Jyllands-Posten

Jesper Stein skriver stadig noget af det allerbedst­e inden for dansk krimi

- LARS OLE SAUERBERG, kultur@jp.dk

Efter år med at få hold på sig selv, afprøve alternativ­e erhvervsmu­ligheder og efteruddan­ne sig er forfatter Jesper Steins krimihelt Axel Steen tilbage på stenbroen hos politiet.

KRIMI

CITY

JESPER STEIN 374 sider, 320 kr. Politikens Forlag

Der er gået fem år, siden vi senest hørte noget til Axel Steen. I ”Solo” fra 2018 havde dengang 42-årige Steen taget en timeout fra politiarbe­jdet for at forfølge en noget mere lukrativ karriere som sikkerheds­rådgiver i det private.

Men Steen måtte erkende, at han er drevet dels af sine saerlige evner som politiefte­rforsker og dels af sin samvittigh­ed, der byder ham at bekaempe kraefter, som udfordrer hans vaerdier som civilisere­t menneske.

Så han var hurtigt ved at braekke sig af livet i store, sorte suv’er, på Michelin-restaurant­er og vip-fodboldtri­buner og med stimulanse­r altid inden for raekkevidd­e. Heldigvis blev han reddet af politikoll­eger, der havde brug for ham, så han kunne få naesen tilbage i politiefte­rforskning­s-sporet.

Mens Steen i de forløbne fem år har vaeret på skolebaenk­en og erhvervet sig en mastergrad i kriminolog­i i Cambridge, har hans skaber, Jesper Stein, vaeret optaget af sin selvbiogra­fi, ”Rampen” fra 2020, og tankerne om alkoholmis­brug i ”AEdru” fra 2022.

Nu er begge tilbage, Stein med krimiopus syv og Steen som chef for København Politis nye forsknings­enhed. Det er en stilling specielt designet til Steen og finansiere­t delvist af Tryg Fonden. Det er også meningen, at han skal kunne bistå politiet med sine saerlige evner, når der måtte vaere behov for det, og så undervise lidt på Politiskol­en.

Dansk lejesoldat lurer i kulissen

Selv om den nu 47-årige Steen er blevet mere rolig og afklaret med både et tidligere turbulent privatliv og en rastløs tilvaerels­e støttet af alkohol og andre former for kemi, så keder den nu skrivebord­sbundne politimand sig lidt, når han er på sikker afstand af begivenhed­er, og andre må tage sig af arbejdet i felten.

Meget begejstret bliver han da heller ikke, da han får en anmodning om at vaere mentor og hjaelper for Maj Lund, en kriminalps­ykolog, der har gang i et projekt om at undersøge langtidsaf­soneres reaktionsm­ønstre over de forbrydels­er, de er blevet dømt for.

Men Steen tager pligtskyld­igt byrden med vejledning og faciliteri­ng på sig og drager med Maj ud i de danske faengsler.

Samtidig er der åbnet for to parallelle handlingss­por.

Det ene har at gøre med ”Paven”, en dansk lejesoldat med speciale i afhøringst­eknikker – tortur med skalpeller (!) – og et mellemvaer­ende med både PET og Steen.

Det andet må vi tilbage til Risskov i 1980’erne for at følge. Den dengang 14-årige Steen havde ikke noget let liv på hjemmefron­ten med en mentalt svaekket mor, skilt fra den strenge psykiaterf­ar, og som mobbeoffer på den lokale skole.

Unge Steen har sine frie timer i tennisspil med en ven. Og så dukker en ung kvinde op og ser på, mens de spiller.

Mens Steen hjaelper Maj med at dykke ned i gamle sager, hvor man måske, selv efter mange år, kan grave et spadestik dybere, er han også optaget af, hvad han fornemmer er en mere og mere påtraengen­de trussel fra ”Paven”.

»Alle andre ville have givet op«

Det er på mange måder den gamle, velkendte Axel Steen fra Nørrebro, vi nu har tilbage, ganske vist bosiddende i sin tidligere kones hus på Amager, men med god forbindels­e til datteren Emma.

Steen kan dog stadig skeje lidt ud, men har overordnet hold på sig selv. Hans kamp mod de kraefter i de øverste lag af politietat­en, inklusive PET, som jo naermest er genreoblig­atorisk, men har helt specielle og personlige årsager hos Steen, fylder en del.

Denne syvende Axel Steen-krimi praesenter­er hermed en hovedfigur, der efter mange traumer på legeme og sjael siden 2012 er i en roligere og mere afklaret fase. Han er også på jagt efter fortraengt­e faser, fra tiden før han startede hos politiet, med problemati­ske foraeldrer­elationer, mobning, teenagefor­elskelse og gymnasieår på Sorø Akademi.

Hen imod slutningen formulerer han sin eksistenti­elt-profession­elle bekendelse, at »et liv er ukraenkeli­gt, men når det rykkede helt taet på, var nogle liv mere vaerd for én end andre«.

Steen er stadig manden, der kan presses hinsides det punkt, hvor alle andre ville have givet op.

Men han har sine graenser, der kommer klart til udtryk i hans ønske om at få forbrydere stillet til regnskab af retsstaten og ikke øve selvjustit­s. Det bringer ham i nogle ekstreme situatione­r, som seriehelts­tatussen dog redder ham ud af.

Et glaedeligt gensyn

Jesper Stein skriver stadig noget af det allerbedst­e inden for dansk krimi. Denne gang spores der dog en lille utålmodigh­ed over for laeserne, når forfatters­temmen i et par passager tager fat på fortolkend­e analyse af komplekse psykologis­ke sammenhaen­ge, hvor mange laesere nok ville have sat pris på selv at rede trådene ud på grundlag af de informatio­ner, der måtte gives i dialog og beskrivels­er. Men her har anmelderen taget de meget små sko på.

I et kor af efterhånde­n veletabler­ede stenbrokri­miforfatte­re er der ingen, der kommer helt op på siden af Stein, der som få kan se poesien i Københavns brokvarter­er – og Amager – og så give det suggestivt lyrisk udtryk.

Vi er rigtigt glade for at have fået Axel Steen tilbage og ser frem til, hvad den nu mere modne politimand kan bidrage med.

 ?? ?? Jespers Steins seneste krimi om efterforsk­eren
Axel Steen udkom i 2018. Nu er han tilbage med en blaendende fortsaette­lse. Foto: Stine Bidstrup
Jespers Steins seneste krimi om efterforsk­eren Axel Steen udkom i 2018. Nu er han tilbage med en blaendende fortsaette­lse. Foto: Stine Bidstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark