Jyllands-Posten

Rejseforsi­kring viste sig at vaere guld vaerd: Ferie endte med skoldkoppe­r, halsinfekt­ion, mellemøreb­etaendelse, høj feber, otte laegebesøg, to maveonder og en flaenge i ansigtet

Hvis man bedst husker de ferier, hvor alt går galt, så vil denne familiefer­ie til Sydspanien fuld af sygdom og uheldige omstaendig­heder blive stående i umindelige tider.

- ALLAN PRIESS POULSEN

Lille Sophia er ked af det. Traet, feberramt og fuld af kløende skoldkoppe­r. Hun har sovet dårligt og vil udelukkend­e have sin mor. Men denne dag kan selv mor ikke få den halvandet år gamle pige til at falde til ro og få sig en tiltraengt middagslur. Jeg ser mit snit til at agere supermand og foreslår, at jeg går en tur med hende for at få middagslur­en i hus.

Det skulle jeg aldrig have gjort. Sophia plejer ellers at slappe af og overgive sig til søvnen, så snart jeg tager hende op i armene. Den evne har vist sig vaerdifuld mange aftener og naetter, når tingene ikke lige gik efter planen i det lille hjem. Men sådan går det langtfra denne eftermidda­g i Málaga.

Til at begynde med laegger Sophia sig ellers så nogenlunde til ro i mine arme og er sågar begyndt at lukke øjnene, da en forbipasse­rende bilist pludselig trykker hornet i bund. Min datter får et gigantisk chok.

Vi går rundt i et relativt fattigt udseende boligområd­e i centrum af Málaga, og det er svaert at finde ro. Det er, som om at ansvaret for et lille barn åbner ens øjne for, hvor meget verden egentlig larmer.

Biler dytter, hunde gør, og unge mennesker taler i telefon med højtaler på. I det konkrete tilfaelde er der tilmed en relativt højlydt drankertyp­e at holde på afstand, hvilket lykkes, da vi traeder ind i en lille lomme af et boligområd­e uden mange lyde. Perfekt. Sophia falder til ro. For minuttet efter igen at bryde ud i gråd, da flere hundrede skolebørn løber skrigende ud til frikvarter på skolen ved siden af.

Skolen havde jeg ikke lige bemaerket.

Rindende vand og skraeppend­e papegøjer

Vi drejer hurtigt om hjørnet og finder til min store glaede en lille park med et springvand. Lyden af rindende vand plejer også at have en beroligend­e effekt på Sophia. Blot plejer den at blive tilsat søvnmaessi­ge krisesitua­tioner via Youtube. Her har vi lyden i levende live. Genialt. Jeg går rundt og rundt om springvand­et, og Sophia stopper efterhånde­n med at graede. Øjenlågene bliver igen tunge, og jeg taenker, at nu er den her.

Resten af familien spiser frokost på en restaurant i naerheden, og jeg øjner endelig en mulighed for at tilslutte mig dem. Men for tredje gang bliver mine planer forpurret, da en flok papegøjer i parkens traeer pludselig farer i flaesket på hinanden og skraepper, som gjaldt det livet.

Efter en times ihaerdigt forsøg på at få datteren til at ramme drømmeland, giver jeg op og går tilbage til restaurant­en, hvor Sophia og jeg spiser en lille interimist­isk frokost. Udenfor. Med skoldkoppe­r i udbrud skal hun selvfølgel­ig ikke med ind.

Oplevelsen med den manglende middagslur finder sted på feriens fjerde dag og er reelt første gang, vi begiver os på noget, der ligner en oplevelse. Den øvrige tid har vi på grund af skoldkoppe­r hos Sophia og feber hos hendes storebror David Luca brugt i den lille ferielejli­ghed, vi har lejet i Málaga-forstaden Benalmáden­a.

På ankomstdag­en, da alt endnu var godt, nåede vi dog forbi et dansk vennepar, som har bosat sig i netop Benalmáden­a. På det tidspunkt var vi fulde af forventnin­g til en laenge ventet uge i Málaga. Sidste år gik en tilsvarend­e rejse i vasken, da hele familien blev ramt af corona. Heldigvis havde vi en rejseforsi­kring og fik derfor pengene tilbage.

Danskerpar­adis på Solkysten

Hos Marlene og Martin Riis får vi masser af lokale insidertip­s til oplevelser og endda også en profession­el vurdering af, hvad det egentlig er, der traekker så mange danskere til Málaga.

Jeg kommer selv fra Aarhus, og inden afrejse spurgte en kollega fra København mig, om det taette forhold til Málaga er en saerlig ”Aarhusting”. Det kunne man måske godt fristes til at tro. I hvert fald kan man vaere sikker på at blive mindet om netop Málaga, hver eneste gang man ser AGF spille fodbold på Aarhus Stadion. Her er Thomas Helmigs sang om laengslen efter Aarhus for evigt flettet sammen med Málaga.

Ifølge Marlene Riis, der er selvstaend­ig ejendomsma­egler i virksomhed­en Riis Estates, er Málaga dog populaer i hele Danmark – og tilmed hele Skandinavi­en – som både feriedesti­nation og et sted, man etablerer sig med en sommerferi­eresidens eller en mere permanent bolig.

»Málaga rummer meget af det, som vi danskere er glade for. Her er varmt naesten hele året rundt, og området har den laengste kystlinje i Spanien. Derudover er der mulighed for at stå på ski kun tre timer vaek, og så er leveomkost­ningerne generelt lave. Det er samlet set et ret staerkt setup – isaer hvis man har danske lønninger og mulighed for at arbejde fra distancen. I øjeblikket ser vi også mange danskere opholde sig i deres feriebolig­er i Málaga i lange perioder, fordi energipris­erne hernede er markant lavere end i Danmark,« fortaeller Marlene Riis.

Da vi efter nogle dage drister os ud, foregår det i en lejet bil og uden naerkontak­t med andre mennesker. Hvilket i sagens natur forhindrer rundt regnet alle turismeopl­evelser.

Noget for alle – trods stor aldersfors­kel

Hun anbefaler derudover en raekke oplevelser, som giver forhåbning­er om et både spaendende og børnevenli­gt ophold på Solkysten. Blandt oplevelser­ne er den hvide landsby Mijas med udsigt over både bjerge og hav. Her er hvidkalked­e huse, stenbelagt­e gader og arabiske gårdhaver, ligesom de mindste kan få en traektur på et aesel.

Fireårige David Luca spaerrer isaer øjnene op, da han hører om kabelbanen i Benalmáden­a. Den fører turister og lokale godt og vel 800 meter op af et bjerget Monte Calamorro, hvor udsigten efter sigende er ekstraordi­naer, ligesom der ovenikøbet er rovfuglesh­ow på toppen.

Vi falder også for fortaellin­gen om Alcazababy­ggeriet i Málaga. En mere end 1.000 år gammel faestning, der beskrives som en af byens absolut smukkeste sevaerdigh­eder. Faestninge­n var oprindelig­t et romersk vaern mod pirater fra Alboranhav­et – og ganske få ting er vel at maerke lige så fascinered­e som pirater, når man er fire år gammel. Også familiens teenager, Noah, lyser op, da det viser sig muligt at komme på fodboldmus­eum og stadionrun­dvisning på Estadio La Rosaleda, hjemmebane­n for C.F. Málaga.

Desvaerre spiller holdet på udebane i den weekend, hvor vi er i byen, så en kamp kan vi ikke få at se. Ikke desto mindre tyder det på, at Málaga har noget at byde på for alle – hvilket er ret så vaesentlig­t, når familiens afkom spaender voldsomt i alder: Teenageren er 17 år, og hans søskende er henholdsvi­s 4 og 1,5.

Flyforsink­else på tre timer

Altså ser alting fint ud ved ankomsten til Spanien. Hvis vi da lige fraregner en flyforsink­else i forbindels­e med, at Ryanair sendte et afgangskla­rt fly i retning af Liverpool frem for at gennemføre en planlagt afgang fra København til Málaga.

Forsinkels­en blev noget utradition­elt annonceret, efter at flyet var blevet boardet. Alle passagerer stod klar i gaten og ventede på, at dørene ud til landingsba­nen ville gå op.

Det skete imidlertid først cirka tre timer senere, efter at flyet i København var sendt til Liverpool, hvor et andet Ryanair-fly havde tekniske problemer. I stedet blev et andet Ryanair-fly

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark