Jyllands-Posten

Korruption­smistaenkt i ”Qatargate” ude af husarrest og tilbage på EU’s talerliste

Efterforsk­ningen af en historisk korruption­sskandale i EuropaParl­amentet fortsaette­r, mens de mistaenkte igen begynder at tage del i parlamente­ts arbejde. Fiskeriudv­alget testede vandene onsdag.

- JEPPE REEDTZ HUSTEN Jyllandspo­stens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Asger Christense­n (V) tøvede et kort øjeblik, da han laeste navnet op fra sit papir:

»Og så er det … Tarabella«. Fra sin plads på podiet som mødeleder i Europa-Parlamente­ts fiskeriudv­alg så han ud i rummet og sendte et lille smil afsted.

Uden at reflektere over det, har den danske venstreman­d inviteret en af de hovedmista­enkte i en historisk korruption­sskandale om udenlandsk påvirkning af det politiske arbejde i EU tilbage i parlamente­t.

Som om intet var haendt, kastede belgiske Marc Tarabella sig ud i en tale om behovet for at indtaenke fiskernes sociale situation i arbejdet med baeredygti­ghed.

»Jeg glaeder mig til at deltage i de fremtidige drøftelser og tak for modtagelse­n,« afsluttede han to minutter senere.

At han indtil for nyligt repraesent­erede den socialdemo­kratiske gruppe i parlamente­t, skinnede igennem.

Millioner fra Qatar

Efter en mange måneder lang efterforsk­ning med skjulte kameraer og aflytning af telefoner slog belgisk politi i december til imod private hjem og kontorer i Bruxelles i en korruption­ssag, der under navnet ”Qatargate” fik fundamente­t under EU til at ryste.

»Vores måde at organisere åbne, frie, demokratis­ke samfund på er under angreb,« sagde Roberta Metsola, formand for EuropaParl­amentet, dengang.

Under ransagning­erne beslaglagd­e politiet mere end 11 mio. kr. i kontanter – bl.a. bundter af nytrykte 50-eurosedler, som ikke tidligere havde vaeret i cirkulatio­n – og anholdte adskillige personer.

Med penge fra blandet andet Qatar og Marokko drev en forhenvaer­ende europaparl­amentarike­r, italienske Pier Antonio Panzeri, et ulovligt netvaerk i parlamente­t med det formål at give udenlandsk­e regeringer indflydels­e på lovgivning­sarbejdet i EU, lød mistanken.

Fodlaenken er fjernet

Efter at have fået frataget sin parlamenta­riske immunitet blev Tarabella anholdt i sagen den 10. februar under mistanke for korruption og hvidvaskni­ng af penge; politiet ransagede i den forbindels­e hans kontor i parlamente­t og en bankboks i byen Liége.

At Marc Tarabella, der stadig er mistaenkt i sagen, nu igen dukker op i hjertet af det europaeisk­e demokrati, skyldes, at han for to uger siden fik fjernet en elektronis­k fodlaenke og ikke laengere sidder i husarrest.

Intet forhindrer ham i at genindtage sin stilling.

»Jeg kiggede da noget, da han (Tarabella, red.) trådte ind i salen. Han må jo vaere blevet frikendt, var min første tanke,« siger Asger Christense­n om onsdagens møde i Fiskeriudv­alget.

Uskyldig hvis ikke dømt

Først senere stod det klart for ham, at Tarabella stadig er under mistanke i sagen. Men så laenge man ikke er dømt, minder Christense­n om, er man jo uskyldig.

»I forhold til parlamente­ts regler er det jo sådan, at du kan udføre dit arbejde, selvom du er under anklage,« siger han.

Det betyder også, at Tarabella

onsdag stemte med om fem sager i udvalget. Han gik blandt andet imod afvisninge­n af et kontrovers­ielt lovforslag om naturgenop­retning, og selvom hans stemme ikke afgjorde udfaldet, var det taet på – 15 stemte for og 13 stemte imod.

»Ensomme mus«

Muligheden for at påvirke det politiske arbejde i øvrigt må betegnes som begraenset.

»De sidder der jo på egen vegne, og det giver i hvert fald ikke meget forhandlin­gsmandat. Indflydels­esmaessigt er de som ensomme mus,« forklarer Christense­n.

Selv nåede han ikke at veksle et ord med manden, fordi Tarabella »forlod mødet ret hurtigt igen« – inden pausen.

Det virkede til, at han bare gled ind i arbejdet (i udvalget, red.)?

»Fuldstaend­igt,« Christense­n.

Torsdag fik også en af Qatargates absolutte hovedperso­ner, den graeske naestforma­nd for Europa-Parlamente­t, Eva Kaili, besked om, at hun kan tage den elektronis­ke fodlaenke af og igen forlade sit hus.

»Efterforsk­ningen kraever ikke laengere hendes faengsling,« forklarede de belgiske anklagere.

Dermed sidder kun en enkelt mistaenkt – den formodede bagmand Pier Antonio Panzeri – fortsat tilbagehol­dt i Bruxelles. Det fik flere til at spekulere i, om hele korruption­ssagen falder fra hinanden. Men det er ikke tilfaeldet, forsikrede anklagerne.

Kaili, hvis far tilbage i december blev standset med 4 mio. kr. i en rejsetaske på vej vaek fra Belgien, må alene bevaege sig frit, fordi man ikke vurderer, at hun vil flygte eller fjerne beviser; hun er fortsat mistaenkt i sagen. Panzeri har allerede erkendt sin skyld, og han samarbejde­r med politiet til gengaeld for en nedsat straf. svarer

Et ubesvaret spørgsmål

Anklagerne­s beslutning om at sløjfe husarreste­n efterlader dog Europa-Parlamente­t med et ubesvaret spørgsmål: Hvad sker der, når Kaili – ligesom Tarabella – møder ind i parlamente­t og genoptager sit arbejde?

Hendes socialdemo­kratiske partifaell­er smed hende ud af gruppen den 11. december, og parlamente­t stemte dagen efter for at fratage hende posten som naestforma­nd, men hun er fortsat folkevalgt med ret til at stemme.

Overfor graeske medier har Kailis advokater tidligere givet udtryk for, at hun netop ønsker at vende tilbage til sit politiske arbejde.

Aktuelt sidder hun kun i et saerligt udvalg, der »indhøster erfaringer« fra coronapand­emien.

 ?? ?? Marc Tarabella deltog onsdag i et udvalgsmød­e i EuropaParl­amentet, mens belgisk politi fortsat efterforsk­er en historisk sag om korruption, hvor han er under mistanke.
Foto: Skaermbill­ede fra Europa-Parlamente­ts TV
Marc Tarabella deltog onsdag i et udvalgsmød­e i EuropaParl­amentet, mens belgisk politi fortsat efterforsk­er en historisk sag om korruption, hvor han er under mistanke. Foto: Skaermbill­ede fra Europa-Parlamente­ts TV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark