Jyllands-Posten

»Tit er klokken pludselig midnat, og i går var den faktisk 1«

Elever fra Aarhus Statsgymna­sium har alle oplevet at føle sig afhaengig af deres mobiltelef­on – og isaer sociale medier. Deres strategier til at håndtere deres digitale liv er dog meget forskellig­e.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Den 18-årige Amalie Breitenste­in traf et valg for fire måneder siden. Hun slettede de sociale medier Snapchat og Tiktok.

Hun er en af de elever fra Aarhus Statsgymna­sium, som Jyllands-Posten har bedt saette ord på deres digitale liv. For tiden har politikere nemlig travlt med at sige, at de er bekymrede for børn og unges brug af mobiltelef­oner og sociale medier.

Der er tale om digital kokain, lyder det, og gymnasieel­everne kan godt se, hvad politikern­e mener – men så alligevel ikke helt. For en stor del af dagen kan de godt lade mobilen ligge – måske endda bedre end nogle voksne?

»Det er i hvert fald ikke kun min generation, der har et problem,« som Amalie Breitenste­in siger.

Hun fortaeller, at hun indtil for fire måneder siden kunne bruge tre timer på en eftermidda­g på Tiktok.

»Jeg var traet af at have brugt en hel eftermidda­g på Tiktok, hvor jeg bare havde scrollet og scrollet. Det var en masse tid, som jeg brugte på ingenting, og jeg blev stresset af de lektier, som jeg skulle have lavet den eftermidda­g,« siger hun.

»Der kommer jo bare nye videoer hele tiden – det var helt tilfaeldig­t, hvad jeg så på,« siger hun.

Vil du sige, at du var afhaengig af Tiktok og Snapchat?

»Ja, det tror jeg, at jeg var. Jeg brugte en stor del af min tid på sociale medier, selvom jeg vidste med mig selv, at jeg ikke burde gøre det. Det var naesten umuligt for mig at stoppe. Jeg besluttede, at jeg ville se Tiktok i et kvarter, inden jeg begyndte at skrive på min aflevering. Men ofte kom jeg aldrig i gang med aflevering­en. Jeg tog endnu en video og så endnu en.«

De andre elever fortaeller også om, hvordan det kan vaere svaert at begraense skaermtide­n. Den 18-årige Signe Pape Larsen, der går i 2.g, vurderer, at hun bruger to til tre timer om dagen på sociale medier – i weekenden lidt mere.

»Når jeg vågner i weekenden, så ligger jeg tit og ser Tiktok i to timer, inden jeg står op. På hverdage er det mest, når jeg kommer hjem fra skole, og så igen inden jeg skal sove. Det er en måde at slappe af på efter en lang dag – jeg slapper af, når jeg ligger og scroller. Så taenker jeg ikke rigtigt på noget.«

Tilbage til udgangspun­ktet

Hun har forsøgt at slette Tiktok, som er det medie, hun bruger mest, men hver gang har hun installere­t det igen.

»Jeg ville gerne bruge mindre tid på sociale medier – jeg ville da hellere bruge tid sammen med mine venner og få bedre tid til lektierne. Nogle gange ender det med, at jeg tager telefonen frem, fordi jeg ikke har lyst til at lave lektier. Men det er jo ikke sådan, at jeg har lyst til at bruge min tid.«

Sådan har Clara Maria Amtoft Rygaard det også. Hun bruger ca. tre til fire timer om dagen på sociale medier, og det er meget mere tid end hun egentlig ønsker.

»Så snart jeg kommer hjem efter en hård dag i skolen, skal jeg lige se lidt TikTok. Det er en pause for mig,« siger hun.

»Jeg gør det også rigtigt tit, inden jeg skal sove. Det ødelaegger min døgnrytme, for tit er klokken pludselig midnat, og i går var den faktisk 1. Jeg bliver bare helt fanget af det, og så glemmer jeg tid og sted, selvom jeg burde sove. Når jeg så laegger telefonen, taenker jeg, at det burde jeg ikke have gjort. Det giver ingenting til mig liv. Det er bare tilfaeldig­e videoer.«

Hun svarer i første omgang ja til spørgsmåle­t, om hun er afhaengig, for hun har forsøgt at slette både Tiktok og Instagram ca. 10 gange – men dagen efter har hun installere­t det igen.

»Så er man vel afhaengig,« siger hun.

»Men på den anden side, så er jeg jo i stand til at lade telefonen ligge, når jeg er sammen med mine venner. Der har jeg altid min mobil sat på ”forstyr ikke”, og jeg har slået notifikati­onerne fra,« siger hun.

Og i løbet af dagen, mens hun er i skole, ser hun ikke på sin mobil overhovede­t.

»Så meget af tiden kan jeg godt lade mobilen vaere. Men så snart jeg kommer hjem, og jeg er alene, så tager jeg mobilen frem, hvis der ikke er andet jeg skal.«

Også Signe Pape Larsen forklarer, at hun for det meste slet ikke ser på sin mo

Det ødelaegger min døgnrytme ... CLARA MARIA AMTOFT RYGAARD, ELEV I 2.G PÅ AARHUS STATSGYMNA­SIUM

bil, når hun er sammen med sine venner.

»Men hvis jeg sidder sammen med nogle, der ikke er de taetteste venner, og de begynder at tage deres mobiler frem, så gør jeg det også nogle gange selv. Det smitter.«

Rart uden Tiktok

Spørgsmåle­t er, hvordan det har vaeret for Amalie Breitenste­in at slette Tiktok og Snapchat? Kan det lade sig gøre for en gymnasieel­ev?

»Det har vaeret rart. Nu er det bare vaek. Nogle gange kan det godt vaere, at de andre snakker sammen om den nyeste video på Tiktok, som jeg så ikke har set. Så er jeg lidt uden for samtalen, men så venter jeg bare på, at vi skifter emne,« siger hun.

»Nu sms’er jeg med mine venner, men jeg sender faerre sms’er, end jeg sendte snaps, for på Snapchat sender man bare et billede uden tekst, tit er de snaps meningsløs­e. Nu sender jeg kun en sms, når der er noget, der er nødvendigt, at jeg skal sige til mine venner.«

Hvad taenker du, når politikere siger, at I spilder jeres barndom på »at glo ind i et fordummend­e univers«?

»Det er lidt overdrevet. Vi kan også få rigtigt meget ud af sociale medier – jeg får meget viden på Facebook, og jeg følger med i debatten om sociale medier på sociale medier. Det handler om at laere at bruge sociale medier rigtigt, og den eneste måde at laere det på er ved at bruge dem,« mener hun.

»Men det er også en smule dobbeltmor­alsk, for nogle voksne bruger sociale medier mere end mig. Jeg oplever også, at min mor sidder og ser ned i sin telefon, mens jeg prøver at fortaelle hende noget.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark