Jyllands-Posten

Aftalen er i hus, men fløjpoliti­kerne bryder sig slet ikke om den

USA’s praesident, Joe Biden, og formanden for Repraesent­anternes Hus republikan­eren, Kevin McCarthy, er nået til enighed om en aftale om gaeldsloft­et.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Natten til søndag indgik USA’s praesident, Joe Biden, en aftale med formanden for Repraesent­anternes Hus republikan­eren Kevin McCarthy om USA’s gaeldsloft, hvilket betyder, at USA’s finansiell­e forpligtel­ser er sikret de naeste to år.

De seneste uger har det svirret med rygter om, hvad der vil ske, hvis ikke de to parter kunne indgå en aftale om USA’s gaeldsloft.

Herunder, hvorvidt en mislighold­else af USA’s gaeld ville kaste resten af verden ud i en økonomisk krise.

Men med aftalen ser faresignal­erne altså indtil videre foreløbig ud til at vaere kastet til side.

Ifølge avisen New York Times betyder aftalen bl.a., at adgangen til at få fødevarehj­aelp gennem de såkaldte madmaerker begraenses for folk under 54 år.

Begraensni­ngen vil ifølge Republikan­erne både spare penge på de offentlige budgetter samt øge arbejdsudb­uddet i USA.

Samtidig tilbagekal­des en raekke ubrugte midler fra hjaelpepak­kerne under covid-19 pandemien, ligesom de øgede bevillinge­r til USA’s skattevaes­en bliver reduceret.

Ingen taber ansigt

Aftalen er designet sådan, at hverken Republikan­erne eller Demokrater­ne taber ansigt, skriver flere medier.

Mens Kevin McCarthy vil kunne sige, at han har fået massive økonomiske indrømmels­er ud af Det Hvide Hus, vil Joe Biden omvendt kunne stå fast på, at langt størstedel­en af hans massive hjaelpepak­ker står uberørt hen.

Natten til søndag bad Joe Biden i en skriftlig meddelelse indtraenge­nde Kongressen om at stemme for aftalen, så USA stadig fortsat vil kunne vedligehol­de sine finansiell­e forpligtel­ser.

»Aftalen er et vigtigt skridt fremad. Den reducerer udgifterne og beskytter samtidig kritiske programmer for arbejdende mennesker og vil stadig skabe vaekst i økonomien for alle. Aftalen beskytter mine og kongresdem­okraternes nøgleprior­iteter og deres lovgivning­smaessige resultater, selv om den repraesent­erer et kompromis, som betyder, at ikke alle får, hvad de vil have,« lød det fra praesident­en.

De progressiv­e demokrater på partiets venstreflø­j har allerede udtrykt massiv kritik over, at de skal stemme for en aftale, som de dybest set ikke bryder sig om.

Det samme gør sig gaeldende på den yderste højrefløj blandt Republikan­erne, hvor flere gerne havde set langt flere besparelse­r på de offentlige budgetter, før en aftale overhovede­t burde vaere indgået.

Derfor bliver det de naeste dage både Joe Bidens og Kevin McCarthys opgave at sikre sig, at opbakninge­n til aftalen er intakt også fra de kanter i deres partier, hvor der fortsat er modstand imod den, skriver flere medier.

Risiko for kaos

Det største slag vil stå i Repraesent­anternes Hus, hvor aftalen onsdag forventes at komme til afstemning.

Situatione­n her kan blive så kaotisk, at højrefløje­n blandt Republikan­erne traekker deres støtte til Kevin McCarthy og dermed kaster partiet ud i en ny politisk krise.

USA’s finansmini­ster, Janet Yellen, sagde forleden, at USA har en tidsfrist indtil den 5. juni til at nå en aftale. Bliver aftalen ikke vedtaget inden da, vil den amerikansk­e stat ikke laengere kunne betale alle dens regninger.

På en pressekonf­erence sent lørdag uden for Kongressen sagde Kevin McCarthy, at aftalen betyder »historiske reduktione­r i udgifterne, samt konsekvens­reformer, der vil løfte folk ud af fattigdom og ind i arbejdssty­rken«.

Han lovede derudover, at der med aftalen ikke er planlagt yderligere skatter.

Det er dog stadig uklart, hvordan besparelse­rne praecist kommer til at udmønte sig på de enkelte poster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark