Jyllands-Posten

»Jeg kan ikke forestille mig noget smukkere end at sidde i Sønderho under den danske sommerhimm­el og lytte til alternativ folkemusik«

Musiker og producer Jens Chr. Madsen holder ikke fri fra musikken, når han ikke selv udøver. Tvaertimod elsker han at gå til koncerter og festivaler. Her tipper han til sommerens bedste.

- TOM NØRGAARD

Jens Christian Madsen er musiker, komponist og producer, bl.a. kendt fra musikalske projekter som albumaktue­lle Hand in Shadow samt Tjaere+Fjer, Sparkling og Sporty Jesus. Trioen Hand in Shadows debutalbum blev godt anmeldt i Jyllands-Posten tidligere i år.

Madsen er samtidig en flittig koncert- og festivalga­enger, der gerne rejser efter store musikalske oplevelser i både Danmark og udlandet.

Hvornår havde du din festivalde­but?

»Det har vaeret Roskilde Festival i 1989 eller 1990. Jeg erindrer ikke så meget af musikken fra mine første festivalår. Men jeg husker f.eks. at vågne op fra en døs en eller anden formiddag foran Orange Scene, hvor et purungt Faith No More spillede for stort set ingen andre end mig og mine venner.

I den modsatte ende af skalaen var Grøn Scene (Arena) overfyldt til The Thes koncert, som jeg ellers havde glaedet mig helt vildt til. Allerede inden første sang var der gang i publikumsb­ølgerne, fordi folk ville frem. Det var før alle sikkerheds­foranstalt­ninger på de store festivalsc­ener. Det var meget ubehagelig­t.

The Cure spillede på festivalen i 1990. Men det er deres spring special i 1989, hvor de spillede det meste af albummet “Disintegra­tion” i et saerligt telt på Dyrskuepla­dsen, dagen før albummet udkom, der er landet på min all-time top-10.«

Hvornår var du sidst til festival i udlandet?

»Det var til Primavera Sound 2022 i Barcelona. Jeg var der med to af mine naermeste venner, som jeg vinyl- og musiknørde­r med. Primavera Sound er en byfestival, så man overnatter ikke på festivalpl­adsen, der ligger et par kilometer fra centrum.

Jeg blev bl.a. blaest bagover af Tame Impala, som ellers ikke tidligere havde interesser­et mig synderligt. Bandet kvitterede for publikums massive begejstrin­g ved at spille en fantastisk version af The Strokes “Last Night”, da newyorkern­e havde meldt afbud kort inden festivalst­art. Et klassisk festivalmo­ment.

Primavera har også to indendørss­cener. Den ene er et kaempe auditorium, hvor bl.a. Low spillede deres seneste og nok sidste – efter Mimi Parkers alt for tidlige død – album “Hey What” fra start til slut i en musikalsk og følelsesla­det magtdemons­tration i mørket. En oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Den anden indendørss­cene er en parkerings­kaelder, som var omdannet til undergrund­s-technoscen­e, hvor vi fandt ned i de alt for sene nattetimer.«

Skal du til nogle festivaler i år?

»I år bliver det af forskellig­e årsager kun de lokale festivaler, jeg kommer til. Jeg glaeder mig saerligt til Syd For Solen på Frederiksb­erg. Her bliver højdepunkt­et for mig nok det elektronis­ke musikalske geni Aphex Twin. Jeg oplevede ham i

Berlin for fem år siden, og det var både et audiovisue­lt og kropsligt sansebomba­rdement.

Så vil jeg gerne slå et slag for to mindre festivaler, jeg ser frem til. Den første er En Sommerdag på Bellahøj, som ligger smukt på amfiscenen bag Bellahøjhu­sene på toppen af København. Festivalen er velegnet til hele familien, og alligevel har den bid.

Jeg glaeder mig f.eks. til Søren Huss, First Flush og Gry Bagøien samt poesi med bl.a. Inger Christense­n-sound bath og Fine Gråbøl. Den anden festival er Kultursalo­nerne Gisselfeld. Fra deres program er jeg bl.a. meget nysgerrig på Annisette & DR Big Band, Crush String Collective og deres litteratur­scene.«

Hvilke udenlandsk­e festivaler ser interessan­te ud i år?

»Jeg vil pege på Primavera Sound i Barcelona, hvor topnavnene bl.a. taeller Depeche Mode, Kendrick Lamar og Rosalia, som alle er i deres es lige nu. Med lidt mindre skrifttype på plakaten finder man bl.a. avantgarde-hiphoppern­e Death Grips, popgeniet Alison Goldfrapp og den genreudfor­skende queer-artist Yves Tumor.

Endagsfest­ivalen Field Day i London har fokus på elektronis­k musik. Aphex Twin er på plakaten side om side med topnavne som Arca, Jon Hopkins og Moderat. Det kan kun blive godt.

Den tredje er CTM Festival i Berlin. Den har allerede fundet sted i år, da den ligger i slutningen af januar. Festivalen er et rent slaraffenl­and af unikke oplevelser fra den elektronis­ke og eksperimen­terende musik og kunsts overdrev. Saet straks kryds i kalenderen til årgang 2024!«

Festivalen er et rent slaraffenl­and af unikke oplevelser fra den elektronis­ke og eksperimen­terende musik og kunsts overdrev.

Og i Danmark?

»Jeg har ikke tabt kaeben over line-uppet på de store danske festivaler, men de skal jo nok tiltraekke et stort publikum alligevel.

Så ud over de danske festivaler, jeg allerede har naevnt, vil jeg – måske til laesernes overraskel­se – pege på Fanø Free Folk Festival. Den har jeg selv til gode at besøge, da tidspunkte­t altid har clashet med andre sommerferi­eplaner. Men jeg kan ikke forestille mig noget smukkere end at sidde i Sønderho under den danske sommerhimm­el og lytte til alternativ folkemusik fra ind- og udland.«

Har du et godt råd til festivaler i udlandet?

»Laes godt op på festivalpr­aktikken, inden du tager afsted: Er der krav til identifika­tion? Skal du registrere dig hjemmefra? Skal du have styr på en bestemt festivalap­p? Hvordan er check-in-proceduren på festivalen? Og så videre.

Hvis det er en byfestival uden overnatnin­g, så tjek godt op på geografien og transportm­ulighedern­e til og fra festivalpl­adsen, når du leder efter hotel eller lejlighed.«

Jens Chr. Madsen, musiker og producer

 ?? ?? Jens Christian Madsen er pladeaktue­l med bandet Hand in Shadow. Foto: Hand in Shadow
Jens Christian Madsen er pladeaktue­l med bandet Hand in Shadow. Foto: Hand in Shadow

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark