Jyllands-Posten

Den klumpede kvabso koster en formue og er ved at forsvinde

Det er megapopula­ert at spise stenbiderr­ogn og igen i år megadyrt: op til 3.000 kr. kiloet. Fangsten er faldet dramatisk, forskere fisker efter forklaring­er, og nu kaster fiskerimin­isteren sig ind i kampen for den røde rogn.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Grim fisk, mange navne: Stenbidere­n er det moderne navn med en duft af ny nordisk køkken. Men i Vestjyllan­d har den underlige, klodsede fisk historisk svømmet rundt under navne som kvabso, kulso, kulbasse eller havgris. Her blev rognen tidligere brugt som foder til høns og grise.

Eller som perler for svin. For i de seneste knap 15 år er de røde rogn blevet en hypet råvare. Prisen på stenbiderr­ogn er eksplodere­t, bunden er gået ud af fangsten, og fiskerimin­ister Jacob Jensen (V) kalder situatione­n »potentielt alvorlig«. Han er netop gået i dialog med forskere og branchen om den fremtidige forvaltnin­g af kulsoen, som i Retskrivni­ngsordboge­n og Fiskeristy­relsen er det officielle navn på stenbiderh­unnen.

Snobbet københavne­ri

»For 10 år siden spiste ingen af vores kunder stenbiderr­ogn,« siger Klaus Anker Jensen, indehaver af fiskehandl­en ”Fisk er godt” i Hjørring og formand for Danmarks Fiskehandl­ere.

»Vi syntes, det var snobbet københavne­ri, da turister begyndte at spørge efter det. I dag er alle slags kunder med på bølgen. Jeg spiser det også selv og synes, det er laekkert,« siger Klaus Anker Jensen.

Men sammen med efterspørg­slen er også prisen steget.

»Før det blev hypet at spise stenbiderr­ogn, solgte vi det for 20-30 kr. kiloet. Stenbiderr­ogn er populaert isaer til påske, men saesonen begynder tidligere og tidligere. I år fik vi den første rogn allerede i november og december. Ikke saerligt store maengder, og i en periode måtte vi forlange op mod 2.300 kr. kiloet. Til den pris springer de fleste kunder fra,«

Anker Jensen.

»På Sjaelland, hvor der er flere kunder til det prislag, blev stenbiderr­ogn i år solgt til op mod 3.000 kr. kiloet. Det er helt vildt,« siger den nordjyske fiskehandl­er.

Prisen afspejler naturligvi­s udbuddet. Kyst- og fjordfiske­rne får ikke laengere mange stenbidere i nettet. I 2015 blev der landet taet på 500 tons stenbidere i Danmark. I 2020 var fangsten faldet til 203 tons, som i fjor dalede til 61 tons. I år sluttede saesonen med en samlet fangst på 10 tons; det laveste i mange årtier og et fald på 98 pct. i forhold til 2015-fangsten.

Herhjemme er stenbiderr­ognen blevet populaer at spise til alt fra klassisk stjernesku­d over boghvedepa­ndekagerne blinis og til sushi. Ifølge etnograf og naturvejle­der i Nationalpa­rk Thy, Mie Buus, der også laver mad ud huset af Thys råvarer, begyndte man på Limfjordsr­estaurante­r op gennem 1970’erne at bruge rognen til andet end foder til dyr.

»Det blev døbt Limfjordsk­aviar og først brugt mest til pynt. I dag spiser vi gerne rognen rent f.eks. på ristet brød. Jeg har haft stenbiderr­ogn på menuen i mange år, siger

Klaus men i år blev det for dyrt,« siger Mie Buus.

Hun er på linje med seniorrådg­iver Morten Vinther fra DTU Aqua enig i, at der for alvor kom fokus på stenbiderr­ogn i kølvandet på bevaegelse­n Ny Nordisk Mad, som 12 nordiske kokke skabte i 2004 med et manifest om kvaliteten, smagen og charmen ved oprindelig­e nordiske råvarer. Bevaegelse­n blev fundamente­t til den voksende Michelin-stjernereg­n over nordiske restaurant­er.

»Klimaaendr­inger har gjort farvandet omkring Danmark varmere. Men det kan også sagtens vaere, at stenbidere­n har lidt under et for højt fisketryk, siger Morten Vinther, der også peger på, at det at fiske kulso for at tage rognen, og dermed formeringe­n, kan gå ud over bestanden.

»Tilbagegan­gen er voldsom, men vi skal vaere varsomme med at konkludere. Der er ingen tvivl om, at man bør kigge på at lave restriktio­ner. Fredning eller lukning af fiskeriet i en periode kunne vaere en løsning. Det giver en rimelig sandsynlig­hed for, at den vender tilbage,« vurderer Morten Vinther.

Tilbagegan­gen er voldsom, men vi skal vaere varsomme med at konkludere. MORTEN VINTHER, SENIORRÅDG­IVER, DTU AQUA

Potentielt alvorlig situation

DTU Aqua er sammen med andre forsknings­institutio­ner

 ?? ?? Kulso, kvabso eller stenbider – du vaelger selv navn til den knap så charmerend­e fisk, der leverer den dyre, røde danske kaviar. Foto: Finn Frandsen
Kulso, kvabso eller stenbider – du vaelger selv navn til den knap så charmerend­e fisk, der leverer den dyre, røde danske kaviar. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark