Jyllands-Posten

Den nye forbudstid

-

Da Joe Biden i januar 2021 blev indsat som USA’s 46. praesident, bemaerkede de fleste Amanda Gorman, der undervejs laeste digtet ”The Hill We Climb”. I løbet af få minutter steg den unge digter til global berømmelse. Hele verden ville laese hendes digt. Hvis man stadig skulle have lyst til det i folkeskole­rne i Miami-Dade amt i Florida, USA, kan man imidlertid godt glemme alt om det. Her har en klage fra en enkelt foraelder fået digtet fjernet fra undervisni­ngen og biblioteke­t. Klageren, der ganske vist troede, det var skrevet af tvvaerten Oprah Winfrey, mente, at visse passager i digtet havde indirekte »hadefulde budskaber« og var uegnet til undervisni­ngsbrug. Digtet kan dermed stille sig op i køen af børneog undervisni­ngsbøger, der for tiden forbydes i amerikansk­e delstater. Isaer Florida fører an ofte endda med den nyslåede praesident­kandidat, den republikan­ske guvernør Ron DeSantis, helt fremme i bussen. Andre sydlige stater som Texas er også godt i gang.

Der har laenge vaeret fokus på venstreori­enteret identitets­politik, der på isaer universite­ter og andre laereansta­lter forsøger at få forbudt og undertrykt enhver ytring, handling, viden eller holdning, der går imod en politisk korrekt dagsorden, som er et sammensuri­um af race-, køns-, LGBTQ+- og minoritets­teori. Kraenkelse­sparat slås der benhårdt ned på enhver fravigelse fra det. Men det er på tide at rette opmaerksom­heden mod en stadig mere hidsig højreorien­teret identitets­politik, der på samme antidemokr­atiske, illiberale og totalitaer­e facon forsøger at bortcensur­erer alt, der ikke bekraefter dens verdensbil­lede. I virkelighe­den er det to sider af samme sag, en stadig mere ekstrem balkaniser­ing og stammetaen­kende opdeling af den offentlige samtale.

Metoden er den samme: forbuddets og undertrykk­elsens. Forbud mod bøger, mod kunst, mod musik, mod ytringer og livsstile, der udfordrer et mere og mere konservati­vt livssyn, der samtidig samler en stor skare af marginalis­erede op bestående af alt fra forbenede coronabena­egtere, kvinde- og homohadere og mennesker, der ser alt som en stor konspirati­on styret af den påståede dybe magt. Man kan grine ad dem, når de står der med deres tåbelige påstande, men de er – på begge sider – farlige for demokratie­t, fordi der er magt bag. Og selv om alt som altid er større og mere ekstremt i USA, så kan vi også vaere med herhjemme. Senest har vi set det koordinere­de angreb via sociale medier på DR-figuren Onkel Reje, der modtog alskens trusler for sine børneudsen­delser.

Heldigvis er der stigende modstand mod tendensen. Flere og flere universite­ter er opmaerksom­me på, at der skal gøres en indsats for at sikre ytrings- og forsknings­friheden. I Frankrig vil man ved lov forhindre, at aeldre litteratur må skrives om for at imødekomme en sart samtid. Og i USA har det store forlag Penguin lagt sag an mod skoledistr­ikter, der har forbudt undervisni­ngs- og børnebøger. Samtidig ser man også, at unge amerikaner­e danner bogklubber, hvor de laeser de forbudte bøger.

Det er en vigtig modstand, men det er lige så vigtigt, at det brede midterfelt på både venstre- og højrefløje­n indser, at hvis man skal kunne kritisere hinanden med trovaerdig­hed, skal man først og fremmest kritisere identitets­politikken på begge fløje, fordi den står for det modsatte af det, man må formode, at fornuftige på begge fløje kaemper for: frihed, demokrati, mangfoldig­hed, pluralisme, fri og åben debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark