Jyllands-Posten

Ungarns politiske veteran går trodsigt mod strømmen

Viktor Orban er den laengst siddende premiermin­ister i EU, selv om han kun fylder 60. Trods 13 år som premiermin­ister er han hele tiden i konflikt med Bruxelles.

-

Viktor Orban er ikke bleg for at stå på den holdeplads, hvor det suser i luften med øretaever.

Øretaever fra den del af det internatio­nale samfund, som Ungarn ellers er en del af, nemlig EU og USA – den vestlige kulturkred­s.

Orban er ikke alene i sin kamp. Han har en stor del af de knap 10 millioner ungarere med sig. I hvert fald har de genvalgt ham så mange gange, at han den 29. maj har vaeret premiermin­ister i Ungarn i 13 år i traek.

Orban var tillige regeringsc­hef fra 1998 til 2002, så blandt ungarerne er der klangbund for hans konservati­ve synspunkte­r om homoseksua­litet, kønsdivers­itet og hans gode kontakter til Ruslands praesident, Vladimir Putin.

Han er leder af det højrenatio­nale Fidesz-parti.

Han og partiet har ofte ligget i konflikt med EU-Kommission­en, der har kritiseret Orban for en politik, som er på tvaers af EU’s vaerdier og traktater.

Der er sager om korruption, og Orban-regeringen har vedtaget love, der ifølge EU betyder, at retsvaesen­et ikke er uafhaengig­t.

Lav det om, har EU sagt til Orban.

Ellers holder vi igen med udbetaling af de omkring 100 milliarder kroner, der er stillet Ungarn i udsigt i favorable lån og støtte for at komme sig oven på coronaen.

Det har holdt hårdt, men i begyndelse­n af maj vedtog Ungarns parlament en reform, der igen øger uafhaengig­heden for retsvaesen­et.

Det kan bane vej for frigivelse af nogle af pengene, men hvornår det i givet fald kan ske, er ikke umiddelbar­t klart.

Den jurauddann­ede Viktor Orban er gammel kommunist.

Han blev født og voksede op i byen Székesfehé­rvár knap 70 km fra hovedstade­n Budapest. Hans foraeldre var af middelklas­sen.

Selv har Orban kaldt sig for en ”landsbydre­ng”.

Siden 1986 har han vaeret gift med juristen Anikó Lévai. Sammen har de fem børn og et barnebarn.

Kommunist som ung

Som ung var han kommunist, men i 1988, kort før Murens fald, var han med til at stifte det, der i dag kendes som regeringsp­artiet Fidesz. Det var anti-kommunisti­sk.

Et af Orbans store fikspunkte­r handler om at holde muslimske migranter ude af Ungarn.

Han gik enegang og byggede et pigtrådshe­gn mod Balkan-landene i oktober 2015, da den store bølge af migranter strømmede op igennem Europa.

Hegnet gav Orban fjender i EU, men han fik venner blandt indvandrer­kritiske partier i Europa.

Lige nu kritiseres han for andre ting. Han har talt imod EU’s sanktioner mod Rusland, som har vaeret storlevera­ndør af gas til Ungarn.

Viktor Orban, premiermin­ister, Budapest

 ?? ?? Viktor Orban og partiet Fidesz-parti er ofte på kollisions­kurs med EU-Kommission­en, der har kritiseret Orban for en politik, som er på tvaers af EU’s vaerdier og traktater. Arkivfoto: Attila Kisbenedek/AFP
Viktor Orban og partiet Fidesz-parti er ofte på kollisions­kurs med EU-Kommission­en, der har kritiseret Orban for en politik, som er på tvaers af EU’s vaerdier og traktater. Arkivfoto: Attila Kisbenedek/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark