Jyllands-Posten

Tiktok i offensiven: »Vi har 40.000 sikkerheds­medarbejde­re«

Tiktok har indrykket annoncer i danske aviser. Virksomhed­en vil blande sig i folkestemn­ingen, siger eksperter.

- METTE MAYLI ALBAEK mette.m.albaek@jp.dk

Tiktok blander sig i folkestemn­ingen.

Sådan tolker to eksperter det, at Tiktok har indrykket annoncer i danske aviser.

»Sikkerhed for teenagere på Tiktok har vores højeste prioritet«, står der i annoncens overskrift. Herefter beskrives, at Tiktok sikrer »en alderstilp­asset oplevelse til unge under 16 år«.

Tiktok lover, at et team på mere end 40.000 sikkerheds­medarbejde­re konstant arbejder på at fjerne videoer, der overtraede­r mediets retningsli­njer.

»Når produktet er “socialt” og med børn og unge som brugere, er det skidt for virksomhed­ens omsaetning, hvis der er tvivl om sikkerhede­n. Hvis brugerne ikke har tillid, hverken deler, surfer eller engagerer de sig optimalt,« siger Katrine Pedersen, specialist i digital kultur og forfatter til bogen ”De digitalt udsatte”.

De seneste måneder har der vaeret ild i debatten om Tiktok, og det er i den grad politisk. I marts frarådede Center for Cybersikke­rhed under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, at højtståend­e medarbejde­re i blandt andet ministerie­r downloaded­e app’en på deres tjenestete­lefon. En linje, som Folketinge­t, flere medier og private arbejdspla­dser siden fulgte på grund af bekymring om databeskyt­telse.

Senest har staten Montana forbudt Tiktok fra januar 2024.

Er 40.000 nok? Ingen anelse. Men jeg ved, at uden dem ville endnu mere ende med at blive lagt op. EVA FOG NOER, KONSULENT OG DIGITAL PAEDAGOG

»Desperat forsøg«

»Derfor ser jeg annoncerne som noget, der ligner et desperat forsøg på at markedsfør­e tiltag, som virksomhed­en har arbejdet på,« siger Katrine Pedersen.

Tiktok fokuserer primaert på deling af korte, hurtige videoer og rundede sin bruger nummer en milliard i 2021, bare fire år efter at vaere blevet lanceret internatio­nalt af kinesiske Bytedanse.

40.000 sikkerheds­medarbejde­re kan lyde af meget, men det skal ses i lyset af, at Tiktok på et enkelt kvartal kan fjerne mere end 100 millioner videoer, som indeholder eksempelvi­s hadefuld adfaerd, nøgenhed eller selvskade.

»Der uploades så meget på internette­t hvert sekund, at ingen kan holde det helt fri fra møg. At have store medarbejde­rgrupper, som hele tiden skal hjaelpe med at holde styr på det, er et must. Er 40.000 nok? Ingen anelse. Men jeg ved, at uden dem ville endnu mere ende med at blive lagt op,« siger Eva Fog Noer, konsulent og digital paedagog.

Hun bliver hyret af eksempelvi­s Red Barnet og Medierådet som sparringsp­artner i digitale spørgsmål og ser Tiktoks annoncer som »naturlige«:

»De ser det som muligheden for at komme med ind i folkestemn­ingen.«

Det australsk-amerikansk­e cybersikke­rhedsfirma Internet 2.0 har påvist, at Tiktok indsamler mere end dobbelt så mange data fra sine brugere end Instagram, Facebook og Snapchat.

Ifølge Eva Fog Noer har debatten om Tiktok fået mange foraeldre til at kraeve, at deres børn slettede Tiktok.

Alt er, som det plejer

»Der er ingen synlig forandring blandt de unge brugere. I forbindels­e med den offentlige modvind for nogle måneder tilbage, var der nogen som fjernede appen. Mest fordi foraeldren­e ønskede det. Siden er alt, som det plejer. Børn og unge er som udgangspun­kt ikke med i samtalen.«

Senest er erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) i et folketings­svar blevet bedt om at forholde sig til, hvorvidt Tiktok helt kan forbydes i Danmark. Det afviser ministeren.

»Som udgangspun­kt har vi den principiel­le tilgang i Danmark, at vi ikke forbyder specifikke virksomhed­er, men forbyder og sanktioner­er ulovlige handlinger,« skriver Bødskov.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Tiktoks kommunikat­ionsansvar­lige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark