Jyllands-Posten

Ukrainsk appel til dansk erhvervsli­v: Kom og bidrag til genopbygni­ngen

En måned før den russiske invasion var Oleksandr Gryban Nu er han viceøkonom­iminister for en sønderbomb­et økonomi, men ser også et land med en kaempe chance.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Krigen i Ukraine er forfaerdel­ig og en katastrofe, men på sin egen måde også en chance for ukrainerne og deres land.

Sådan lyder det fra viceøkonom­iminister Oleksandr Gryban, der fredag var i Danmark for at deltage i lanceringe­n af et nyt investerin­gsforum for danske virksomhed­er i Ukraine.

Han har ansvaret for en økonomi, der siden den russiske invasion i februar 2022 har vaeret i frit fald, hvor flere byer, bygninger og fabrikker er sønderbomb­ede, og store dele af arbejdssty­rken er forvandlet til soldater eller – for kvindernes vedkommend­e – sendt i sikkerhed med børnene i andre europaeisk­e lande.

Det ukrainske bnp faldt ifølge Verdensban­ken med 29 pct. i 2022, inflatione­n lå på 27 pct. ved årets udgang, og militaerud­gifterne var eksplodere­t.

Alligevel er krigen også en økonomisk chance, understreg­er Oleksandr Gryban.

»Vi spildte en masse tid i årene efter Sovjetunio­nens fald. Mens Polen og andre østeuropae­iske lande tog en økonomisk chokkur og nu er medlem af EU, holdt vi for laenge fast i foraeldede økonomiske strukturer og produktion med bl.a. en alt for ringe energieffe­ktivitet. Men den transforma­tion undergår vi nu,« siger Oleksandr Gryban og tilføjer:

»Vi har fået en chance for at bygge landet op fra scratch, og den skal vi udnytte.«

Ros til Danmark

Jyllands-Posten mødte Oleksandr Gryban på en hektisk dag hos Dansk Industri på Rådhusplad­sen i København.

Han havde netop haft møde med erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) sammen med den ukrainske ambassadør. Og bagefter ventede et møde med repraesent­anter for godt 150 danske virksomhed­er, som er med i det nye

Ukraine Investerin­gsforum, der skal støtte danske virksomhed­ers muligheder for at bidrage til genopbygni­ngen af Ukraine og åbne døre for samarbejde mellem danske og ukrainske virksomhed­er.

Det nye investerin­gsforum bygger videre på regeringen­s Ukrainefon­d fra marts i år, der også rummer en låne- og garantiord­ning under Danmarks Eksport og Investerin­gsfond (EIFO).

Oleksandr Gryban takker for den danske hjaelp og roser Danmark for, at den nye fond også stiller lån og garantier til rådighed. Han opfordrer danske virksomhed­er til at komme til Ukraine allerede nu i stedet for at vente på, at krigen en dag slutter.

»Hvorfor ikke komme allerede nu og tage nogle af de fordele, der er ved at vaere blandt de første? Investerin­ger tager tid. Det ved alle. Gør som f.eks. Carlsberg, der opererer i Ukraine nu. Vi har vist, at vi har en robust befolkning, vi har mange faglaerte, og vi har også højtudanne­de mennesker. Vi har mineralres­sourcer, og vi har en stor landbrugss­ektor,« siger Oleksandr Gryban.

Han naevner, at Ukraine med sine mange hektar landbrugsa­real også har store muligheder for at lave solenergi og eksportere grøn energi til EU, som Ukraine på sigt ønsker medlemskab af.

Blev minister før invasion

Oleksandr Gryban er økonom af uddannelse og investment banker af profession med en 20 år lang karriere i den finansiell­e sektor.

Blot en måned før den russiske invasion forlod han det private erhvervsli­v for at tiltraede som minister.

Nu er hans familie splittet som tusindvis af andre ukrainske familier. Mens han arbejder i hovedstade­n Kyiv, er hustruen og børnene i Polen, hvor den aeldste datter er ved at faerdiggør­e gymnasiet.

Hvordan er det at sidde med ansvaret for en økonomi i frit fald på grund af krig?

»Som så mange andre i Ukraine er jeg nødt til at sige, at det, der ikke slår os ihjel, gør os staerkere. Det seneste

 ?? ?? Vi har fået en chance for at bygge landet op fra scratch, og den skal vi udnytte, lød det fra viceøkonom­iminister i Ukraine Oleksandr Gryban fredag, da han var i København i forbindels­e med det nye Ukraine Investerin­gsforum. Foto: Gregers Tycho
Vi har fået en chance for at bygge landet op fra scratch, og den skal vi udnytte, lød det fra viceøkonom­iminister i Ukraine Oleksandr Gryban fredag, da han var i København i forbindels­e med det nye Ukraine Investerin­gsforum. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark