Jyllands-Posten

STENBIDER OG KULSO

- Kilde: Miljøstyre­lsen og etnograf Mie Buus

Hannen kaldes officielt stenbider og hunnen kulso. Fisken har flere navne; I Agger er den kaldt kulbasse og kulso. Kvabso er et udbredt navn i Vestjyllan­d, på Mors kaldte man den gris og i Harboøre havsvin. I andre dele af landet har den haft andre navne.

Kulsoen søger i det tidlige forår ind på lavt vand for at gyde. De første stenbidere i net- og bundgarn har normalt vaeret forårstegn for fiskerne. Hunnen kendes på den voluminøse krop, den blågrønne farve og kan rumme op til 200.000 aeg med en diameter på ca. 2 mm – det er store aeg sammenlign­et med andre havfisk.

Stenbiderr­ogn er populaer for sin konsistens og den friske, salte smag. I Thy siger man, at man kan smage Limfjorden. og relevante interesseo­rganisatio­ner netop inviteret til dialog med fiskerimin­isteren.

»Situatione­n er potentielt alvorlig. De landede maengder stenbider har vaeret nedadgåend­e i en årraekke. Samtidig er der meget begraenset viden om bestandens tilstand. Nu styrker vi vidensgrun­dlaget og bruger det til at sikre en baeredygti­g forvaltnin­g af stenbiderf­iskeriet i Danmark,« siger Jacob Jensen.

»Det er vigtigt, at den fremtidige forvaltnin­g er baseret på et videnskabe­ligt grundlag og på praktisk viden om fiskeriet,« siger ministeren, som ikke ønsker at forholde sig til spørgsmål om fredning eller lukning af stenbiderf­iskeriet.

I Hjørring glaeder fiskehandl­eren sig over udsigt til handling.

»Vores saeson blev reddet af stenbiderr­ogn fra Island. Den bliver fløjet til Danmark, er lige så frisk, billigere og smager lige så godt. Men der er noget specielt over det danske. Jeg håber, at man i faellesska­b finder en løsning, og så overlever vi nok, hvis der ikke er dansk stenbiderr­ogn i et par saesoner. Bare det kommer igen,« siger Klaus Anker Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark