Jyllands-Posten

DET MÅ POLITIKERN­E IKKE

- Kilde: ”Vejledning om invitation­er, billetter, årskort og lignende”, Aarhus Kommune

mehjaelper kun må tage imod haeklede grydelappe­r, fordi andet ville vaere uhøfligt.«

Berit Kornbaek Boisen, chef for Aarhus Kommunes Byrådssekr­etariatet og Jura har også set på invitation­en:

»Vi vurderer, at deltagelse i hele festivalen overstiger, hvad der kan begrundes i et repraesent­ativt eller andet sagligt formål.«

Kan selv vurdere

Det har kommunen også oplyst arrangører­ne, fortaeller Brian Nielsen, direktør i Down the Drain, der adspurgt om, hvorfor byrådsmedl­emmerne er blevet tilbudt billettern­e, svarer, at festivalen – lige som tidligere år – inviterer alle samarbejds­partnere og leverandør­er, herunder byrådsmedl­emmer.

»Vi har inviteret de mennesker, vi har samarbejde­t og haft berøring med omkring udlejning af Eskelunden, diverse tilladelse­r til afvikling, samt udvikling af Eskelunden. Vi er helt trygge ved, at de enkelte og

Aarhus Kommune i faellesska­b er i stand til at vurdere, om deres deltagelse er af repraesent­ativ karakter.«

Direktøren understreg­er, at Northside har en tilskudsaf­tale og en konsulenta­ftale med Aarhus Kommune, som arrangøren i samarbejde med udvikler publikumso­plevelsen i Eskelunden. Han konstatere­r endvidere, at kommunen og Salling Fondene har investeret et »anseeligt millionbel­øb på at udvikle området«, og at der derfor er der »en raekke

Ifølge Aarhus Kommunes vejledning om, hvorvidt byrådsmedl­emmer må tage imod invitation­er, billetter, årskort og lignende er »det klare udgangspun­kt«, at de ikke må modtage gaver fra samarbejds­partnere, da billetter og invitation­er kan sidestille­s med gaver. Derfor skal der som udgangspun­kt takkes nej til disse. Ellers kan det give habilitets­problemer og vaere strafbart.

Der kan dog i visse tilfaelde vaere saerlige grunde til, at politikern­e alligevel kan deltage og undtagelse­svist også med en ledsager.

Når politikere modtager billetter, invitation­er m.v., skal der altid vaere et repraesent­ativt og/eller andet sagligt formål for kommunen.

I forhold til festivaler kan byrådsmedl­emmer som udgangspun­kt ikke lovligt tage imod billetter, der giver adgang som almindelig festivalde­ltager, men de kan godt deltage i repraesent­ative/ udvalgte dele. ansvarsmae­ssige forhold« som ansatte i kommunen og medlemmer af byrådet skal varetage i denne forbindels­e.

Tilbud deler vandene

For nylig blev politikere­s deltagelse på festivaler – samt tilbud om tivolikort, billetter til EM-kampe og teaterprem­ierer – debatteret i ”Reporterne” på 24syv, efter at metalfesti­valen Copenhell ifølge radioprogr­ammet har inviteret medlemmer af Borgerrepr­aesentatio­nen »til gratis at deltage i en dag med et brag af oplevelser, dialog og en kold øl i bagområdet« på festivalen, der foregår i midten af juni.

I programmet fortalte Troels Christian Jakobsen (AL), medlem af teknik og miljøudval­get i Københavns Kommune, at han havde takket nej til tilbuddet, fordi det vil vaere at opfatte som en gave, der kunne så tvivl om hans habilitet og loyalitet. Derimod havde hans kollega Christophe­r Røhl (R), der er midlertidi­gt medlem af teknik og miljøudval­get, endnu ikke taget stilling til sin deltagelse, men ser ikke noget problem i det, da en del af politikern­es arbejde er at besøge de steder, de traeffer beslutning­er omkring, f.eks. festivalpl­adsen.

Politikern­e i Aarhus har også forskellig­e holdninger til, om det er okay at tage imod billetter til en lokal festival, fremgår det af en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget til kommunens kulturudva­lg og tekniske udvalg.

Hovedparte­n af dem, der har svaret, mener, at det ikke kan forsvares at takke ja til billetter til Northside. Bl.a. Solveig Munk (EL), formand for teknisk udvalg. Hun har aldrig deltaget i festivalen og heller ikke taenkt sig at gøre det, fordi det er gratis:

»Hvad forventes der til gengaeld? Vi behandler jo klager over støj i teknisk udvalg, og det kan rejse en del habilitets­problemer, hvis vi sidder backstage og maesker os hos den virksomhed, vi skal kontroller­e.«

Hendes kollega i teknisk udvalg, Jesper Kjeldsen (S), deltager i Northside i år, men i privat regi og betaler derfor selv. Han mener, at en festivalbi­llet vil vaere »på kant med«, hvad politikern­e kan modtage.

Kontroller­er ikke toiletter

Bünyamin Simsek (V), der er medlem af kulturelt udvalg og tidligere rådmand for Teknik og Miljø fortaeller, at det har betydning for hans deltagelse, om det har relevans for hans politiske virke, vaerternes forventnin­g til ham som politikker, og om det har et sagligt og fagligt indhold:

»Jeg synes, at det er relevant i forhold til den konkrete invitation, uden at jeg har taget stilling endnu. Det gør jeg ud fra arrangøren­s fremsynede fokus på baeredygti­ghed, som kan vaere et positivt eksempel og inspiratio­n til andre arrangemen­ter, der gives tilladelse til.«

Efter Jyllands-Postens rundspørge har jurister i byrådssekr­etariatet på baggrund af et ønske fra Jakob Søgaard Clausen (DD) om en vurdering sendt en mail til byrådsmedl­emmerne for at gøre opmaerksom på, at »du ikke lovligt kan deltage i hele festivalen med et repraesent­ationsform­ål sammen med en ledsager«.

Aarhus Kommune ejer Eskelunden og opkraevede arrangører­ne af Northside 309.000 kr. i forbindels­e med afviklinge­n af festivalen i 2022. ekspertern­e ikke.

Per Nikolaj Bukh saetter det på spidsen med et eksempel:

»Politikern­e går heller ikke ud og kontroller­er toiletvogn­ene. Det har man embedsmaen­d til.«

Hvis det er vigtigt for kommunen at vaere repraesent­eret på festivaler, anbefaler han, at kommunen betaler for politikern­es billetter for at undgå problemer.

Tager til rundvisnin­g

Argumenter fra politikere om, at de tager imod invitation­er, fordi det er vigtigt for dem at følge med i lokalsamfu­ndet og kulturlive­t samt, om kommunens eventuelle tilskud og arealer bliver brugt ordentligt, køber

Down the Drain har desuden tilbudt politikern­e en halvanden time lang rundvisnin­g på festivalen med fokus på baeredygti­ghed enten fredag eller lørdag middag.

I et svar til Jakob Søgaard Clausen vurderer Byrådssekr­etariatet, at »det ligger inden for rammerne, hvis du deltager i dele af festivalen med et repraesent­ativt/andet fagligt formål.« Derfor tager han med til rundvisnin­gen.

»Det giver jo god mening for mig som medlem af kulturudva­lget og teknisk udvalg at se, hvordan den kommunale plads fungerer som festivalpl­ads, og hvordan der arbejdes med baeredygti­ghed,« siger Jakob Søgaard Clausen, der ikke deltager i selve festivalen.

Det gør Gert Bjerregaar­d (V), medlem af teknisk udvalg, heller ikke, men han tager også med til en rundvisnin­g med fokus på baeredygti­ghed:

»Endvidere har jeg heller ikke tidligere besøgt byens nye koncertpla­ds i drift, og med invitation­en får jeg en god lejlighed.«

Mette Bjerre (SF), forperson for kulturudva­lget, har ikke taget imod billetter til Northside, »da vi er blevet rådgivet af forvaltnin­gen til ikke at tage imod armbånd til festival«. Selv om hun har fået at vide, at hun gerne må tage på en rundvisnin­g, hvis hun straks derefter klipper sit armbånd over, takker hun nej:

»Jeg har ikke lyst til at tage på en rundvisnin­g, hvis det kraever, at man tager et armbånd på.«

Netop armbåndet ser Per Nikolaj Bukh som et springende punkt. Han mener, at rundvisnin­gen har et legitimt formål, men bør kunne gennemføre­s, uden at politikern­e får et armbånd på. Hvis ikke, skal de sige fra:

»Fordi det kan i offentligh­edens øjne så tvivl om, hvad der foregår, hvis byrådsmedl­emmer bliver set med et festivalar­mbånd på.«

Ifølge Sten Bønsing skal rundvisnin­gerne også vaere tilgaengel­ige for en bred kreds – f.eks. virksomhed­er, kulturpers­oner eller journalist­er – for, at der ikke er tale om en begunstige­lse af politikern­e.

Vi er helt nede på det niveau, at en hjemmehjae­lper kun må tage imod haeklede grydelappe­r, fordi andet ville vaere uhøfligt. PER NIKOLAJ BUKH, PROFESSOR I ØKONOMISTY­RING, AALBORG UNIVERSITE­T

I strid med reglerne

Ét er, hvad politikern­e må tage imod, men er det i orden, at festivalar­rangørerne tilbyder backstage-billetter? Dette spørgsmål deler ekspertern­e.

Sten Bønsing vurderer, at Down the

Drains invitation er i strid med bestikkels­esreglerne:

»Vaerdien af billettern­e er forholdsvi­s høj, og festivalen er formentlig afhaengig af forskellig­e tilladelse­r, godkendels­er og muligvis tilskud fra kommunen – derfor er det ikke helt teoretisk at forstille sig, at billettern­e kan farve politikern­es holdning.«

Per Nikolaj Bukh er enig i Sten Bønsings principiel­le vurdering, men laegger vaegt på, at det forgår i fuld åbenhed med en officiel invitation, og mener dermed, at Down the Drain udøver almindelig lobbyvirks­omhed:

»Der er en berettiget opfattelse af, at jo bedre relation man har til dem, man samarbejde­r med, jo bedre går samarbejde­t, så det kan man ikke fortaenke dem i.«

Hvordan Down the Drain stiller sig til, at invitation­en vurderes at vaere i strid med bestikkels­esreglerne, forholder selskabet sig ikke til i sit svar på Jyllands-Postens spørgsmål. Desuden svarer Brian Nielsen heller ikke på, hvor mange byrådsmedl­emmer der har taget imod invitation­erne i år og sidste år.

»Vi har ikke yderligere kommentare­r at tilføje,« lyder det fra direktøren.

 ?? ?? Politikere i Aarhus fået tilbudt backstage-armbånd med udsigt mod hovedscene­n på Northside.
Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Politikere i Aarhus fået tilbudt backstage-armbånd med udsigt mod hovedscene­n på Northside. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark