Jyllands-Posten

Ufokusered­e rejsenoter bringer intet nyt fra Afrika

- DAVID TRADS, kultur@jp.dk

Jørn Stjernekla­r vil alt for meget og leverer alt for lidt i alt for lang beretning fra årtiers arbejde i Afrika.

BIOGRAFI

HJERTET GLEMMER IKKE, HVAD ØJET HAR SET JØRN STJERNEKLA­R

496 sider, 399,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Jørn Stjernekla­r er en institutio­n i dansk presse. En af få, som i årtier imponerend­e har holdt fast i at daekke Afrika intenst og modigt. Han har daekket det meste – fra sultkatast­rofer til spirende demokratie­r – og han fortaeller historier råt for usødet.

Stjernekla­rs mere end 40 år i marken giver intet håb. Tvaertimod. Bogens sidste kapitel hedder simpelthen »This is the end«. Her refererer han seks af de forfattere til Afrikabøge­r, han har laert mest af, for den ene mistrøstig­hed efter den anden, inden han selv trumfer: »Som der er nu, så fungerer det ikke en skid.«

Disse 10 sidste ord i bogen traekker Stjernekla­rs opfattelse af Afrika skarpt op. Ingen optimisme. De udviklings­optimister, han støder på – mest maerkbart nu afdøde, svenske Hans Rosling, fejes af banen. Afrika er, konstatere­r forfattere­n, et sted, som dets ledere voldtager.

Den pessimisme, som Stjernekla­r efter fire årtiers rejser og bopael på kontinente­t er nået frem til, står i skaerende kontrast til den kaerlighed, han følte, da han de første gang besøgte kontinente­t i begyndelse­n af 1980’erne.

Journalist­en og fotografen fortaeller rammende, hvor svaert det er at komme igennem med Afrika-stof i danske medier med en tommelfing­erregel blandt korrespond­enter:

»Belaert af vores samlede erfaring fra Afrika siger reglen, at menneskeli­v vurderes således af redaktører på europaeisk­e medier: Én amerikaner­s eller europaeers liv svarer til fem israelere, 50 bosniske muslimer eller 50.000 afrikanere.«

Det er der – desvaerre – noget om. Afrika fylder ikke meget, heller ikke i danske medier (om end naervaeren­de avis netop har genudpeget Henrik Thomsen, tidligere mangeårig Afrika-korrespond­ent, til posten.) De nyheder, som når frem, er ofte tilfaeldig­e og ekstreme. Fravaeret af en dybere forståelse for udviklinge­n er resultatet.

Øjebliksbi­lleder

Med ”Hjertet glemmer ikke, hvad øjet har set” – en af kontinente­ts mest ikoniske talemåder – er det Stjernekla­rs mål at videregive sine indtryk og unikke indsigt til en bredere laeserskar­e. Desvaerre lykkes det ikke ret godt. Bogen fremstår mestendels som en raekke øjebliksbi­lleder fra årtiers rejserepor­tager, som savner at blive bundet sammen til en trovaerdig fortaellin­g eller analyse af både problemer og mulige fremskridt.

Bogen har ganske enkelt for mange, alt for mange, anekdoter om ture med danske nødhjaelps­organisati­oner (som han ikke giver meget for) og andre Afrika-journalist­er (som han i reglen har det sjovt med). Rejser med danske maend, der hedder Peter, Ralf, Jan, Henrik, Niels, Øjvind, Jesper og så videre dominerer, mens interviews og fortaellin­ger om maend og kvinder fra Zambia, Uganda, Namibia og så videre fylder overrasken­de lidt.

Den hårdkogthe­d, som Stjernekla­r åbenlyst mener, er nødvendig for at klare sig i så mange år i Afrika, kommer frem igennem en masse machoudsag­n. Eksempelvi­s, da Stjernekla­r får at vide af en laege i Kenya, at han har kraeft i maven: »Jeg har ikke tid til at få kraeft. Og slet ikke tid til at dø.«

Der er selvfølgel­ig gode beskrivels­er af kontinente­t – isaer fra Sydafrika, Rwanda og Somalia – som bringer os taet på. Bogen kan desvaerre ikke bestemme sig helt for, om den er Stjernekla­rs fortaellin­g om Afrikas udvikling eller hans personlige erindringe­r. Nedslagene, som ellers er mange i den alt for lange bog, bliver på den måde for tilfaeldig­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark