Jyllands-Posten

Udskaeldt afgift får hver 10. lastbil til at forsvinde

Dansk erhvervsli­v skal udvikles, ikke afvikles, står der i klimaloven. Men en ny afgift på lastbiler vil gøre det stik modsatte, lyder kritikken.

- BOLETTE ELSØE ANDERS REDDER bolette.elsoe@jp.dk anders.redder@jp.dk

Det fik vrede vognmaend til at blokere vejene rundt i landet i protest.

Jyske borgmestre har råbt op.

Nu viser en bemaerknin­g langt nede i det lovforslag, der vil gøre det dyrere at køre lastbil rundt i landet, hvad der ventes at blive konsekvens­en, når en ny afgift bliver til virkelighe­d.

Lovforslag­et er ved at blive vedtaget i Folketinge­t og vil betyde, at lastbiler, der kører på benzin eller diesel, i gennemsnit skal ende med at betale 1,3 kr. pr. kørt km. El-lastbiler kan nøjes med at betale 0,23 kr. i snit pr. km. Jo tungere lastbilen er, og jo mere den forurener, jo højere er afgiften.

Formålet er samlet set, at »gøre Danmark grønnere« og »bidrage til et bedre klima«, som der står i resuméet af lovforslag­et.

»Det er med til at omstille den sektor, så vi også får den tunge vejtranspo­rt til at køre klimavenli­gt i fremtiden,« sagde skattemini­ster Jeppe Bruus (S) i marts til DR.

Men konsekvens­en bliver, at omkring hver 10. lastbil forsvinder fra vejene, viser en bemaerknin­g i lovforslag­et fra Skattemini­steriet.

Effekten er opgjort som det såkaldte trafikarbe­jde, dvs. det samlede antal kørte kilometer for lastbiler. Skattemini­steriet beskriver effekten som »stor«, men understreg­er, at det er forbundet med »vaesentlig usikkerhed«. Uden at specificer­e naermere skriver ministerie­t i et svar, at konsekvens­en dels skyldes, at vognmaende­ne udnytter og pakker lastbilern­e bedre, dels at »der vil vaere kørsler, der ikke laengere er rentable«.

Udvikling og ikke afvikling

Den politiske målsaetnin­g gennem årene har ellers vaeret, at den grønne omstilling ikke må gå ud over job og virksomhed­er. I klimaloven er det skrevet ind, at CO2redukti­oner skal ske under hensyntage­n til »baeredygti­g erhvervsud­vikling og dansk konkurrenc­ekraft«.

»Dansk erhvervsli­v skal udvikles og ikke afvikles,« står der i klimaloven.

Men lastbilafg­iften gør det stik modsatte, lyder kritikken.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistri­kternes Faellesråd, påpeger, at hverken elladenett­et eller lastbilern­e, der kører på strøm, er faerdigudv­iklede til at vaere reelle alternativ­er til diesellast­bilerne, og at afgiften derfor vil ramme vognmandsb­ranchen hårdt. Isaer i landdistri­kterne.

»Det er bare en dummebøde og en måde at opkraeve ekstra skatter på,« siger han.

Steffen Damsgaard vurderer, at afgiften vil få virksomhed­er til at placere sig taettere på de større byer og hovedmotor­veje, så varerne kan komme ud til en billigere pris end ellers.

Ifølge brancheorg­anisatione­n Danske Vognmaend foregår 75 pct. af det regionale transporta­rbejde på Fyn og Jylland og kun 25 pct. på Sjaelland og øerne. Derfor vil afgiften ramme yderområde­rne, lyder det fra direktør Erik Østergaard.

»Der en latent risiko for, at kilometera­fgiften kommer til at ramme geografisk skaevt i Danmark,« siger han.

Forsker: Klima fylder lidt

Ifølge Klimarådet skal Danmarks samlede CO2-udledninge­r reduceres med 5,5 mio. tons for at nå Danmarks klimamål i 2030. Skattemini­steriet vurderer, at den nye afgift vil fjerne omkring 0,3 mio. ton.

En tredjedel af den effekt kommer ifølge ministerie­t fra, at vognmaende­ne faktisk skifter til grønne lastbiler. To tredjedele af klimagevin­sten skyldes, at der vil vaere faerre lastbiler på vejene. Det underbygge­s af, at blot 15 pct. af de nye lastbiler, der saelges i 2030, ventes at køre på el.

Derudover får vognmaende­ne lov til at laesse mere på lastbilern­e. Det vurderes at reducere CO2-udledninge­rne med 0,1 mio. ton.

Mogens Fosgerau, professor i transportø­konomi ved Københavns Universite­t, mener, at diskussion om afgiften »kørte af sporet fra starten af«.

»Afgiften blev praesenter­et på en måde, som der ikke er daekning for,« siger han:

»Det, som afgiften konkret gør, og som giver energieffe­kten, det er, at faerre vil køre i lastbil.«

Samfundets udgifter

Han konstatere­r, at lastbiler i dag er underbeska­ttede, i forhold til hvilke omkostning­er de påfører samfundet – f.eks. gennem slid på vejene, trafikuhel­d, støj, forurening og traengsel. I dag betaler lastbilern­e 1 kr. pr. kørt km, mens samfundets udgifter reelt er på 6 kr., og det er altså i høj grad det, som den nye afgift gør op med.

»Afgiften adresserer alle de omkostning­er, der er ved at køre lastbil, og der er klima en mindre del af det,« siger Mogens Fosgerau og fremhaever, at hvis regeringen ville begraense udledninge­n, skulle den i stedet haeve afgiften på diesel.

Jyllands-Posten har spurgt skattemini­ster Jeppe Bruus (S), hvad han synes om, at størstedel­en af klimagevin­sten kommer fra en nedgang i lastbilkør­slen.

»Det er helt afgørende, at vi kommer i mål med den grønne omstilling. Også på transporto­mrådet. Det er rigtigt, at en del af CO2-reduktione­n i første omgang kommer som følge af en reduktion i transporte­n,« siger han i et skriftligt svar.

Til kritikken af, at vejafgifte­n rammer geografisk skaevt, svarer han:

»Vi er opmaerksom­me på, at forslaget har konsekvens­er for vognmaende­ne og alle dem, der er bruger dem til daglig. På den baggrund prioritere­r vi dialogen med branchen højt.«

Lovforslag­et ventes vedtaget torsdag med støtte fra S, V, M, R, SF, EL og ALT. Den nye afgift opkraeves fra den 1. januar 2025 og er fuldt gennemført i 2030.

Kilde: Transportm­inisteriet

 ?? ?? Med vejafgifte­n skal lastbiler i højere grad betale for deres slid, trafikuhel­d, støj og luftforure­ning. Arkivfoto: Yuriy Dyachyshyn/Ritzau Scanpix
I praksis vil opkraevnin­g af vejafgifte­n ske gennem køretøjsud­styret, som kan vaere en lille satellit-boks i lastbilen eller en app på chaufføren­s telefon.
Der vil som en nødløsning kunne købes en digital rutebillet på nettet. Det er forventnin­gen, at appen bliver gratis, mens køretøjsud­styret kan lejes eller købes for ca. 1.000 kr.
Sund & Baelt skal stå for implemente­ring, udvikling og indkøb af udstyr samt den efterfølge­nde drift, herunder beregning, opkraevnin­g og kontrol af afgiften.
Med vejafgifte­n skal lastbiler i højere grad betale for deres slid, trafikuhel­d, støj og luftforure­ning. Arkivfoto: Yuriy Dyachyshyn/Ritzau Scanpix I praksis vil opkraevnin­g af vejafgifte­n ske gennem køretøjsud­styret, som kan vaere en lille satellit-boks i lastbilen eller en app på chaufføren­s telefon. Der vil som en nødløsning kunne købes en digital rutebillet på nettet. Det er forventnin­gen, at appen bliver gratis, mens køretøjsud­styret kan lejes eller købes for ca. 1.000 kr. Sund & Baelt skal stå for implemente­ring, udvikling og indkøb af udstyr samt den efterfølge­nde drift, herunder beregning, opkraevnin­g og kontrol af afgiften.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark