Jyllands-Posten

Hvad kan Vesten vente sig fra en styrket Erdogan?

Vestlige ledere sukkede, men var hurtige til at lykønske Erdogan med sejren. Det er der en bestemt grund til.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Gaderne tilhørte søndag den 69-årige Recep Tayyip Erdogan og hans tilhaenger­e.

Da resultatet af en bitter praesident­valgkamp sent på aftenen stod klart, gav lyden af deres jubel og tudende bilhorn genlyd igennem et hav af røde flag.

Mange steder fortsatte festen til langt ud på natten, mens lykønsknin­gerne strømmede ind fra de mest magtfulde politiske ledere i hele verden. Det understreg­ede Nato-landet Tyrkiets vigtige strategisk­e betydning. En position, der kun er blevet styrket siden Ruslands invasion af Ukraine.

Skulle nogen vaere i tvivl om den fremtidige kurs, fremhaeved­e Erdogan den selv i sin sejrstale. Han sagde, at Tyrkiets »uafhaengig­e udenrigspo­litik« var en vigtig grund til, at han trodsede de politiske meningsmål­inger og slog sin udfordrer Kemal Kilicdarog­lu – en uprøvet demokrat, som godt 52 pct. af vaelgerne fravalgte til fordel for den siddende, erfarne autokrat.

Det har indtil nu indebåret, at Tyrkiet – et land med 85 millioner indbyggere – ikke har bakket op om sine allierede i Natos sanktioner mod Moskva. I stedet har tyrkerne udnyttet vestlige virksomhed­ers tilbagetra­ekning fra det russiske marked til at øge sin egen samhandel betragteli­gt, mens de samtidig har sendt våben til ukrainerne.

Erdogan har ligeledes blokeret for Sveriges optagelse i Nato, der ses som en vigtig styrkelse af forsvarsal­liancen i Østersøen mod dens russiske nabo. Men det spillede godt ind i den tyrkiske leders nationalis­tiske og antiterror­fokuserede valgtema, hvor svenskerne blev beskyldt for at huse kurdisktyr­kiske terroriste­r.

Den slags irriterer i de vestlige hovedstaed­er. Alligevel var USA’s praesident, Joe Biden, og Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, naesten lige så hurtige til at gratulere Erdogan som Ruslands praesident, Vladimir Putin, som i sin hilsen kaldte den tyrkiske praesident »en god ven«.

Mere skinger tone

I Vesten bryder man sig ikke om Erdogans omfavnelse af Kreml. Ej heller hans stadig hårdere angreb mod ytringsfri­heden og de demokratis­ke institutio­ner, som styrker fremmarche­n af illiberale demokratie­r. Mange havde i stilhed håbet, at prognosern­e om Erdogans fald talte sandt, så man i stedet ville få den mere vestligtsi­ndede og samarbejds­orientered­e Kilicdarog­lu med til bords.

Men uanset hvor besvaerlig og uforudsige­lig Erdogan kan vaere, er Tyrkiet en uundvaerli­g partner for Vesten i et geografisk smørhul mellem Middelhave­t og Sortehavet, der huser fire millioner flygtninge. Sidste sommer stod Erdogan i spidsen for en aftale mellem krigens parter, så russiske krigsskibe ikke laengere blokerer for, at store maengder afgrøder fra Ukraine kan nå ud til hele verden.

Derfor vil Europa og USA gå langt for at fortsaette deres ofte problemati­ske forhold til den tyrkiske leder, som i lyset af nationalis­ternes fremgang i parlaments­valget, der blev holdt parallelt, måske endda vil blive mere skinger i sin antivestli­ge retorik.

Den første store test kommer i juli ved et Natotopmød­e i Litauen, hvor Erdogan vil komme under fornyet pres for at lukke svenskerne ind i klubben.

»Desvaerre tror jeg, at Tyrkiet vil blive ved med at vaere en upålidelig partner, hvis udenrigspo­litik vil blive bestemt af én mands luner,« siger Eric Edelman, en tidligere amerikansk ambassadør til Tyrkiet.

»Men jeg forventer, at han i sidste ende vil løfte sin blokale mod svenskerne. Måske til gengaeld for noget andet. Forholdet vil vaere totalt transaktio­nsbestemt.«

Mens konsekvens­erne kan blive store ude, føles det for mange tyrkere endnu større hjemme.

Erdogan insistered­e i sin sejrstale på, at alle dele af det tyrkiske samfund er vindere i valget og opfordrede til sammenhold. Det lød dog hult, for i naeste øjeblik hånede han sin modstander, Kilicdarog­lu, som over 25 millioner tyrkere stemte på. Hver gang Erdogan naevnte hans navn, buede folkemaeng­den omkring ham.

Ingen plads til LGBTQ

Også LGBTQ-samfundet fik en tur.

»I vores kultur er familien hellig. Ingen skal blande sig. Vi vil kvaele enhver, som vover at røre den,« sagde praesident­en fra taget af en bus naer sit hjem i Istanbul, inden han rykkede videre til hovedstade­n Ankara.

Her har han traditione­lt efter en valgsejr talt foran sit partihoved­kvarter. Men i en udstilling af den langsomme udvaskning af graensen mellem parti og stat under Erdogans styre, talte han denne gang ved sit officielle praesident­palads med over 1.000 vaerelser, som Erdogan har ladet bygge for at have en residens, der kan matche Tyrkiets storhed.

Den slags frygter hans kritikere, at de nu vil se mere af. Mere religion. Mindre frihed. Mange af de normale kontrolins­tanser i et demokrati eksisterer ikke laengere, og Tyrkiets mangeårige leder er ikke kendt for at laegge bånd på sig selv.

Blandt opposition­ens støtter er der også en følelse af, at de har mistet deres bedste chance i årevis for at vende den demokratis­ke udvikling, og iagttagere advarer om, at pessimisme­n vil styrke den hjerneflug­t, som allerede laenge har vaeret i gang. Den dårlige økonomi og høje inflation, der fortsat er på over 40 pct., hjaelper ikke.

Men kun én ting er sikkert. Når Erdogan i oktober fejrer 100-året for oprettelse­n af det moderne Tyrkiet, bliver det som leder af en staerkt splittet nation.

Tyrkiet i den evige Erdogans jerngreb

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark