Jyllands-Posten

Gode råd, som får dig lettere igennem en halvmarato­n

Lektor Mette Hansen fra Institut for Folkesundh­ed ved Aarhus Universite­t er klar med gode råd til motioniste­r, der skal løbe halvmarato­n. Hun anbefaler en velkendt drik, som er praestatio­nsfremmend­e, men ikke på dopinglist­en.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

12.000 løbere stiller om kort tid til start i det populaere Aarhus City Halvmarath­on, som er et af landets største.

Men også mange andre steder i landet lyder startskudd­et i de kommende uger til den godt 21 km lange distance – for med sommerens komme er det højsaeson for motionsløb.

Nogle deltagere har traenet mange timer, andre har stort set ikke traenet - men faelles for alle er, at løbsopleve­lsen kan blive bedre, hvis man følger nogle simple råd. Sådan lyder det fra lektor Mette Hansen fra Institut for Folkesundh­ed ved Aarhus Universite­t.

Mange motioniste­r løber ifølge Mette Hansen uden at indtage hverken vådt eller tørt undervejs – eksempelvi­s fordi de frygter, at de skal på toilettet, hvis de drikker.

Men løber man 21 km, kan man med fordel indtage energi.

Tommelfing­erreglen er, at skal man praestere i op til en time, er der ikke det store behov for at indtage kulhydrat undervejs. Her er det som regel tilstraekk­eligt, hvis kulhydratd­epoterne fyldes dagen før og i timerne op til løbet.

Men skal man praestere i mere end en time med relativ høj intensitet, er det gavnligt at tanke op med energi fra kulhydrate­r både før og undervejs, forklarer Mette Hansen. Her er tommelfing­erreglen 5-6 ml vand pr. kg. kropsvaegt fra morgenstun­den – og så bør man stoppe med at drikke to til tre timer før start, så man undgår at tisse under løbet.

Hvad der skal spises fra morgenstun­den på løbsdagen, er mere individuel­t – det handler om at prøve sig frem både med timingen af måltidet og indholdet. Har man tendens til maveproble­mer, hvis man spiser taet op af en løbetur, kan det vaere en fordel at spise tre til fire timer før start. Den generelle anbefaling er her 3-4 g kulhydrat pr. kg. kropsvaegt enten i flydende og/eller fast form.

Spiser man to timer før start, vil omkring 2 g kulhydrat pr. kg. kropsvaegt vaere passende.

Det svarer til, at en person på 75 kg to timer før start anbefales at spise 250 g lyst brød eller syv-otte bananer eller 550 g kogt, hvid pasta eller et mix af kulhydratk­ilder. Det lyder af meget, og derfor kan det vaere en fordel, at nogle af kulhydrate­rne indtages i flydende form.

Udover vand og kulhydrate­r anbefaler Mette Hansen en kop kaffe eller to til morgenmade­n på løbsdagen.

»Koffein er godt, hvis man gerne vil have fart i skoene. Den gør, at du ikke føler, at arbejdet er så hårdt. Koffein er ikke på dopinglist­en, men den er et af de mest veldokumen­terede praestatio­nsfremmend­e midler.«

Hvis man er vant til at drikke morgenkaff­e, er det ifølge Mette Hansen specielt vigtigt også at gøre det på løbsdagen, da fravaeret af kaffe ellers vil udløse ekstra traethed og øget risiko for hovedpine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark