Jyllands-Posten

DANSKE VIRKSOMHED­ER I UKRAINE

- Kilde: Dansk Industri

En raekke danske virksomhed­er har allerede stor aktivitet i Ukraine, bl.a.:

Hjort Knudsen A/S

Ektos A/S

Simcorp

Guldmann

Mekoprint

Sika footwear

Dolle

Goodvalley

Carlsberg

Jysk halvandet år har givet mig så meget erfaring og så mange internatio­nale kontakter. Vi har oplevet dramatiske forandring­er, men vi kan også bruge det til noget, og vi har vist vores styrke,« siger Oleksandr Gryban.

Kigger efter partnerska­ber

Han understreg­er, at Ukraine er taknemmeli­g for hjaelpen, støtten og sympatien og for gaestfrihe­den, som de flere millioner ukrainere på flugt har mødt i Europa, men i genopbygni­ngen af landet er han på udkig efter partnerska­ber.

»Vi ønsker ikke sympati, men ligevaerdi­ge partnere, der kan hjaelpe os med at bygge vores land og vores økonomi op. Danske virksomhed­er kan hjaelpe os med f.eks. omstilling­en til energieffe­ktivitet og med højteknolo­gi. Vi skal ikke blot importere, men også selv producere, og danske virksomhed­er kunne laegge nye produktion­sfacilitet­er hos os,« siger Oleksandr Gryban.

Ved lanceringe­n af det nye investerin­gsforum annoncered­e regeringen, at de første to projekter i Ukraine på i alt 300 mio. kr. er blevet godkendt til lån af EIFO.

Pengene skal blandt andet gå til Nibulon, der er Ukraines største landbrugsv­irksomhed. Nibulon skal opføre en ny terminal i byen Izmail, hvilket skal forsøge at muliggøre direkte eksport af forarbejde­t korn og en stabil fødevarefo­rsyning til Europa.

En mindre del af pengene går til en landbrugsv­irksomhed naer frontlinje­n i Mykolaiv, som skal genopbygge bombeskade­de produktion­sfacilitet­er ved at købe udstyr fra danske eksportøre­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark