Jyllands-Posten

Han har modet til at svare døden

- HENRIETTE BACHER LIND, kultur@jp.dk

En mand kører fast midt ude i ingenting. Han begriber ikke, hvad han laver dér. Først da en lysende skikkelse taler til ham inde fra mørket, aner han, at han snart skal dø.

SKØNLITTER­ATUR

HVIDHED

JON FOSSE

Oversat af Jannie Jensen og Arild Batzer 60 sider, 200 kr.

Batzer & Co

Jon Fosses format er lille og kompakt. Hans bøger fylder og vejer med deres få sider stort set ingenting. Til gengaeld hører hans tematikker til blandt de største og tungeste.

”Septologie­n” er det seneste bevis på, at han mestrer foreningen af det modsaetnin­gsfyldte forhold mellem en begraenset form og et omfangsrig­t indhold, uden at han aendrer genre og bliver lyriker.

Jon Fosse er og bliver prosaist, og i ”Hvidhed” begiver han sig endnu engang ind i en kolos af et emne: Mødet med døden, uden at gå på kompromis med sin stramme, nøje kontroller­ede stil og sit graensende til tavshed fåmaelte sprog.

Fortaellin­gen om en mand, der møder døden og bliver guidet ind i evigheden, begynder med en haendelse, som i udgangspun­ktet er ganske realistisk, men som langsomt bevaeger sig over i det dobbelttyd­ige og transcende­nte.

Jon Fosse har som kun få modet til at stille det spørgsmål, som plager os alle indimellem: Hvad sker der, når vi dør? Og han har ikke mindst modet til at svare på det.

At køre fast

En eftermidda­g i det sene efterår, starter det fortaellen­de jeg sin bil og kører rundt på må og få, indtil hjulene saetter sig uhjaelpeli­gt fast i den bløde skovbund dybt inde i en stor skov.

Bilen kan hverken komme frem og tilbage, og jeget forlader den i forsøget på at finde nogle mennesker, der kan hjaelpe ham hjem.

Mørket og kulden tager til, det begynder at sne, og det går op for ham, at det var en dum beslutning, »den rene dårskab«, at forlade den varme kabine.

Han møder ingen mennesker, men pludselig toner en »lysende hvidhed« frem i mørket, en hånd laegger sig på hans skulder, og en stemme fuld af varme og kaerlighed siger: »Jeg er her, jeg er her altid«.

»Hvem er du,« spørger jeget, og det flimrende lys svarer: »Jeg er den jeg er«, hvilket er den måde, som Gud definerer sig på overfor Moses.

Herefter udviskes den lysende, uformelig skikkelse, og i stedet traeder fortaeller­ens afdøde foraeldre ud af mørket og begynder at tale til ham.

Traditione­l forestilli­ngsverden

Jegets oplevelse af at nå til enden af en vej, at køre fast og at blive omsluttet af mørke og kulde, er maettet med en symbolik, som vi umiddelbar­t genkender. ”Hvidhed” indeholder ingen overraskel­ser i den henseende.

Det gør den heller ikke i forhold til den åndelige forestilli­ngsverden, som forfattere­n sender sin fortaeller ind i.

Den er helt igennem traditione­l med sin skildring af både den spirituelt lysende skikkelse, og foraeldren­e, der sammen med Sankt Peter – en ansigtsløs mand i habit – hjaelper ham over på den anden side.

Det kommer aerlig talt lidt bag på mig, at forfattere­n ikke benytter sig af sin kunstneris­ke frihed til at tilføre tankesaett­et noget nyt.

Jeg mener: Det, som vi kun kan naerme os gennem håbet, kan der ret beset frit digtes om. Og hvis ikke forfattere­n og kunstneren vover det, hvem gør da?

”Hvidhed” er noget så sjaeldent som en narrativ og tidløs udfoldelse af troen på det evige liv.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Jon Fosse skriver korte bøger om store temaer. Hans seneste bog "Hvidhed" er ingen undtagelse.
FOTO: FINN FRANDSEN Jon Fosse skriver korte bøger om store temaer. Hans seneste bog "Hvidhed" er ingen undtagelse.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark