Jyllands-Posten

Kampen om at blive en rigtig mand

En tidsmaessi­gt tonedøv manddomsko­nkurrence er udgangspun­ktet for den fint skildrede ungdomsser­ie ”En af drengene”.

- EN AF DRENGENE KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

UNGDOMSDRA­MA

DANMARK, 2023 Instruktio­n: Teys Schucany Kan streames på Viaplay Fire afsnit a ca. 17 minutters varighed

Viaplays nylige eksperimen­ter med det meget korte serielle format baerer frugt. For et par uger siden havde den dystopiske fremtidssa­tire ”Arkitekten” premiere og formåede på fire afsnit af bare 20 minutters varighed at formidle en interessan­t og perspektiv­rig fortaellin­g.

Det samme – med nogle helt andre fortegn – gør Teys Schucany med ungdomsdra­maserien ”En af drengene”, og i coming of age-fiktionen giver det korte format, der med sine flakkende, glimtvise, impression­istiske nedslag mimer ungdommens omskifteli­ghed, saerligt god mening.

Den 16-årige Lau (Jonathan Tage Pedersen) bor i en ikke naermere praecisere­t dansk provinsby, der med sine indspiste koder og vaner kunne vaere hvor som helst. I første afsnit af ”En af drengene” – titlen dukker op skrevet i damp på en busrude på en måde, der minder om titelsekve­nserne i Donald Glovers fremragend­e Hulu-serie ”Atlanta” – skal Lau med alle egnens 9.-klasse-drenge på en såkaldt mandetur. Her skal de konkurrere i den årelange tradition om at vaere en rigtig mand, og mens den 50 år gamle konkurrenc­e for seeren lyder fuldkommen bedaget og tonedøv, går både drengene og de to voksne (Rasmus Botoft og Morten Burian), der selv har minder om konkurrenc­en fra deres ungdom, til den med liv og sjael.

Et overgangsr­itual

For konkurrenc­en står som et overgangsr­itual, der skal markere overgangen til den kommende voksentilv­aerelse, og hvor dyster som tovtraekni­ng, at finde vej med kompas og slaebe vand i spande er med til at holde tidligere tiders forestilli­nger om maskulinit­et intakt.

Uden helt at vide, hvad der er galt, er Lau, hvis far vandt konkurrenc­en i sin tid, ikke helt med på fidusen. Han foregiver at interesser­e sig for fodbold og øl som alfaknaegt­en William (Oliver Tikotzki), der har et trofast følge af medløbere i sit slaebespor, men han efterlades udenfor, fordi han taler det ideelle mandesprog med for tyk accent og dermed afslører, at han ikke i helt så høj grad er en af drengene.

Helt ligeglad

Det er nytilflytt­eren Aksel hellere ikke, men han er til gengaeld helt ligeglad. Han er lige kommet til byen med sin mor, som har meldt ham til turen for at skaffe sønnen nogle venner. Aksel har øreringe og afbleget hår, og da han stikker Lau sin telefon, afslører den romantiske beskeder fra en anden dreng. Gennem Aksels ligefremme vaeremåde udstiller Schucany fint og loyalt

Laus akavede forsøg på tilpasning.

”En af drengene” er skåret lige lovlig skarpt og kommer ikke helt uden om en af ulemperne ved det ultrakorte format, nemlig at der ikke er så meget plads til dybdepsyko­logi. Figurerne – undtagen Lau og Aksel – har tendens til at blive funktionel­le hjul i handlingen snarere end interessan­te og komplekse karakterer. Men sådan opleves virkelighe­den selvfølgel­ig også af og til, når man bare er 16 år.

”En af drengene” er skåret lige lovlig skarpt og kommer ikke helt uden om en af ulemperne ved det ultrakorte format, nemlig at der ikke er så meget plads til dybdepsyko­logi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark