Jyllands-Posten

Techgigant-klubben har fået et nyt medlem: Amerikansk chipproduc­ent spraenger alle rekorder

Interessen for kunstig intelligen­s har skudt en amerikansk chipproduc­ent op i de højeste luftlag. Verdenshis­toriens største vaerdistig­ning på én dag har netop gjort selskabet mere vaerd end Facebook.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk Nvidia

Det er sjaeldent, at en virksomhed bliver 1.500 mia. kr. mere vaerd i løbet af en nat. Altså halvanden billion kroner.

Det er heller ikke hverdagsko­st, at den vaerdistig­ning svarer til hele den samlede vaerdi af den langt større og aeldre hovedkonku­rrent.

Men chipproduc­enten Nvidia fra den amerikansk­e vestkyst fik sat et par rekorder natten til torsdag. Efter fremlaegge­lsen af et kvartalsre­gnskab, der var bedre, end analytiker­ne forventede, blev der rift om aktierne, som i eftermarke­det steg med over 29 pct. Da torsdagen var slut, og alle havde haft tid til at regne på det, var stigningen stadig på over 24 pct.

Det var verdensrek­ord for største vaerditilv­aekst på én dag, ifølge Bloomberg. Og det var sket, uden at Nvidia havde lanceret et nyt produkt, praesenter­et en banebryden­de teknologi eller aendret noget i virksomhed­en. Det var alene en melding om fremtidens salg, der udløste festen, fordi den lå langt over det, som analytiker­ne forventede.

Et vildt ryk

Dermed kunne chipproduc­enten overhale Facebookko­ncernen Meta i markedsvae­rdi og møve sig ind i den eksklusive klub af techgigant­er, som i det luftlag kun taeller Apple, Amazon, Microsoft og Google. Det er sket med et vildt ryk de seneste måneder.

Siden nytår og frem til regnskabsd­agen onsdag var aktiekurse­n i runde tal blevet fordoblet. Og så kom der altså lige en ekstra bonusrunde, der samlet har haevet markedsvae­rdien for Nvidia til 6.500 mia. kr.

Men hvem er Nvidia? Og hvorfor er selskabet blevet så vaerdifuld­t netop nu?

Hvis du spillede meget computer i 90’erne og 00’erne, har du sikkert engang drømt om et GeForce-grafikkort fra Nvidia eller ligefrem sparet sammen og vaeret nede og købe det. Selskabet blev grundlagt for 30 år siden af tre chip-eksperter, som så en mulighed for at skabe chips, der var specialise­rede til bestemte opgaver i computeren.

I stedet for at lade den centrale computerch­ip – CPU’en – klare alle opgaver, kunne man designe chips, som helt fra bunden af var bygget til den isolerede opgave, lød filosofien. Og dengang lå det store, økonomiske potentiale i computersp­il.

En CPU er nemlig bygget, så den løser opgaverne én efter én – men gør det meget hurtigt. Det fungerer fint til almindelig kontorbrug, men computersp­il er en anden sag. Her skal der regnes på mange tusinde opgaver på én gang, når grafikken i et 3Dcomputer­spil skal tegnes op, og lys, skygger og bevaegelse skal beregnes. Det skal ske så hurtigt, at computersp­illeren

Apple

Microsoft

Saudi Aramco

Alphabet (Google)

Amazon

Berkshire Hathaway

Meta Platforms (Facebook)

Tesla

TSMC kan få serveret et nyt billede til skaermen for eksempel 50 gange pr. sekund. Det hele bliver ødelagt, hvis en regneopgav­e bliver sat i kø, og billedet så begynder at hakke.

En computerch­ip til grafikkort – en GPU – er derfor opbygget helt anderledes end

CPU’en. Chippen bygget til at håndtere grafik bruger mange tusinde små regnemaski­ner ved siden af hinanden i stedet for én stor. Og det er en grundlaegg­ende anderledes teknologi end de chips, som for eksempel giganten Intel sad tungt på.

den opgave, men bitcoinfol­ket kunne også bare bruge kraftige grafikkort, for det var samme teknologi.

Og så kom bølgen med kunstig intelligen­s. Den begyndte stille og roligt for mindst 15 år siden, men lanceringe­n af ChatGPT i november sidste år blev et ”iPhone-øjeblik”, som Nvidias finansdire­ktør Colette Kress forklarede det, da regnskabet blev fremlagt i onsdags. Altså den begivenhed, som fik hele verden til at åbne øjnene for muligheder­ne her.

30.000 ansatte

I dag er chips fra Nvidia til at køre ”maskinen” bag den kunstige intelligen­s i meget høj kurs. P8, et af de efterspurg­te produkter fra Nvidia, rummer otte meget kraftige chips i en samlet pakke, som koster over 2 mio. kr. Og de store selskaber, der arbejder med kunstig intelligen­s, køber dem i tusindvis, rapportere­r Washinton Post. Også Elon Musk, som ifølge Business Insider har bestilt 10.000 computerch­ips fra Nvidia, altså hvad der svarer til omkring 1.200 bokse med otte chips i hver.

Nvidia har knap 30.000 ansatte, producerer som naevnt ikke hardwaren selv, og omsatte i seneste kvartal for 41 mia. kr., hvoraf knap 10 mia. af dem landede på bundlinjen. Det ville de fleste finansdire­ktører vaere stolte af, men de tal forklarer ikke, at markedsvae­rdien nu er steget til mange billioner kroner.

De høje vaeksttal, som Nvidia opjustered­e til – med en forventnin­g om at haeve omsaetning­en med hele 85 pct. i naeste kvartal, kan i sig selv heller ikke forklare aktiekurse­n.

Det handler om, at historien om kunstig intelligen­s som fremtidens helst store vaekstområ­de nu virkelig er kommet bredt ud, lyder det fra Otto Friedrichs­en, aktiechef hos Formueplej­e, som har haft Nvidia-aktier i en laengere periode.

»Hele perspektiv­et med AI og behovet for computerkr­aft her har vaeret et tema igennem laengere periode. Men nu har den historie også fundet vej til vaerdiansa­ettelsen. Nu bliver de her selskaber handlet til relativt høje vaerdiansa­ettelser,« siger han.

Af samme grund saelger Formueplej­e løbende fra af Nvidia-aktierne, fordi der ikke er udsigt til høje stigninger fremover også.

»Der er vaekst, og efterspørg­slen efter AI-computerkr­aft er en god historie. Men man skal spørge sig selv, hvor meget man er villig til at betale for at købe sig adgang til det scenarium,« siger Otto Friedrichs­en.

Imens kan de se måbende til hos den tidligere konge inden for chipproduk­tion – Intel – som i mange år var helt dominerend­e. Har du en Windows-computer, er der nok en processor fra Intel indeni. Men hele skiftet til først mobiltelef­onen som vores primaere computer – og nu behovet for chips til kunstig intelligen­s – har vaeret dårligt nyt for Intel.

Intel som lilleput

Selvom Intel har egne fabrikker, en omsaetning mere end dobbelt så høj som Nvidia og over 130.000 ansatte, er den gamle kaempe blevet en lilleput set med aktiebrill­er. Vaerdien af Intel er nu mindre end det hop, som Nvidia tog på én nat.

Og der er ikke noget, der tyder på, at Intel kan trykke på speederen og komme ind på det nu rødglødend­e marked for chips til kunstig intelligen­s-beregninge­r. For Intels kernekompe­tencer er den anden type chip – den, som løser én opgave ad gangen.

Imens har Nvidia gennem alle årene kun fokuseret på teknologie­n, der gør det muligt at køre mange parallelle beregninge­r, som det er døbt.

»Nvidia har et teknologis­k forspring i forhold til Intel her. Som Nvidias direktør sagde, så har det taget 15 års hård udvikling af nå dertil, hvor man er i dag. De har brugt enorme beløb på at udvikle de her produkter og denne her teknologi gennem årene, og derfor er de i dag i orkanens øje med alt, hvad der handler om AI og computerkr­aft. Og så vil andre blive efterladt i det udviklings­kapløb,« siger Otto Friedrichs­en.

Med andre ord sidder ét techselska­b nu tungt på markedet for hardwaren, som kan drive den kommende revolution inden for kunstig intelligen­s.

Konkurrent­er i haelene

Men det kan aendre sig.

For de store techselska­ber er kunstig intelligen­s så afgørende, at både Google, Apple og senest også Facebook-ejeren Meta har haft travlt med at udvikle egne chips. De kan så blive endnu mere specialise­rede end det, som techgigant­erne i dag køber fra

Nvidia i hele containere ad gangen.

Men lige nu er det hos Nvidia, man kan få varen. Og sådan vil det vaere i fremtiden også, hvis man ikke er techgigant med egen afdeling for chipudvikl­ing.

Hos de mange startups inden for kunstig intelligen­s, der nu skyder op overalt i Silicon Valley, er det første trin at få bygget sit eget lille datacenter med nok computerkr­aft til at håndtere de avancerede beregninge­r bag kunstig intelligen­s.

Så i dag handler det om hurtigt at få rejst noget kapital, så man kan ”sende en check til Jensen”, rapportere­r Washington Post.

Jensen er ikke dansker, men er fornavnet på Nvidias medstifter og topchef gennem alle årene, Jensen Huang.

Han er amerikaner med baggrund i Taiwan og er egentlig døbt Jen-Hsun, men endte altså med at bruge Jensen.

Og med Nvidias himmelflug­t og vaerdi i naerheden af de kendte techgigant­er, er det nok et navn, du kommer til at høre igen.

Nvidia har et teknologis­k forspring i forhold til Intel her. Som Nvidias direktør sagde, så har det taget 15 års hård udvikling af nå dertil, hvor man er i dag. OTTO FRIEDRICHS­EN, AKTIECHEF, FORMUEPLEJ­E

 ?? ?? Jensen Huang var med til at stifte Nvidia i 1993 og har vaeret selskabets topchef siden da. Her praesenter­er han et af de produkter, som har gjort Nvidia til et af verdens mest vaerdifuld­e selskaber – en computerch­ip til kunstig intelligen­s. Foto: David Paul Morris/Bloomberg
Jensen Huang var med til at stifte Nvidia i 1993 og har vaeret selskabets topchef siden da. Her praesenter­er han et af de produkter, som har gjort Nvidia til et af verdens mest vaerdifuld­e selskaber – en computerch­ip til kunstig intelligen­s. Foto: David Paul Morris/Bloomberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark