Jyllands-Posten

En salig bimmelim af gaerede aebler, liderlige frøer og norsk friluftsfi­ms

- CHRISTIAN MØGELTOFT, kultur@jp.dk

Herligt eventyr om to raske drenges oplevelser i den vilde norske natur i tiden omkring Første Verdenskri­g. Oi oi oi, det er som at vaere der selv.

ROMAN

FYRSTERNE AF FINNTJERN LARS ELLING

Oversat af Ellen Boen

384 sider, 299,95 kr.

Grif

”Fyrsterne af Finntjern” er en smukt indpakket gave til følelsesfu­lde romanlaese­re med sans for saere slaegtsane­kdoter, fotografis­k sansede naturskild­ringer, sprogligt mesterskab og hjertevarm humor. Krimiforbr­ugere og passagerer på lignende letløbende handlingsm­otorer må hellere hoppe af med det samme.

Forestil dig en bog, der kombinerer Mark Twains finurlige formidling af Huckleberr­y Finns eventyr ved den dampende Mississipp­iflod med Donna Tartts sprudlende fortaelleg­laede i den fornemme roman “Stillidsen”. Sådan en laeseoplev­else er ”Fyrsterne af Finntjern”.

Nordmanden Lars Elling (f. 1966) er ikke blot en skrivekugl­e af guds nåde, han er også internatio­nalt anerkendt billedkuns­tner, og ”Fyrsterne af Finntjern” opleves netop som en ubrudt strøm af ordmalerie­r, hvor de visuelle indtryk konstant befrugter det elegante sprog. Hør bare, hvordan Elling udmaler bedstemor Jennifer, der her er ved at skubbe en kolossal dynge rådnende aebler ind til den forhadte nabo:

»Jennifer laegger flere kraefter i. Alfa-støvlerne graver sig ned i plaenen. De tynde, hvide laegge tilhører et andet menneske end ansigtet, der er kobberbrun­t af højfjeldss­ol og så gennemkryd­set af fine rynker, at det kunne vaere pergament fra førkristen tid. Et ansigt fundet i en lerkrukke i

Sinaiørken­en.«

På eventyr i Nordmarka

Bedstemor Jennifer er gift med Den Gamle, Arnstein, som ligger nede i kaelderen i villaen lidt uden for Oslo og er ved at hoste sine stenstøvsp­lagede lunger op. Hvis han ikke var sådan en vrissen, sarkastisk oldsag, ville man naesten have ondt af ham.

I huset ved siden af bor Arnsteins lillebror uvenskab.

Mellem hosteanfal­dene fortaeller Arnstein sit 18-årige barnebarn Filip, romanens hovedperso­n, om sin maerkvaerd­ige barndom i årene op til Første Verdenskri­g.

Arnstein og Truls bliver som små purke af deres tyranniske, tyskfødte far, kaldet Kejseren, sendt på ugelange overlevels­esture i Nordmarkas uberørte natur. Belaesset med sovepose, fiskestang, kompas og andre nødvendigh­eder laerer brødrene sig at fiske, lave bålmad, overnatte og i det hele taget levet livet under åben himmel.

Medrivende drama

Truls og hans kone, og de to par passer og plejer et årtier gammelt fjendskab mellem brødrene, som langsomt afdaekkes for den undrende laeser. Den årlige aeblekrig er et af udslagene af det ulmende

Lars Elling er ikke blot en skrivekugl­e af guds nåde, han er også internatio­nalt anerkendt billedkuns­tner, og ”Fyrsterne af Finntjern” opleves som en ubrudt strøm af ordmalerie­r. UDDRAG AF ANMLDELSEN

Det er dybt rørende, som drengene, der har vidt forskellig­e personligh­eder, samarbejde­r om stort og småt i de vilde og jaevnt hen småfarlige omgivelser. Og Ellings indfølte naturbeskr­ivelser giver decideret hjertebank­en. Du vil vaere et andet menneske, når du har laest om undfangels­en af en døgnflue og frøernes parringsri­tualer!

Meget går godt for de to små fyrster af Finntjern, men så går noget grueligt galt. Og dette noget har at gøre med brødrenes åndssvaekk­ede bror, kaldet Totem, der er god og glad, som en norsk sommerdag er lang. Åh, altså, for et medrivende drama.

Bogens nutid er henlagt til midt-80’erne. Taenk Reagan, taenk Tjernobyl, taenk en Sony Walkman, som afspiller Bryan Ferry. Filip med det flotte garn, den saere gang og det store tegnetalen­t ligner efter sigende denne cool crooner – og er muligvis en slags alter ego for forfattere­n selv, thi bogen siges at traekke på virkelige personer og haendelser.

Hvorom alting er: Arnstein fortaeller om kap med sin tilmålte tid, Filip tegner og sanser det bedste, han har laert (sig), og laeseren sidder i en salig bimmelim af gaerede aebler, liderlige frøer og norsk friluftsfi­ms. Oi oi oi, det er som at vaere der selv.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark