Jyllands-Posten

NVIDIA OG AI

-

Torsdag den 25. maj steg aktierne i Nvidia med 24 pct., efter at chipmastod­onten offentligg­jorde regnskab for 1. kvartal.

Regnskabet viste, at Nvidia forventer et salg på 11 mia. dollars i 2. kvartal – klart mere, end analytiker­ne forventede.

Da markedet lukkede, var Nvidias markedsvae­rdi naesten 1.000 mia. dollars, hvilket er den 6. største i verden.

Nvidia-aktien er mere end fordoblet i vaerdi i 2023, selvom bekymringe­rne om en spirende chipkrig mellem USA og Kina haenger over sektoren.

Goldman Sachs spår en polstring af verdensøko­nomien med 7.000 mia. dollars de naeste år pga. effekter fra AI. penge på at investere i datacentre,« fortaeller Josephine Cetti. Hun understreg­er også, at politisk regulering af kunstig intelligen­s kan bremse bølgen.

Peter Garnry, som er aktiestrat­egichef i Saxo Bank, advarer også om, at chipaktier­ne risikerer at blive udfordret, herunder af den geopolitis­ke konfrontat­ion mellem USA og Kina, som har computerch­ips i centrum.

»Mens efterspørg­selsudsigt­erne for computerch­ips ser attraktive ud, så kommer det ikke uden risici for investorer­ne,« skriver Peter Garnry i en analyse.

For tilbage i august 2022 blev en ny lovgivning vedtaget i USA, og den har til hensigt at etablere bedre rammer for, at chipfabrik­anterne investerer i at fremstille deres computerch­ips i USA.

»USA har desuden indført adskillige restriktio­ner på eksporten af computerch­ips til Kina,« konstatere­r Peter Garnry i sin analyse.

Onsdag lød det fra JenHsun Huang, der er adm. direktør i Nvidia, i et interview med Financial Times, at den eskalerend­e chipkrig mellem USA og Kina risikerer at medføre »enorme ødelaeggel­ser« i tech-industrien.

Han advarede desuden om, at den amerikansk­e eksportkon­trol har efterladt Nvidia med »haenderne bundet bag ryggen«, da selskabet ikke er i stand til at saelge sine mest avancerede chips til et af verdens største markeder.

Laes også side 26-27

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark