Jyllands-Posten

Amerikansk militaerba­se på Guam blev angrebet af kinesiske hackere

Kritisk amerikansk infrastruk­tur har vaeret mål for en omfattende kinesisk cyberspion­agekampagn­e.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Kinesiske hackere er tiltagende dristige, og vestlige efterretni­ngstjenest­er slår nu alarm efter afsløringe­n af en kinesisk cyberspion­agekampagn­e af hidtil uset skala.

I en ny udmelding fra flere vestlige efterretni­ngstjenest­er lyder det, at en statsstøtt­et kinesisk hackergrup­pe i en rum tid har udsat et vidt udsnit af kritisk amerikansk infrastruk­tur for omfattende spionage.

Blandt de ramte sektorer er telekommun­ikation, transport, byggeri, søfart, uddannelse og teknologi. Hackergrup­pens aktivitete­r betegnes som vaerende en af de største cyberspion­agekampagn­er mod USA, der nogensinde er afsløret.

»Tjenestern­e er opmaerksom­me på nylig statsspons­oreret cyberaktiv­itet fra Folkerepub­likken Kina,« lyder det i udmeldinge­n fra amerikansk­e, australske, britiske, canadiske og newzealand­ske efterretni­ngstjenest­er, der samarbejde­r i efterretni­ngsnetvaer­ket Five Eyes.

Udmeldinge­ns mest alvorlige punkt er afsløringe­n af, at de kinesiske hackere også har spioneret mod stillehavs­øen Guam.

Guam er et saerligt amerikansk territoriu­m, og på øen er der strategisk vigtige amerikansk­e militaerba­ser, som kan få en afgørende rolle, såfremt konflikten mellem Taiwan og Kina spidser til, og USA skrider ind.

Taiwan-konflikten er kimen til strid mellem Kina og USA. Kineserne anser den demokratis­ke østat som en del af Kinas territoriu­m og har til hensigt at indlemme den i Folkerepub­likken. Praesident Biden har flere gange sagt, at USA vil intervener­e militaert, såfremt Kina invaderer Taiwan.

Aktive i laengere tid

Torsdag tog det kinesiske udenrigsmi­nisterium afstand fra de vestlige efterretni­ngstjenest­ers udmelding, som en talsmand fra ministerie­t blankt affejede som vaerende en »desinforma­tionskampa­gne« fra Five Eyes-landene.

»Reporterne fra vestlige efterretni­ngstjenest­er har ingen beviser,« sagde udenrigsmi­nisteriets talsperson, Mao Ning, ved et pressemøde, hvor hun ifølge nyhedsbure­auet Reuters yderligere betegnede USA som »hackingens imperie«.

Den kinesiske hackergrup­pe, som kaldes for Volt Typhoon, har sit fokus på spionage og har vaeret aktive siden midten af 2021, forklarer techgigant­en Microsoft i en separat udmelding.

Techgigant­en advarer om, at det er overvejend­e sandsynlig­t, at hackergrup­pen arbejder med henblik på at kunne afbryde eller forstyrre kritisk kommunikat­ionsinfras­truktur mellem USA og Asien i tilfaelde af fremtidige kriser.

Microsoft bedømmer ydermere, at hackergrup­pen har til hensigt at fortsaette sine aktivitete­r så laenge som muligt, at de hidtil har haft held med at arbejde i det skjulte og infiltrere computere gennem programmer og processer, som på overfladen virker harmløse.

Det er endnu uklart, om den kinesiske hackergrup­pe har haft held med at spionere mod andre lande, men den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e NSA oplyser ifølge Reuters, at den i øjeblikket arbejder sammen med allierede tjenester for at få overblik over dette.

Alt andet lige vil et eventuelt anslag mod amerikansk infrastruk­tur også have konsekvens­er for landets allierede, da moderne økonomier i dag er dybt forbundne, lyder det i en udtalelse fra den canadiske cybersikke­rhedsmyndi­ghed til Reuters.

I 2021 sigtede det amerikansk­e justitsmin­isterium fire kinesiske statsborge­re for hacking og anklagede i samme ombaering den kinesiske stat for at true USA’s nationale sikkerhed.

Kineserne mentes at have hacket Microsofts emailserve­re, hvilket kompromitt­erede titusinder af computere kloden rundt og havde konsekvens­er for både firmaer og statslige organisati­oner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark