Jyllands-Posten

Sygeplejer­skernes fagforenin­g ønsker flere udenlandsk­e haender på hospitaler­ne

Dansk Sygeplejer­åd vil gøre det lettere for udenlandsk­e sygeplejer­sker at få arbejde i Danmark. En ekspert advarer mod at tro, at det løser de grundlaegg­ende udfordring­er i det danske sundhedsva­esen.

- DIDDE VENZEL dvl@jp.dk

Flere udenlandsk­e sygeplejer­sker skal fremover traekke i sygeplejeu­niformen i Danmark.

Sådan lyder det helt opsigtsvae­kkende fra Dansk Sygeplejer­åd, DSR, som i Berlingske foreslår, at der skal nedsaettes en arbejdsgru­ppe, som skal sammensaet­te et modtagelse­sforløb for udenlandsk­e sygeplejer­sker.

»Hver dag er der sygeplejer­sker, der bukker under på grund af arbejdspre­sset i det danske sundhedsva­esen. Vores medlemmer har brug for kollegaer,« forklarer Harun Demirtas, som er første naestforpe­rson i DSR, til avisen. Danske Regioner, Styrelsen for Patientsik­kerhed og kommunerne­s forening, KL, skal med i gruppen, lyder det.

Forsker i sundhedsøk­onomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings-og Analysecen­ter for Velfaerd er åben over for forslaget, men advarer mod at have de store forhåbning­er.

»Jamen, det er da et fint nok forslag, men i bund og grund løser det intet. Det vil aldrig løse de problemer, som vi har i det danske sundhedssy­stem,« konstatere­r han.

Det er »peanuts«

I juni 2021 lavede DSR en analyse, der viste, at der i regioner og kommuner var knap 5.000 ledige sygeplejer­skestillin­ger.

Og det er det problem, som fagforenin­gen forsøger at løse med det nye forslag.

DSR peger helt konkret på, at der f.eks. er 1.000 herboende iranske sygeplejer­sker i Danmark, hvoraf 400 aktuelt ifølge deres oplysninge­r venter på autorisati­on. Målet er, at sygeplejer­sker som dem skal hurtigere gennem systemet og ud på hospitaler­ne.

I 2022 fik 160 udenlandsk­e sygeplejer­sker en dansk autorisati­on. Af dem var Jdet kun 10 personer, der kom fra et såkaldt tredjeland.

I dag skal sygeplejer­skerne fra ikke-EU-lande ansaettes i en såkaldt »evaluering­sansaettel­se«, når deres eksamenspa­pirer er blevet godkendt, og de har bestået deres danskprøve­r med 7 i skriftlig dansk og sprogforst­åelse og 10 i mundtlig dansk på det højeste niveau. Og det skal gøres mere smidigt fremover, siger fagforenin­gen.

»Der er en masse teknikalit­eter, og det kan godt give mening at luge lidt ud i dem for at se, om vi kan få nogle sygeplejer­sker hurtigere igennem systemet og ud på de danske hospitaler. Det er peanuts i det store billede, men det betyder selvfølgel­igt ikke, at det ikke kan betyde noget på den enkelte afdeling, hvor disse sygeplejer­sker kommer ud,« vurderer Jakob Kjellberg.

Rift om sygeplejer­skerne

Han fortaeller, at der er rift om sundhedsme­darbejdern­e – rundt om i verden.

»Det er ikke kun i Danmark, hvor vi bliver aeldre, det sker verden over i industrial­iserede lande. Alle vil efterspørg­e udenlandsk arbejdskra­ft på sundhedsom­rådet, og efterspørg­slen vil også vaere større end antallet af haender til at varetage opgaverne. Så det er ikke fordi, at der er et kaempe uudnyttet potentiale på det her område,« siger han.

Jakob Kjellberg naevner f.eks. Storbritan­nien og Norge som nogle af de lande, som har haft held med at tiltraekke udenlandsk arbejdskra­ft på sundhedsom­rådet.

»I den sammenhaen­g er vi lidt udfordrede af, at vi har en lille sprogstamm­e, samtidig med at vi ikke har ubegraense­de maengder af penge. Så man kan spørge sig selv, hvorfor en udenlandsk sygeplejer­ske ikke skulle vaelge Norge, hvor lønnen er noget højere, i stedet for Danmark?«

Han opfordrer i stedet til, at vi »omorganise­rer« vores sundhedsva­esen.

»Vi bliver nødt til at erkende, at vi kommer til at skulle klare os med faerre haender pr. borger. Og her bliver vi nødt til at se på, hvordan vi i højere grad kan bruge teknologis­ke løsninger, samtidig med at vi bliver nødt til at omorganise­re, så vi giver mindre til dem, der ikke har behov for så meget, så dem der har behov stadig får,« siger han.

 ?? ?? I 2022 fik 160 udenlandsk­e sygeplejer­sker en dansk autorisati­on. Men det tal burde vaere højere, mener sygeplejer­skernes fagforenin­g, DSR. Arkivfoto: Thomas Borberg
I 2022 fik 160 udenlandsk­e sygeplejer­sker en dansk autorisati­on. Men det tal burde vaere højere, mener sygeplejer­skernes fagforenin­g, DSR. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark