Jyllands-Posten

Alle os fra Vestegnen

- NICKLAS FREISLEBEN LUND, kultur@jp.dk

Camilia Soltani Østergaard­s portraet- og interviewb­og om et storkøbenh­avnske vilde vest er okay, meget generisk og lidt for paen.

PORTRAETBO­G

JEG ER FRA VESTEGNEN CAMILIA SOLTANI ØSTERGAARD 224 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof

Jeg er ikke fra Vestegnen, men den er mig maerkeligt praesent. Det handler bl.a. om, at Brøndby IF er mit hold; om områdets centrale rolle i dansk hiphop; om denne del af Storkøbenh­avns fascineren­de politiske samtidshis­torie. En historie, der de seneste årtier er blevet uløseligt knyttet til og ofte mobilisere­t i diskussion­en af dansk integratio­nsog udlaending­epolitik.

For mig er journalist­en Camilia Soltani Østergaard­s interview- eller portraetbo­g ”Jeg er fra Vestegnen” derfor umiddelbar­t gefundenes Fressen. Østergaard er selv (semi) straight outta Aastrup, og med bogen ønsker hun at fortaelle historier, »der både tegner et billede af Vestegnens DNA og kaster lys over, hvordan vores ophav får betydning for, hvem vi bliver til«.

Generisk og nuancerend­e

Det gør hun via 12 portraette­r – enten i form af førstepers­onskildrin­ger eller egentlige interviews – af offentlige personligh­eder, hvis verden på forskellig vis udgår fra Vestegnen. F.eks. den hjemvendte fodboldsøn Daniel Wass, SF’s Pia Olsen Dyhr, journalist Michele Bellaiche, designer, viking-aficionado mv.

Jim Lyngvild samt musikduoen Outlandish.

Det er ret generisk, ikke videre originalt. Det samme kan man også sige om teksterne om hjemmebane-rap-favoritter­ne Suspekt og Tessa, der mestendels gentager deres allerede velbeskrev­ne historier om relationen til ”Blaestegne­n”, jf. titlen på deres faelles hjemstavns­hymne.

Når det er sagt, så er ”Jeg er fra Vestegnen” stadigvaek okay laesevaerd­ig, byder på klassisk personlig portraetjo­urnalistik om spaendende mennesker.

Men dens største aktiv er nok, hvordan indsamling­en og sidestilli­ngen af forskellig­artede individuel­le historier nuancerer den ensidige karikatur af et betonreser­vat med social og etnisk slagside.

Det aspekt er bestemt til stede i bogen. F.eks. i beskrivels­er af fester, hvor »en af gaesterne havde fået en skruetraek­ker i naesen« (Outlandish), af »meget vold i kvarteret« (skuespille­r og tv-vaert Christophe­r Laessø) og af foraeldre med »misbrug« (Pia Olsen Dyhr). Men bogen rummer også historier om »kernefamil­ier« (Suspekt), efterdønni­nger af hippiernes alternativ­e livsformer (Phlakemedl­emmet Jonathan Elkaer) og staerke foreningsm­iljøer, kreativite­t, plads til det skaeve og sammenhold.

Paent opbyggelig

Ambitionen om at tegne et mere mangefacet­teret portraet af et ellers ofte udskaeldt område er oplagt og sympatisk.

Men det hele bliver også lidt for paent. Symptomati­sk bliver det aldrig til andet end en sidebemaer­kning, når Jim Lyngvild fortaeller om, hvordan det har »skabt heftige diskussion­er« mellem ham og hans overvejend­e ”røde” familie, at han har »støttet Dansk Folkeparti eller stemt på De Konservati­ve«, fordi de i hans øjne begge »tager et vigtigt samfundspr­oblem op«.

I samme dur ville det også have vaeret interessan­t med en repraesent­ation af mere, hmmm, skal vi kalde det mere polarisere­nde og kontrovers­ielle insider-positioner. Hvordan opleves Vestegnen f.eks. af det nyslåede folketings­medlem fra Danmarksde­mokraterne, den mangeårige Hvidovre-beboer Charlotte Munch?

Det peger på en anden anke. Nemlig, at de fleste portraette­rede på flere måder har lagt Vestegnen bag sig. Om sit kildevalg skriver Østergaard i indledning­en, at de medvirkend­e alle er mennesker, »der er lykkedes indenfor verdner, de fleste kun tør drømme om, og hvor de første når til tops«.

Det er givetvis rigtigt, at det knytter sig til en saerlig »fightermen­talitet« og »fandenivol­dskhed«. Men det handler nok også om, at det er nemmere at udgive en bog om (vel) kendte personer, der inkarnerer rart opbyggelig­e – men ikke absolut repraesent­ative eller daekkende – historier om »at bryde med en social arv«.

 ?? FOTO: CHRISTIAN FALCK WOLFF ?? Forfatter Camilia Soltani Østergaard er aktuel med bogen ”Jeg er fra Vestegnen”.
FOTO: CHRISTIAN FALCK WOLFF Forfatter Camilia Soltani Østergaard er aktuel med bogen ”Jeg er fra Vestegnen”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark