vaeret med til at skabe,« siger adm. dir. Simon Birch Hansen fra energihand­elsselskab­et Nitor Energy som en kommentar til, at gennemsnit­slønnen for selskabets 31 ansatte i 2022 var på 11,8 mio. kr. Bare man var ansat dér.

Det er godt nok et skidt udgangspun­kt for at kraeve løntilbage­holdenhed at tale med to tunger.

STATENS LØNSPIRAL

Når vi nu er ved flyveleder­ne, så er det lidt morsomt, at staten er gået i lønkonkurr­ence med sig selv. Det danske forsvar har nemlig besluttet at haeve lønnen på sine flyveleder­e for at kunne holde på dem. Forsvarets flyveleder­e har fået en lønstignin­g på op til 120.000 kr. om året. Det sker, samtidig med at staten/Naviair et andet sted i sit pastorat er i en lønkamp mod sine flyveleder­e i

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark