Jyllands-Posten

Efterforsk­ere på nedtur som hovedperso­ner i to nye krimier

- LARS OLE SAUERBERG, kultur@jp.dk

Malmø, Skåne og Vesterbro er scenerne i nye krimiserie­r fra svenske Anders de la Motte og danske Walther Rebernik.

Vil krimilaese­re gerne laese om en velfungere­nde mellemlede­r-efterforsk­er med 8 til 16job, der har en sød, ikke-skilsmisse-parat, men skiftende-arbejdstid­s-forstående kone, børn, der trives i skole og hjem, en karriere på skinner, fine forhold til under- og overordned­e, som er ikkeryger, moderat nyder af alkohol – ingen kemiske stimulanse­r! – og som har fritiden investeret i SSP-samarbejde og traening med fodbold-under-11-holdet?

Nej, vel! Også selv om man jo finder mange af disse hverdagens helte i det virkelige liv. Krimilaese­re vil have dysfunktio­nelle antihelte, med ar på krop og sjael, osv.

Og det er faktisk en gammel historie i litteratur­en.

Der er almindelig enighed om, at den absolut kedeligste del af Dantes ”Den guddommeli­ge komedie” (ca. 1320) er ”Paradiset”, hvor Dante ledes ud på sin sidste vandring af den dydige Beatrice. Sådan forholder det sig også hos Milton i ”Det Tabte Paradis” (1667), hvor den langt mest interessan­te figur er Satan.

Ugens to udvalgte krimier har da også hovedfigur­er, der på forskellig vis er kompromitt­erede.

Blandt industri-arkaeologe­r og modeljernb­ane-entusiaste­r

Svenske Anders de la Motte har bebudet et nyt politispor med Leonore Asker i hovedrolle­n.

Det starter med en nedtur, både helt bogstaveli­gt og i overført betydning.

I en kidnapning­ssag, hvor hun for første gang skal lede sin afdeling for personfarl­ig kriminalit­et, bliver hun, da der ikke er øjeblikkel­ige resultater, brutalt fejet af banen af ledelsen, der saetter hendes kollega og tidligere kaereste i hendes ellers helt nye stol.

Hun bliver ganske vist forfremmet som et plaster på såret, men til en glemt afdeling nede i Malmø Politigård­s kaelder, afdelingen for »håbløse og glemte sager og fortabte sjaele«.

Hvis enkelte laesere synes, at det kender vi jo til, så skal vi jo bare til Jussi Adler-Olsen og hans Afdeling Q, som kan parres med britiske Mick Herrons historier om hemmelige agenter, der er blevet sat på graes.

At der skulle vaere tale om en kidnapning, har laeseren naturligvi­s ikke troet på, for krimien er af den slags, hvor misdaedere­ns egen beretning kommer gradvist frem, naturligvi­s passende anonymiser­et.

Det er en beretning, der kunne have sine rødder i en for laengst glemt bestseller fra 1963, John Fowles’ ”Offer for en samler”.

Mens politiet officielt følger et spor, som laeseren er klar over er helt galt, så har Leonore med den velhavende, men problemati­ske familie – Leo – fat i en anderledes og efterhånde­n meget givende teori.

De la Mottes nye krimi udspiller sig i

Skåne og i et miljø, hvor man interesser­er sig for forfaldne og glemte konstrukti­oner – fabrikker,

Svenske Anders de la Mottes nye krimi minder på nogle måder om Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q. militaeran­laeg osv. – der efterhånde­n er daekket af jord, graes og løv. Der dukker også en monstersto­r modeljernb­ane op i området omkring Hässleholm med en efterhånde­n vigtig funktion for opklaringe­n.

Sidste gang vi hørte noget til Anders de la Motte, var i hans samarbejde med medieperso­nen Måns Nilsson i cosy- og puslespils­krimierne fra Østerlen og så hans Skånekvart­et.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark