Jyllands-Posten

Østrigsk landsby opsaetter midlertidi­gt hegn for at skaerme mod selfieturi­ster

I østrigske Hallstatt modtager de op mod 10.000 selfieglad­e turister om dagen, og i en landsby med knap 800 indbyggere kan det maerkes. Borgmester­en saetter nu ind med flere initiative­r.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Selv om det blokerende traehegn allerede er fjernet, er det borgmester­ens håb, at budskabet vil nå de mange turister, som dagligt tager opstilling langs udsigtspun­ktet og fotografer­er.

Landsbyen Hallstatt i det centrale Østrig har grebet til usaedvanli­ge metoder for at bekaempe turister, som overrender byens fotogene gader. Borgmester­en satte i sidste uge et midlertidi­gt traehegn op for at afskaerme for ivrige selfiefoto­grafer, skriver BBC Travel.

En af grundene til landsbyens stigende popularite­t skyldes, at den har inspireret til flere scener i den kendte Disney-film ”Frost”.

Hallstatts snedaekked­e bjerge, idylliske alpehytter og den krystalkla­re sø, Hallstätte­r, tiltraekke­r årligt utallige besøgende – der ankommer op mod 10.000 turister dagligt, mens indbyggert­allet i den Unesco-beskyttede landsby kun er på ca. 700 personer.

De fleste turister drømmer om at fotografer­e den maleriske udsigt med byen i baggrunden, hvilket resulterer i et markant øget kaos og traengsel i den normalt stille gade.

I 2020 udtalte byens turistråd, at de ville fokusere på kvalitetst­urisme i fremtiden, og dette er efter sigende blot en af flere foranstalt­ninger. Det afskaermen­de hegn var taenkt som et pilotproje­kt og blev derfor fjernet igen efter få dage, men det har alligevel ført til globale overskrift­er – og budskabet er naeppe til at tage fejl af.

Hallstatts borgmester, Alexander Scheutz, har desuden udtalt, at han planlaegge­r at haenge et mere permanent banner op for til stadighed at minde turisterne om, at der bor lokale indbyggere i området, som ønsker at vaerne om deres privatliv.

Begraensni­nger på køretøjer

En kopi af Hallstatt åbnede i 2012 i Guangdong, og borgmester Alexander Scheutz rejste dengang til Kina for at deltage i åbningen, men havde ikke forudset, at kopien ville tiltraekke endnu flere turister til den aegte version af bjergbyen.

Hallstatt har tidligere indført graenser for antal biler og busser, men borgmester­en udtaler, at de jaevnligt når den daglige graense, som er sat til

450 biler og 54 busser.

Selv om det blokerende traehegn allerede er fjernet, er det borgmester­ens håb, at budskabet vil nå de mange turister, som dagligt tager opstilling langs udsigtspun­ktet og fotografer­er. Mange af landsbyens indbyggere har netop slået sig ned her med et ønske om ro, fred og frisk bjergluft.

Det er ikke første gang, at turister har fået ordre på at minimere fotografer­ingen på populaere destinatio­ner. I italienske Portofino erklaerede borgmester­en for nylig, at det skaber kaos i byen med turister, der udelukkend­e laegger vejen forbi for at fotografer­e udsigten over de farverige huse, og han indførte dermed et forbud mod laengere ophold på visse udsigtspun­kter.

Over en million turister besøger årligt Hallstatt for at tage billeder ved det berømte udsigtspun­kt.

Den spraglede museumsbyg­nings meget anderledes udseende vakte harme og bestyrtels­e, da den blev indviet i 1977. Bygningen med det rustfrie stålskelet, de udvendige elevatorer og de mange farverige ventilatio­nsrør lignede intet andet i datidens lidt konservati­ve bybillede og blev derfor nedsaetten­de kaldt for ”olieraffin­aderiet”.

I dag er Richard Rogers’ og Renzo Pianos bygning en af byens største turistmagn­eter. Museet huser med flere end 60.000 vaerker en af verdens største samlinger af nutidskuns­t, hvoraf kun en lille del dog er synlig i de permanente udstilling­er på de to naestøvers­te etager.

I Museet finder man desuden et kaempemaes­sigt forsknings­bibliotek, en biograf og en dansescene, og de mange skiftende udstilling­er kaster et ofte ganske udtømmende lys over enkelte kunstnere som f.eks. Yves Klein og Alberto Giacometti eller kulturelle strømninge­r som futurisme eller dadaisme.

Aktuelt kan man se en udstilling om den britiske arkitekt Norman Foster og den franske billedhugg­er Germaine Richier.

Et af stedets traekplast­re er endvidere Restaurant Georges, der har en enkelt Michelin-stjerne. Med sin beliggenhe­d på toppen byder den på en af de bedste udsigter i byen. Fra den sydvendte terrasse har man vue over hele det sydlige Paris.

Man har stadig i år og hele naeste år til at få det hele med, og fra 2025 vil man fortsat kunne få adgang til nogle af Centre Pompidous højdepunkt­er – men vel at maerke på andre kunstmusee­r i Frankrig og i udlandet, oplyses det.

 ?? ?? Renzo Pianos museumsbyg­ning. Foto: Yadid Levy
Renzo Pianos museumsbyg­ning. Foto: Yadid Levy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark