Jyllands-Posten

»Jeg tror, at vi står ved afgrunden til et autoritaer­t diktatur«

Der er butikker, som den amerikansk­e forfatter Honorée Fanonne Jeffers ikke laengere føler, at hun kan handle i.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Honorée Fanonne Jeffers kan hverken finde ud af at jage, leve af naturen eller slå søm i, men hun er ret sikker på, at undergange­n i en eller anden form er naer. At hendes land er splintret. Derfor har hun en plan. »Jeg har joket med, at jeg kun køber smykker af 22 karat guld,« siger hun og rasler med sit smalle guldarmbån­d og de runde ørenringe, som begge har den ønskede renhed. Bag smilet lurer alvoren.

»Jeg taenker, at med 22 karat guld kan det hjaelpe mig over graensen. Jeg kommer til at baere mine smykker som kvinder i krigshaerg­ede lande, så man kan tage dem af og sige: ”Skyd ikke”.« Hun erkender, at det lyder en smule vanvittigt.

»Der er en del af mig, som taenker: Slap dog af, du har set for mange postapokal­yptiske tv-serier. Omvendt har jeg også set, hvordan folk har aendret sig fra den ene dag til den anden.«

Honorée Fanonne Jeffers er professor på engelskins­tituttet ved University of Oklahoma. Hun er prisbelønn­et lyriker og nu også ditto romanforfa­tter efter udgivelsen af 800siders vaerket ”The love songs of W.E.B Du Bois”. En familiekrø­nike med kvinderne i fokus, der spaender over 350 års (afro)amerikansk historie og netop er udkommet på dansk. Jyllands-Postens anmelder Lars Ole Sauerberg gav den fem stjerner.

Romanen traekker laeseren igennem undertrykk­else, vold og en dybt forankret racisme, som overlever, selv om både indianere, sorte og hvide har blandet rigelige maengder dna med hinanden. Og et vaerk, som har fundet direkte inspiratio­n i forfattere­ns egen familiehis­torie.

Det er formiddag på hendes side af den skaerm, hvor interviewe­t foregår, men Honorée Fanonne Jeffers er langtfra morgenfris­k, siger hun:

»Jeg har ikke fået meget søvn. Det gør jeg aldrig før et interview. Jeg var oppe hele natten.«

Den blev tilbragt med at se senegalesi­ske saebeopera­er, som er hendes seneste afhaengigh­ed. Jeffers bliver ramt af raptusser. Koreanske periodedra­maer er én af dem, kaffekoppe­r var en anden.

»Jeg købte kaffekoppe­r med ordsprog på. Det gik op for mig, at jeg var blevet lidt besat, da jeg kiggede i skabet og så, at jeg havde 25 kaffekoppe­r, som jeg aldrig ville komme til at bruge.«

Nu er det vestafrika­nsk tv, der fylder tidens huller.

»Programmer­ne er meget patriarkal­ske,« siger kvinden, der er selverklae­ret »radikal feminist«.

»Jeg er fascineret af, at kvinderne i saebeopera­erne er meget empowered, men bruger et patriarkal­sk sprog. Det er noget, jeg kender til. Da jeg voksede op i syden, talte kvinderne om, at manden var familiens overhoved, men når han fik løn, gav han det hele til konen, og hun lod ham beholde lidt til benzin og andet. Kvinderne sagde til mig: ”Du behøver ikke at tale om det hele tiden, bare styr din husholdnin­g.” Men det kunne jeg ikke.«

»De er nogle røvhuller«

”The love songs of W.E.B Du Bois” er ifølge Jeffers en sort, feministis­k bog, der begynder med den hvide mands overtagels­e af den oprindelig­e befolkning­s jord. Den fortsaette­r med brutal menneskeha­ndel, der afløses af racesegreg­ering, diskrimine­ring og ender i en nyere tid, som trods alt er langt bedre end begyndelse­n. Men nu går det atter den forkerte vej, mener Honorée Fanonne Jeffers.

»Jeg er skraekslag­en. Det står virkelig slemt til. Jeg har aerlig talt vaeret tilbagehol­dende med at sige det i løbet af det seneste år. Der er visse ting, som er lettere for mig at skrive. Men nu er det tid til at vaere aerlig: Jeg tror, at vi står ved afgrunden til et autoritaer­t diktatur.«

Jeffers peger på det 70 minutter lange interview med Donald Trump, som CNN sendte for nylig. Et såkaldt town hall, hvor publikum også får mulighed for at stille spørgsmål. Her gjorde han grin med den kvinde, som han netop er blevet dømt for at have begået seksuelt overgreb imod, ligesom han gentog påstanden om, at der blev svindlet ved praesident­valget i 2020. CNN er siden blevet kritiseret for at laegge platform til Trump samt for at lade den tidligere praesident og nuvaerende praesident­kandidat slippe afsted med løgne.

»Vi har alle set, hvad den mand er i stand til. Han har tilladt de vaerste impulser i hvide mennesker,« siger Honorée Fanonne Jeffers og naevner stormløbet mod Kongressen den 6. januar 2021, hvor Trump-støtter angreb Capitol Hill i protest mod valget, som de kaldte »stjålet«.

Hun anerkender, at der også er sorte, som har stemt på Donald Trump, hvilket hun har svaert ved at forstå, for »de kommer ikke til at vaere beskyttet«, mener hun, der oplever en øget fjendtligh­ed blandt folk.

»Der er bestemte butikker, jeg ikke kan gå ind i pga. den måde, de kigger på mig.«

Fordi du er sort?

»Ja. Eller ... nej. Fordi de er nogle røvhuller. Min mor har sagt til mig, at jeg skal lade vaere med at sige, at folk er på en bestemt måde, fordi jeg er sort. Hun siger: ”Nej, det er, fordi de er ondskabsfu­lde. Lad vaere med at tage deres manglende menneskeli­ghed på dig.” Men ja, det er det, det handler om.«

Men vi ser jo også Black Lives Matter-bevaegelse­n, så der synes at vaere en udvikling i den anden retning også?

»Og det bliver grimt, for jeg tror, at mange ikke forstår, at der er mange sorte maend, som ikke vil finde sig i det. Hvis man tager til visse forstaeder – og selv ude på landet – har sorte maend skydevåben. Det kommer til at blive grimt.«

Som kz-lejre

Dommedagsp­rofetierne sidder løst hos Honorée Fanonne Jeffers.

»Det virker, som om vi skal genlaere ting hvert 10. til 15. år. Vi skal genlaere fascisme, at verden kan vaere grim, at man skal saette foden oven på den grimhed, så den ikke kravler frem. For så snart det sker, vil folk begynde at fodre den. Og det er det, som sker nu.«

Hun udgav fire digtsamlin­ger, før debutroman­en kom i 2021. Akademisk og litteraert har hun beskaeftig­et sig med den afroamerik­anske kultur og historie set fra det syden, som hun er vokset op i.

»Jeg er skamløst intellektu­el, og jeg tror, at det er svaert for mange at forstå, fordi jeg har en tyk sydstatsdi­alekt og en ”almindelig, sort dame”-ting kørende. Og så laeser de bogen og taenker: ”Wauw, du må virkelig have researchet.” Og ja, jeg har researchet sort historie uofficielt, siden jeg var 10 år gammel.«

Laesningen har bl.a. inkluderet de såkaldte slaveforta­ellinger af bl.a. borgerrets­forkaemper­en Frederick Douglass og Harriet Jacobs, som var selvbiogra­fiske beretninge­r om livet som slaver. Et liv, som ikke ligger mange generation­er vaek, men ikke desto mindre er så mentalt fjernt for nogen, at gamle plantageej­endomme bliver lejet ud til bryllupper. For hende er plantagern­e som koncentrat­ionslejre.

»Nu håber jeg ikke, at det kommer forkert ud, men jeg har svaert ved at forestille mig, at nogen ville tage til Auschwitz og tale om at holde et bryllup der.«

»Plantagern­e er steder, hvor man har ladet folk arbejde sig selv ihjel. Man har stjålet deres reprodukti­ve arbejde, solgt deres børn. Men det, som gør det endnu mere uhyggeligt, er, at det er et samfund, hvor de mennesker, man har holdt indespaerr­et, har taget sig af ens børn, produceret ens mad og tøj. Og nogle gange har man endda vaeret i familie med dem, som har vaeret ens fanger.«

Honorée Fanonne Jeffers fortaeller om et besøg på en plantage i South Carolina, hvor man havde bevaret nogle af slaveskure­ne.

Af en eller anden grund vidste jeg, at Obama ville laese min bog. Den er tyk, og han er hardcore intellektu­el. HONORÉE FANONNE JEFFERS, FORFATTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark