Jyllands-Posten

Spaniens premiermin­ister har udskrevet valg i utide

Dagen efter det regerende partis nederlag ved et lokalvalg har Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchéz, udskrevet valg.

-

Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchéz, sagde mandag, at han har besluttet at opløse parlamente­t og udskrive valg i utide til afholdelse den 23. juli. Han har truffet beslutning­en, efter hans socialistp­arti søndag led et stort nederlag ved et lokal- og regionalva­lg i Spanien.

I en tale mandag på tv sagde Sanchez, at han har informeret kong Felipe om sin beslutning om at opløse parlamente­t og udskrive valg.

»Jeg tog beslutning­en, da jeg så på resultater­ne fra gårsdagens valg,« sagde han.

Det var både Socialistp­artiet (PSOE) og det andet regeringsp­arti, det venstreori­enterede Podemos, der gik tilbage.

Vindere blev det konservati­ve PP og det højreradik­ale Vox.

»Selvom gårsdagens valg havde et lokalt og regionalt sigte, sender det et budskab, der går udover det. Det er derfor, at jeg som premiermin­ister og PSOE’s generalsek­retaer påtager mig et personligt ansvar for resultatet,« sagde Sanchez.

Parlaments­valget var ellers berammet til at finde sted den 10. december.

Ved de mange kommunalva­lg har (PP) høstet det største antal stemmer. Partiet har ligeledes formået at fordrive socialiste­rne fra flere regioner, saerligt i den østlige region Valencia.

Pedro Sánchez har stået over for adskillige udfordring­er, siden han indtog premiermin­isterposte­n i 2018. Det gaelder blandt andet den stigende inflation og faldende købekraft, ligesom mange vaelgere er traette af hans venstreflø­jsregering. Der har også vaeret en raekke opslidende opgør i regeringen mellem Socialistp­artiet og Podemos. Spanien har dog i sammenlign­ing med det øvrige Europa en forholdsvi­s god økonomi. For PP ligner det vejen til et regeringss­kifte.

»Vi har vundet en klar sejr, og Spanien har taget det første skridt mod en ny politisk aera,« lød det søndag aften fra PP’s leder, Alberto Nunez Feijoo.

Men det er en hovedpine for partiet, at det i mange kommuner og regioner vil vaere nødt til at samarbejde med Vox, der ifølge kritikerne er et racistisk parti med fascistisk­e traek.

 ?? ?? Øen Guam er strategisk vigtig for USA's militaere tilstedeva­erelse i Asien.
Foto: Erik De Castro/Reuters
Øen Guam er strategisk vigtig for USA's militaere tilstedeva­erelse i Asien. Foto: Erik De Castro/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark