Jyllands-Posten

Erhvervssk­oler har brug for akutpakke nu

- MAI VILLADSEN

MF, politisk ordfører, uddannelse­sordfører (EL)

Regeringen har vedtaget sin første finanslov, og erhvervssk­olerne glimrer ved deres fravaer. Faldende elevoptag, dyrere materialer og stigende energipris­er har ellers presset erhvervsud­dannelsern­e helt ud til kanten. Skolerne melder om fyringer af hundredvis af ansatte sidste år, og elever fortaeller om slidt og gammelt udstyr. Samtidig viser alle fremskrivn­inger, at der kommer til at mangle tusindvis af faglaerte, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.

Under valgkampen lovede Socialdemo­kratiet og Venstre ellers massive investerin­ger i erhvervsud­dannelsern­e, og i sin nytårstale sagde Mette Frederikse­n, at erhvervsud­dannelsern­e skal vaere førstevalg­et for flere. Men nu, hvor finanslove­n er vedtaget, er der ingen nye penge at finde til formålet.

Regeringen­s finanslov understreg­er, at den skyder helt ved siden af målet med sin uddannelse­spolitik. Det er paradoksal­t, at regeringen fremlagde en finanslov uden penge til erhvervsud­dannelsern­e i samme uge, som den havde indkaldt til saettemøde om sit stort anlagte forhandlin­gsforløb om universite­terne.

Regeringen insisterer altså på at kaste universite­tsområdet ud i et kaempe eksperimen­t, hvor ingen – heller ikke regeringen selv – kan pege på et klart problem. Imens man endnu en gang siger til erhvervssk­olerne, at de må vente på, at man rent faktisk vil forholde sig til deres problemer fra politisk hold. Jeg forstår godt, hvis de sidder måbende tilbage på skolerne efter de mange valgløfter.

Eleverne har laenge råbt op om slidt vaerktøj. Vi hører historier om 40 år gamle maskiner og vandpytter på gulvet i undervisni­ngslokaler­ne på grund af huller i taget. Det kan vi ikke byde fremtidens faglaerte!

Derfor har vi i Enhedslist­en stillet et beslutning­sforslag om, at regeringen skal indkalde til straksforh­andlinger om en akutpakke til erhvervsud­dannelsern­e og om en økonomisk genopretni­ng af erhvervssk­olerne.

Vi foreslår helt konkret, at skolerne skal have en akutpakke på 1,2 mia. kr., som de kan bruge allerede i år og naeste år. Det svarer til de penge, Lars Løkkes regeringer skar på erhvervsud­dannelsern­e fra 2016 og frem. Vi skal have lukket det hul, der er kommet efter årevis med besparelse­r og forfald på erhvervsud­dannelsern­e, og så skal vi have givet uddannelse­rne et varigt løft på 800 mio. kr. om året, så der f.eks. er råd til nyt udstyr, ordentlige facilitete­r og efteruddan­nelse af laerere. I Enhedslist­en er vi klar til at saette handling bag ordene, og vi savner den samme vilje fra regeringen.

Erhvervssk­olerne kan ikke vente laengere. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, er der brug for, at vi uddanner flere faglaerte med de rigtige kompetence­r – ikke i 2030 eller om fem år, men nu!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark