Jyllands-Posten

»Det er en sygeliggør­else at tale om dårlige vaner som afhaengigh­ed«

Afhaengigh­ed ødelaegger menneskers liv, hvis de er stofmisbru­gere eller ludomaner. Men er der også tale om afhaengigh­ed, når danske børn og unge ikke kan styre deres forbrug af mobiltelef­oner og sociale medier?

- MORTEN VESTERGAAR­D LASSE MOMME morten.vestergaar­d@jp.dk lasse.momme.jessen@jp.dk

I1882 satte paedagogen og politikere­n Herman Trier sig til rette for at skrive nogle ord til et tidsskrift om børn og unges brug af bøger. De ord fortaeller en hel del om en af nutidens store debatter. Det mener Malene Charlotte Larsen. Hun forsker i børn og unges brug af sociale medier, og hendes oplevelse er, at nutidens snak om børn og unges mobilforbr­ug minder om noget, som vi har hørt adskillige gange i historien.

Herman Trier skrev således om datidens nye trend med at ”morskabsla­ese”:

»Det Barn, hvis hele Liv er Bøgerne, er i Virkelighe­den, som en Munk i sin Celle. En Bogorm er sjaelden nogen livskrafti­g Person.«

Prøv at bytte ”bog” ud med ”telefon”, og det lyder som noget fra nutidens debat. Den seneste tid har både eksperter og politikere advaret mod, hvad mobiltelef­oner og skaerme gør ved Danmarks ungdom.

Der er tale om ”digital afhaengigh­ed” eller ”digital kokain”, og børnene ”spilder deres barndom på at glo ind i et fordummend­e univers”. Senest lød det, ifølge DR, således fra statsminis­ter Mette Frederikse­n i en spørgetime i Folketings­salen:

»Det er jo ikke trafikken, der er det farligste for børn nu. Det er den her,« svarede statsminis­teren og viste sin telefon i hånden.

Men ifølge flere psykologer og medieekspe­rter er debatten om børn og unges mobilforbr­ug blevet proportion­sløs og unuanceret. Og det flytter fokus fra samtale om algoritmer og digital dannelse, som vi i stedet burde have.

»Den retorik, der er opstået de seneste år om, at mange af os – isaer børn og unge – er afhaengige af mobiltelef­onen, er overdrevet og unuanceret. Det har intet med afhaengigh­ed at gøre. Det er bare en dårlig vane,« som Jesper Aagaard, der er lektor på Psykologis­k Institut ved Aarhus Universite­t, siger.

»Langt de fleste unge, som bruger deres mobiltelef­on meget, skal nok få en uddannelse og et godt liv. De kommer ikke til at gå fra hus og hjem, fordi de gambler deres penge vaek. Det er irriterend­e at blive distrahere­t af sin mobiltelef­on, ja, men det er ikke invalidere­nde for dit liv,« siger han.

Jesper Aagaard har faktisk skrevet en ph.d.-afhandling om digital distraktio­n, fordi han oplevede, hvordan de studerende ofte blev distrahere­de af deres mobiltelef­oner i undervisni­ngen.

»Jeg var selv kritisk, men i dag er kritikken ude af proportion­er. Der er stor slagkraft i at tale om afhaengigh­ed – det får folk op ad stolene. Men som jeg ser det, er det en overdramat­isering at sige, at danske unge er afhaengige af deres mobiltelef­oner. Det er de ikke.«

Hvorfor er det et problem at beskrive mobilforbr­ug som afhaengigh­ed?

»De unge tager retorikken til sig og forstår sig selv som afhaengige, hvilket i sidste ende kan bidrage til trivselskr­isen. Det er en sygeliggør­else at tale om dårlige vaner som afhaengigh­ed på samme måde, som der er en tendens til at tale om tristhed som depression,« siger Jesper Aagaard.

»Vi griber til diagnoser for at beskrive vores hverdagsud­fordringer, men vi skal holde fast i, at langt de fleste unge er normale, selv om de bruger deres telefon meget.«

Voksne bekymrer sig

Der er grund til at bekymre sig om, hvad børn og unge foretager sig på deres mobiltelef­oner, mener Rasmus Helles, medlem af Medierådet for Børn og Unge og lektor på Institut for Kommunikat­ion ved Københavns Universite­t.

Men der er mindre grund til at bekymre sig om, hvor laenge de unge sidder med mobilen i hånden.

»Det afsporer på mange måder foraeldres muligheder for at fylde foraeldrer­ollen godt, hvis de fokuserer på digitale medier som afhaengigh­edsskabend­e.

Sammenlign­ingen med narko og galoperend­e afhaengigh­ed er ikke fremmende for det, man selv kan gøre for ens unger,« siger han og peger på, at »den siddende generation altid har vaeret ekstraordi­naert overbekymr­et for børn og unges brug af medier«.

»Da jeg var barn, var det tegneserie­r. I lang tid var det så computersp­il, og så forskede man som en sindssyg i, hvordan de var skadelige. Historisk set har voksne produceret forskning om den rigtige barndom, men børn og unge er meget hurtige til at tage fat i nye medietekno­logier og bruger dem til alt muligt, de voksne ikke altid forstår,« siger han.

Malene Charlotte Larsen peger på det

samme. I stedet for at tale om skaermforb­rug i sig selv som problemati­sk skal vi vaere kritiske over for den måde, platformen­e er designet til at fastholde vores opmaerksom­hed, mener hun. Kun sådan bliver vi opmaerksom­me på, hvad et hensigtsma­essigt brug er – for et meget stort forbrug kan vaere skidt.

»Jeg interviewe­de engang en pige, der fortalte, at hun havde sagt til sine venner, at hun var traet af, at de skulle vedligehol­de deres streaks har på Snapchat (streaks er et tal for, hvor mange dage i traek man har sendt snaps til hinanden, red.). Da hun sagde det højt, var der flere, der fortalte, at de havde det på samme måde. Debatten bør handle om at italesaett­e de ting, der er problemati­ske i vores brug – uden at vi tager glaeden ud af det, vi synes, vi får noget ud af,« siger Malene Charlotte Larsen.

Hun understreg­er, at fastholdel­sesmekanis­merne i Tiktok i dag selvsagt er meget staerkere end selv de bøger, som paedagogen Herman Trier skrev om i 1882. Men det er de samme kritiske toner, der spiller i dag – måske med en lidt forkert lyd.

»Debatten om børn og unges mobilforbr­ug bliver meningsdan­neri, hvor vi skal vaere for eller imod teknologi,« siger Malene Charlotte Larsen.

Debatten om børn og unges mobilforbr­ug bliver meningsdan­neri, hvor vi skal vaere for eller imod teknologi. MALENE CHARLOTTE LARSEN, FORSKER, AARHUS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark