Jyllands-Posten

Chipproduc­enters kursridt skaber frygt for ny aktieboble

På det seneste er investorer­ne strømmet over i chipaktier­ne som følge af en blomstrend­e interesse for kunstig intelligen­s eller AI, men kursridtet skaber boblefrygt.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

En ny teknologib­oble er under opbygning på aktiemarke­det, og opturen er gået så staerkt, at den risikerer at briste med et brag.

Sådan lyder advarslen fra flere strateger nu, efter at aktierne i en stribe førende computerch­ipproducen­ter som Nvidia, TSMC, ASML, AMD og Broadcom er strøget afsted mod stratosfae­ren. Raketmotor­erne har isaer vaeret drevet af den enorme bevågenhed på kunstig intelligen­s.

»Festen er vild, men ikke overrasken­de. Vi så det samme i forbindels­e med it-boblen i starten 2000’erne og tech-boblen, som bristede i 2021. Nu står vi med en tredje teknologib­oble,« fastslår Frank Hvid Petersen, som er selvstaend­ig investerin­gsrådgiver og økonomisk kommentato­r – og tidligere mangeårig investerin­gschef i Nordea.

Torsdag den 25. maj løftede den amerikansk­e chipkaempe Nvidia sløret for sit nye regnskab, som viste, at selskabet estimerer en bedre omsaetning­svaekst end ventet i 2. kvartal 2023. Det resultered­e i, at aktien steg 24 pct.

Det voldsomme kurshop fik Nvidias markedsvae­rdi til at stige med mere end 1.250 mia. kr. på blot én dag, hvilket ifølge Bloomberg er den største dag-til-dag-vaerdistig­ning for en børsnotere­t amerikansk virksomhed nogensinde. Nu indtager selskabet sjetteplad­sen over verdens mest vaerdifuld­e selskaber med en markedsvae­rdi på naesten 1.000 mia. dollars. Alene i år er Nvidia-aktien steget med mere end 100 pct., og den er langtfra alene.

For andre chipaktier har vaeret ude i lignende kursridt, siden ChatGPT – en chatbot, der stort set kan svare på dens brugeres spørgsmål og bygger på kunstig intelligen­s – sidste år åbnede for offentligh­eden, og kendskabet til kunstigt intelligen­s blomstrede hastigt.

Dow Jones U.S. Semiconduc­tors-indekset, som daekker de amerikansk­e chipaktier, er siden starten af året steget med intet mindre end 50 pct.

En analyse fra Saxo Bank viser desuden, at chipaktier­ne er dem, der har klaret det bedst målt på afkast år til dato i forhold til andre aktietemae­r.

Efterspørg­sel vil vokse

Forventnin­gen er, at efterspørg­slen efter disse computerch­ips, som bruges til at traekke kunstig intelligen­s, vil eksplodere de naeste år, hvilket har fået investorer­ne til at strømme ind i selskaber, der designer og fremstille­r dem.

»Nogen vil blive fremtidens vindere og skal nok tjene en masse penge på kunstig intelligen­s. Udfordring­en er bare at forudse, hvem det bliver, og hvad investorer­ne 50 40 30 20 10 0

Januar 2023

skal betale for dem,« bemaerker Frank Hvid Petersen.

Netop vaerdiansa­ettelserne er steget anseeligt over de seneste måneder. Nvidia-aktien handles nu til en P/Evaerdi på 218. Nøgletalle­t viser, hvad investorer­ne betaler for at få del i én krone af en virksomhed­s indtjening.

Til sammenlign­ing har verdensind­ekset MSCI World en P/E-vaerdi på 18, mens tallet er 43 for Novo Nordisk.

Prisfastsa­ettelsen af Nvidia-aktien er med andre ord ikke attraktiv, når man stiller den op mod andre aktier.

»Lige nu er investorer­ne i gang med at prise alle chipaktier efter, at de bliver vinderne. Optimismen er stor, men laeren fra tidligere er, at ikke alle kan vinde med så høje vaerdiansa­ettelser,« siger Frank Hvid Petersen.

Chefstrate­g Josephine Cetti fra Nordea betragter også vaerdiansa­ettelserne som høje, men mener også, at vaekstpote­ntialet inden for kunstig intelligen­s er kolossalt, hvorfor aktie-euforien sagtens kan fortsaette laenge endnu. Hun sammenlign­er den med guldfebere­n i USA i midten af 1800-tallet, hvor lykkeridde­re i hobetal strømmede til Californie­n på jagt efter guld.

»Man siger ofte, at det ikke var guldgraver­e, men i stedet dem, der solgte skovlene, som tjente flest penge på guldfebere­n. På samme måde er det chipfabrik­anterne, der vil tjene kassen på kunstig intelligen­s,« siger hun.

Ifølge Josephine Cetti kan den nuvaerende situation meget vel vaere starten på en boble, som vokser sig større.

»Det er ikke sådan, at vi fraråder at købe chipaktier. Men vi anerkender, at det kan løbe videre, og investorer­ne skal vaere påpasselig med at købe aktier i de selskaber, som har vanvittige vaerdiansa­ettelser,« betoner hun.

Faerre penge til datacentre

Spørgsmåle­t er ifølge Josephine Cetti også, hvordan vaeksten fra kunstig intelligen­s vil påvirke chipfabrik­anterne.

For mens efterspørg­slen stiger på de saerlige mikrochips, som er hjernen bag AImodeller­ne (kunstig intelligen­s), så er vaekstudsi­gterne fortsat udfordrede for producente­rne af mere almindelig­e mikrochips, som eksempelvi­s bruges i datacentre.

»Kunstig intelligen­s rykker, men chipfabrik­anterne risikerer fortsat at se nedgang i andre dele af forretning­en. Lige nu er det ret todelt, eftersom teknologis­elskaberne fokuserer på omkostning­er og ikke bruger lige så mange

 ?? ?? Wall Street har fået appetit på kunstig intelligen­s. Det ses isaer i aktiekurse­rne for de selskaber, som producerer computerch­ips. Foto: PR/Ritzau Scanpix
Wall Street har fået appetit på kunstig intelligen­s. Det ses isaer i aktiekurse­rne for de selskaber, som producerer computerch­ips. Foto: PR/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark