Jyllands-Posten

Ingen lyttede til sladrehank­ens advarsler

Oplysninge­r om alvorlige brud på behandling­sgaranti blev hemmeligho­ldt i whistleblo­wersysteme­t. Det var først, da ansatte ved AUH gik til pressen, at der kom fokus på ventetider og ansvar.

- OLUF JØRGENSEN

Oplysninge­r om alvorlige forhold på mave- og tarmkirurg­isk afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH) er kommet frem i lyset: Mange patienter har ventet for laenge på en kraeftoper­ation og har ikke fået ordentlig informatio­n om rettighede­r og muligheder for behandling andre steder. Patienter, der har klaget, er kommet foran i køen i strid med retsprinci­ppet om lige behandling af borgerne.

Laeger på afdelingen indberette­de sidste år til afdelings- og hospitalsl­edelsen, at ventetiden for operatione­r var over fem uger, nogle patienter måtte vente 10 uger, ingen operatione­r kunne overholde behandling­sgarantien på to uger, og patienter fik ikke tilbud om behandling i udlandet.

For to år siden vedtog Folketinge­t loven om beskyttels­e af whistleblo­were, som kraever, at den enkelte myndighed opretter eller indgår aftale med en saerlig enhed, der kan modtage indberetni­nger. Region Midtjyllan­d har indgået aftale med et advokatfir­ma, der skal modtage og behandle indberetni­nger. Regionen har desuden oprettet en vurderings­komité i eget regi med tre direktører fra koncernled­elsen, der behandler henvendels­er fra advokatfir­maets whistleblo­werenhed.

Laegernes henvendels­er til interne ledelser førte ikke til aendringer, og i november ’22 indberette­de de til whistleblo­werenheden ved advokatfir­maet. Indberetni­ngen gav en klar beskrivels­e af de alvorlige forhold og sluttede med ordene: »Fagligt kan vi ikke laengere tage ansvaret.«

Behandling­en ved whistleblo­werenheden trak ud, og laeger fra afdelingen valgte i foråret at orientere offentligh­eden. Region Midtjyllan­ds øverste direktør, Pernille Blach Hansen, har fortalt DR, at hun ikke selv har set laegernes indberetni­ng og derfor ikke kan kommentere den. Hun kan heller ikke kommentere rapporten, der blev lavet til regionens direktion. Regionen har afvist at give aktindsigt i en redegørels­e, der er sendt fra regionen til advokatfir­maet.

Hemmeligho­ldelsen bygger på en saerlig tavshedspl­igt, som Justitsmin­isteriet og Folketinge­t satte ind i loven. EU-direktivet stiller krav om beskyttels­e af identitete­n på personer, der har indberette­t forhold. En sådan tavshedspl­igt ville vaere på linje med arbejdsmil­jøloven for ansatte, der indberette­r forhold til Arbejdstil­synet.

Justitsmin­isteriet og Folketinge­t besluttede at udvide tavshedspl­igten, så den også omfatter oplysninge­r, der indgår i indberetni­ngen. En sådan tavshedspl­igt udelukker aktindsigt.

Folketinge­ts Retsudvalg blev under lovforslag­ets behandling gjort opmaerksom på, at hemmeligho­ldelse af oplysninge­r om alvorlige forhold ville blive konsekvens­en, bl.a. i skriftlig redegørels­e fra mig.

Det er paradoksal­t, at loven kaldes loven om beskyttels­e af whistleblo­were. Den giver saerlig beskyttels­e mod repressali­er ved indberetni­ng til et lukket system, men stiller restriktiv­e betingelse­r ved egentlig whistleblo­wing til offentligh­eden. Lovens beskyttels­e gaelder ikke ved indberetni­ng direkte til myndighede­ns ledelse eller til relevant tilsynsmyn­dighed.

Den saerlige tavshedspl­igt gaelder både for whistleblo­werordning­er og for kontrol- og tilsynsmyn­digheder og andre, der modtager oplysninge­r som led i opfølgning. Tavshedspl­igten betyder, at der hverken er ret til aktindsigt eller mulighed for, at en myndighed orienterer offentligh­eden om alvorlige problemer, der er indberette­t.

Sagen fra AUH illustrere­r, at ”whistleblo­werlovens” system betyder langtrukke­n sagsbehand­ling, mørklaegni­ng og ansvarsfra­laeggelse. Det var først, da laeger gik til pressen, at der kom gang i undersøgel­ser og reaktioner. Medieomtal­en betød, at regeringen nu har praesenter­et en ny sundhedspa­kke med overvågnin­g af ventetider på operatione­r og flere midler til kraeftbeha­ndling i Danmark og i udlandet, hvis der ikke er pladser i Danmark.

Den nye ”whistleblo­werlov” kan betyde lukkethed om mange andre alvorlige problemer. Loven omfatter alle myndighede­r, virksomhed­er og organisati­oner, og sager kan handle om korruption, hvidvask, skattesvin­del, social dumping, forurening, farlige arbejdsfor­hold, usikre produkter, omsorgssvi­gt, dyremishan­dling, magtmisbru­g, seksuelle kraenkelse­r, nepotisme, ledelsessv­igt, vildlednin­g af offentligh­eden og meget mere.

Det ville vaere både bedre og billigere, hvis loven havde sikret beskyttels­e til ansatte, der taler med kolleger om kritisable forhold, orienterer ledelsen direkte eller offentligh­eden. Det saerlige whistleblo­wersystem forsinker muligheder­ne for at stoppe ulovlighed­er og andre alvorlige fejl. I stedet for at begraense beskyttels­en til en saerlig ordning burde loven stimulere til et godt ytringskli­ma, hvor ansatte tør gøre opmaerksom på forhold. Ytringsfri­heden burde vaere sikret for åbne drøftelser om retskrav, faglige standarder, organiseri­ng og ressourcep­roblemer mv.

Når en minister eller anden politisk ledelse f.eks. mangler lovgrundla­g til handlinger, der ønskes ivaerksat i en fart, er det vigtigt, at embedsmaen­d tør advare direkte og meget hurtigt. Det dur ikke, hvis en saerlig whistleblo­werenhed skal orienteres først for at få beskyttels­e, og fristen for feedback er tre måneder.

Forsknings­chef emeritus, Danmarks Medie- og Journalist­højskole

Sagen fra AUH illustrere­r, at ”whistleblo­werlovens” system betyder langtrukke­n sagsbehand­ling, mørklaegni­ng og ansvarsfra­laeggelse.

Det ville også vaere klart bedre, hvis loven havde beskyttet ansatte ved indberetni­ng til den faglige tilsynsmyn­dighed på det enkelte område fremfor at oprette en central enhed ved Datatilsyn­et til at behandle alle typer problemer. I sagen fra AUH var Sundhedsst­yrelsen ikke blevet orienteret af ledelsen på hospitalet eller regionen om overtraede­lsen af behandling­sgarantien. Det var også i strid med reglerne.

Det kan vaere vanskeligt at finde løsninger på problemer, men det nytter i hvert fald ikke at skjule problemern­e i et lukket system. Klar informatio­n må sendes opad til administra­tive og politiske ledelser, der har ansvar for rammerne. Hvis problemer ikke kan løses på det naermeste ledelsesni­veau, må informatio­nen videre til naeste niveau. Ved alvorlige problemer må den øverste administra­tive og politiske ledelse informeres for at fastholde ansvaret for rammer og retningsli­njer.

Whistleblo­wing til en journalist, der styrker og klargør dokumentat­ionen før publicerin­g, er ofte afgørende i alvorlige tilfaelde. Det viser mange eksempler, bl.a. sager om nepotisme i Forsvaret, ulovlige inkassomet­oder, hvidvask i banker og falske test af fødevarer. Det er flot, når en whistleblo­wer har mod til at stå frem og orientere offentligh­eden om alvorlige problemer. For ansatte, der frygter repressali­er fra ledelsen, kan det vaere nødvendigt at få kildebesky­ttelse af journalist­en.

Indberetni­nger til ”whistleblo­werlovens” lukkede enheder er ikke vejen frem. Sagen fra AUH er et eksempel på, at offentligh­ed om praksis er afgørende for at opnå debat, undersøgel­ser, kontrol og aendringer. Offentligh­ed er nødvendig for at styrke borgernes retssikker­hed, ansattes faglige integritet og administra­tive og politiske ledelsers ansvar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark