Jyllands-Posten

Bag bomme og pigtråd gør Nato klar til forsvar af 1.000 km graense

Danske officerer er en vaesentlig del af bemandinge­n i hovedkvart­eret på Natos nordøstlig­e flanke. Her er krigen de seneste 15 måneder rykket forurolige­nde taet på.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

»Militaer zone. Adgang forbudt.«

Skiltet på det høje hegn ved adressen Lukasinski­ego 31 formidler budskabet på fire sprog. Øverst står det på polsk, tysk og engelsk, men det er ubudne gaester, der kan laese teksten på det nederste, russisk, man er mest bekymret for her i udkanten af Stettin.

For inde bag raekvaerke­t, pigtråden og bommene ligger Baltic Barracks, den baltiske kaserne, hvorfra flere hundrede militaerfo­lk – hovedparte­n fra Polen, Tyskland og Danmark – styrer den største mission med landtroppe­r på Natos østlige flanke.

Missionen, der daekker Polen og de tre baltiske stater, Estland, Letland og Litauen, blev oprettet i 1999 på et tidspunkt, da den storpoliti­ske barometers­tand lovede magsvejr for Central- og Østeuropa. I en årraekke, mens Nato havde blikket vendt mod bl.a. Mellemøste­n og Afghanista­n, var kasernen i det nordvestli­ge Polen »det lidt glemte, det lidt skjulte hovedkvart­er«, siger oberst Jens Sund, der er danskernes senioroffi­cer på basen.

Men de seneste år har billedet aendret sig radikalt, og bag hegnet, hvor der faerdes militaerfo­lk fra over 20 Nato-lande, summer det af aktivitet, den dag Jyllands-Posten besøger missionen.

Den første tydelige advarsel om nye usikre tider kom i 2014, da man efter Ruslands besaettels­e af Krim og dele af Østukraine forhøjede beredskabe­t kraftigt for Nato-missionen her ca. 10 km fra graensen til Tyskland.

Postbuddet ringer altid to gange, og efter den 24. februar sidste år og det russiske storangreb mod Ukraine har ingen kunnet sidde den insisteren­de kimen ved alliancens dør mod øst overhørigt.

»Vi er i gang med at analysere og forsøger at drage konklusion­er fra krigen i Ukraine,« siger Tomasz Kowalik, en polsk brigadegen­eral, som er en del af missionens ledelse.

Der er tre vigtige faktorer i denne analyse. Det handler om, i hvilket omfang Rusland har ressourcer­ne til at angribe. Om landet har en aktuel intention om noget sådant. Og om det i givet fald kan finde en mulighed for at gøre det.

I øjeblikket er der lykkeligvi­s kun en af de tre lamper i dette uheldssvan­gre trafiklys, som er taendt.

For Kreml og dets mange mikrofonho­ldere i de officielle russiske medier har selv råbt fra hustagene, at man er klar til at angribe Nato-territoriu­m – det fyger f.eks. med trusler mod de baltiske lande.

Men den ofte formulered­e intention matches ind til videre ikke af muligheden for at føre et større angreb ud i livet. Rusland menes at have lidt tab på op til 200.000 døde og sårede fra krigen i Ukraine og er også ramt af store materielle tilbagesla­g.

 ?? ?? Det polske krigsskib ”ORP Torun” har landsat en pansret mandskabsv­ogn under en Nato-øvelse den 17. april på stranden ved Vistula Spit.
Foto: Kacper Pempel/Reuters
Det polske krigsskib ”ORP Torun” har landsat en pansret mandskabsv­ogn under en Nato-øvelse den 17. april på stranden ved Vistula Spit. Foto: Kacper Pempel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark