Jyllands-Posten

En styrket Erdogan vandt fem år mere som praesident

Tyrkiets leder igennem 20 år fastholder magten efter et skelsaette­nde valg.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Recep Tayyip Erdogan sang først en kaerlighed­ssang og leverede så den historiske sejrserkla­ering fra taget af en bus på den asiatiske side af Istanbul.

»Jeg takker alle jer nationale for at tiltro mig ansvaret for at regere denne nation endnu en gang i de kommende fem år,« sagde den mangeårige tyrkiske leder til de jublende menneskema­sser på pladsen omkring sig.

»Den eneste vinder i dag er Tyrkiet,« fortsatte han. Det faldt også i god jord.

Erklaering­en kom, efter at godt 98 pct. af stemmerne fra den anden runde i det tyrkiske praesident­valg havde givet Erdogan godt 52 pct. af stemmerne – en sikker sejr over Kemal Kilicdarog­lu, den faelles kandidat for seks opposition­spartier, der fik støtte fra knap 48 pct.

I et resultat, der ventes at skabe dønninger langt ud over Tyrkiets graenser, trodsede Erdogan de politiske meningsmål­inger og viste igen, at han er en sejlivet politiker, som kan overleve både kup og kriser såsom den leveomkost­ningskrise udløst af en ekstrem inflation, som lige nu presser tyrkerne på økonomien.

Jordskaelv­skatastrof­en, som for tre måneder siden draebte over 50.000 mennesker og udløste kritik af regeringen­s redningsin­dsats, kunne heller ikke for alvor få hans vaelgerfun­dament til at slå revner.

Eftersom alliancen ledet af hans islamisk baserede Retfaerdig­hedsog Udviklings­parti (AKP) også har fået flertallet i parlamente­t, kontroller­er han nu alle dele af det lovgivende apparat.

Dermed bliver det en styrket praesident Erdogan, der senere i år foran nationens 85 millioner indbyggere kommer til at lede fejringen af 100-året for det moderne Tyrkiets oprettelse. Det vil slå et søm i hans omdømme som den mest indflydels­esrige politiker siden republikke­ns grundlaegg­er, Mustafa Atatürk.

All tricks i bogen

Sejren kan ifølge iagttagere til dels tilskrives Erdogans formidable evne til at begejstre og fastholde sine vaelgeres

 ?? ?? Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, takkede fra en bus de fremmødte for opbakninge­n. Foto: Murad Sezer/Reuters
Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, takkede fra en bus de fremmødte for opbakninge­n. Foto: Murad Sezer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark