Jyllands-Posten

For meget vidensform­idling suger livet ud af roman om jordemoder­faget

- KATRINE SOMMER BOYSEN, kultur@jp.dk

Jeanette Øbro skriver sympatisk, men traeg alibilitte­ratur med jordemoder­dramaet ”En nat i august”.

SKØNLITTER­ATUR EN NAT I AUGUST JEANETTE ØBRO 318 sider, 250 kr. Politikens Forlag

Indignatio­nen og vreden bruser på siderne i Jeanette Øbros delvist selvbiogra­fiske, men fiktionali­serede roman ”En nat i august”. Den er baseret på forfattere­ns egne erfaringer med efter 22 år at vende tilbage til det jordemoder­fag, hun forlod som ung efter en forfaerdel­ig oplevelse med et dødfødt barn.

Man skal ikke have fulgt meget med i tidens debatter om horrible arbejdsfor­hold for landets hospitalsa­nsatte jordemødre eller prøvet som fødende at blive mødt af manglende plads, manglende haender og manglende tid for at forstå, hvor barsk den virkelighe­d, Øbros roman tager udgangspun­kt i, er.

I romanen er en version af Jeanette Øbro selv – der i bogens nutidspass­ager fungerer som jeg-fortaeller – blevet til Stefanie, der er gift med Asger og har to voksne døtre, Dea og Simone, der er korrekt opkaldt efter feministis­ke forfatteri­koner. Da Stefanie fødte Dea, blev hun så forelsket i jordemoder­gerningen, at hun besluttede sig for at uddanne sig til det, men da hun var højgravid med Simone og naesten faerdigudd­annet, satte førnaevnte oplevelse sig i hende, og hun kom aldrig i gang.

Men nu 22 år senere er tiden til det, og Stefanie, der som Øbro selv har levet af at skrive bøger i de mellemligg­ende år, har fået lov til at laegge blidt ud og følge den garvede jordemoder Mie rundt på fødeafdeli­ngen og laere af hendes erfaringer og rutinerede blik. Men konstant truer fortidens angst, som Stefanie sammen med et underforkl­aret barndomstr­aume har fået behandlet hos en terapeut, med at blusse op og handlingsl­amme hende.

Romanen mimer i sin struktur et graviditet­sforløb med de overordned­e afsnitsind­delinger ”Undfangels­e”, ”Første trimester”, ”Andet trimester”, ”Tredje trimester” og ”Fødsel”. Idéen er for så vidt god, men titlerne bruges kun som ydre strukturer­ende princip og virker derfor mest af alt overfladis­ke.

Oplagte parallelle­r

Der er mange oplagte (også for oplagte) parallelle­r mellem litteratur­en og fødslerne. Man hører ofte om forfattere, der barsler med en roman, eller som har født en idé. Tekster bliver forløst ligesom fødende kroppe, og redaktører kan sågar agere fødselshja­elpere. Hos Øbro er sammenhaen­gen eksplicit til stede, men forfattere­n formår ikke at få noget litteraert frugtbart ud af mødet mellem de to aspekter. Stefanie skriver konstant de noter, der »hober sig op på min telefon«, men de »flatliner som et EKG hos en afdød«.

Helt så slemt står det ikke til med romanen, som selvfølgel­ig består af de noter, hun har gjort sig undervejs, som helhed, men den vaekkes heller aldrig rigtig for alvor til live.

For til trods for, at ”En nat i august” er baseret på virkelige haendelser, personlige erfaringer og akutte realiteter, bliver Stefanie som litteraer figur og hendes verden aldrig hverken sandsynlig eller overbevise­nde.

Det er som om, at Øbro i sin iver efter at saette fokus på de mangelfuld­e forhold, landets jordemødre arbejder under, og dermed de ofte uhørt dårlige betingelse­r, fødende kvinder og deres partnere står i, glemmer, at hun skriver en roman, der skal faengsle som andet end et harceleren­de debatindla­eg. ”En nat i august” tager sig desvaerre alt for ofte ud som alibilitte­ratur for forfattere­ns dagsorden, der nok er sympatisk, men som det ikke er interessan­t at blive stopfodret med, når man laeser en roman. Sådan kommer det til at virke, for det lykkes ikke Øbro smidigt at pode sin tekst med al sin viden og alle sine idiosynkra­sier.

Det klinger både tungt og utrovaerdi­gt, når Øbro planter replikker i munden på sine figurer og eksempelvi­s sender jordemoder­en

Stina ud i sit aerinde: »”Vi har et selvstaend­igt virksomhed­sområde ligesom laeger og tandlaeger” siger Stina harmdirren­de, ”men retten til at lave egne klinikker blev taget fra os med et snuptag dengang i 1980’erne. Det gør mig så edderspaen­dt rasende! Det er både mere sikkert og billigere, når visitation­en er i orden. En total win-win for alle!”«

Overvaegt af udråbstegn

Foruden overvaegte­n af udråbstegn tager man sig som laeser i at lede efter fodnoterne. Sådan burde det ikke vaere i en roman, men Øbro har fyldt sin tekst med fakta og statistikk­er (»Der er intet til os kejsersnit­smødre. Intet! Det er dybt kritisabel­t! Og forsikring­en daekker ikke en skid, fordi det er relateret til fødslen. Det er fandeme hver femte, der føder sådan.«) og gjort alle sine figurer til agenter i tematikken­s tjeneste i en grad, så ”En nat i august” ofte ligner en opinionste­kst, når den dirrende af vrede og afmagt ikke veksles til litteraert gods.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark