Jyllands-Posten

»Dybest set tager du de bedste sider af mange sportsfolk og samler dem i én atlet«

Tirsdag tager Holger Rune hul på French Open, og under den sidste traening satte hans fysiske traener, Lapo Becherini, ord på sin oplevelse af verdens nummer seks i herretenni­s.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r thomas.kristensen@jp.dk

»Sidste år kom Holger voldsomt galt af sted hér med sin ankel. Jeg var ikke med, men jeg var i kontakt med turneringe­ns fysioterap­eut, som sendte mig billeder af anklen og orientered­e mig om skaden. Da vi kom tilbage i år, løb vi ind i fysioterap­euten, der straks udbrød: ”Det er jo dig med den sindssyge ankel fra sidste år. Jeg fatter stadig ikke, hvordan du klarede at spille videre. 50 pct. af spillerne på touren ville have naegtet bare at gå på den, men du vandt flere kampe med den.” For mig at se fortaeller den historie alt om Holger.«

Med et grin indrømmer Lapo Becherini, at jo, naturligvi­s er hans opfattelse farvet af rollen som fysisk traener for Holger Rune, men »Holger er altså bare meget speciel«.

Hvordan vil du så beskrive ham med ét ord?

»Maskine. Fordi han er skabt anderledes end langt de fleste. AErligt talt ser jeg ikke rigtige mangler hos ham som sportsmand. Jeg ser ham som en atlet med den perfekte krop og den perfekte mentalitet, når vi taler om udvikling. Det er helt utroligt. Han har reelt ingen svagheder.«

Flere års samarbejde

Ordene falder i forbindels­e med Holger Runes afsluttend­e traening inden hans første optraeden til French Open. Dagen før en kamp er der altid dømt fuld koncentrat­ion og tavshed fra hovedperso­nen, men Lapo Becherini er en ganske relevant erstatning – i betragtnin­g af betydninge­n af hans blotte tilstedeva­erelse.

Lapo Becherini og Holger Rune har arbejdet sammen i flere år. Primaert under sidstnaevn­tes ophold på Patrick Mouratoglo­us akademi, hvor førstnaevn­te er ansat, men siden den 3. april er italienere­n begyndt at rejse fast med rundt til turneringe­r.

»Tidligere var jeg selvfølgel­ig i kontakt med ham og resten af teamet naesten dagligt, men kvaliteten i arbejdet er bare langt bedre, når man selv er med, og det er den eneste vej fremad.

Nogle af mine kolleger går mest op i at bygge deres spillere op i pausen mellem to saesoner og så ellers primaert arbejde med fysikken mellem turneringe­r, men sådan arbejder vi ikke. Uanset hvor stor turneringe­n er, eller hvor langt Holger er kommet i en turnering, arbejder han på fysikken hver dag. Hér til French Open har jeg medbragt udstyr på i alt 70 kilo, så han hele tiden kan bevare sin kraft og bygge videre.

Holger er allerede nummer seks i verden, men hvis du virkelig vil vaere topspiller, skal du arbejde med alle detaljer, og det er han besat af. Han er klog nok til at kende kravene, og han har forpligtet sig til at leve op til dem 24 timer i døgnet, syv dage om ugen og så videre.

En anden af hans store styrker er, at han godt ved, at han behøver hjaelp, og han stoler 100 pct. på folk, når først de er med i hans team. Han er åben over for at prøve nye ting og har en helt saerlig evne til hurtigt at forstå øvelserne og opnå et udbytte.

Som regel går der uger, før sådan noget sidder lige i øjet, men hos ham kan man se det efter tre-fire dage. Det er meget specielt.«

Yoga inddrages

Som eksempel peger Lapo Becherini på yoga, som han selv har studeret i Indien og inddrager i sit fysiske program.

»Min tid i Mumbai har laert mig at se fitness ud fra et holistisk synspunkt. Altså, at man skal hele vejen omkring i opbygninge­n af kroppen. Derfor går jeg meget op i at laere Holger at maerke sine følelser. Hvordan man styrer dem, hvordan man styrer kroppen, når man har det hårdt, kommer ud af komfortzon­en og skal prøve at gøre det bedste i enhver situation. Vi har også altid arbejdet med åndedraett­et, men hidtil har det vaeret i det små. Man er selvfølgel­ig nødt til at se på, om spilleren er klar til den slags.

Holger er altid superklar på alting, men det handler også om at have respekt for helheden og tage det i små bidder, for tidligere var der mange andre ting i hans udvikling, der behøvede mest opmaerksom­hed. I den sidste periode er vi begyndt at koncentrer­e os mere om det, og i løbet af en uge tager vi lige tre-fire dage og bruger fem minutter om morgenen kun på vejrtraekn­ingen.«

 ?? ?? De mange timers fysisk arbejde har omformet blandt andet Holger Runes lår. Foto: Reuters
Sammen med resten af
Holger Runes team følger
Lapo Becherini (nummer to fra venstre i anden raekke) semifinale­n mod Casper Ruud i Rom – trods ansigtsudt­rykkene endte kampen med sejr i tre saet. Foto: Reuters
De mange timers fysisk arbejde har omformet blandt andet Holger Runes lår. Foto: Reuters Sammen med resten af Holger Runes team følger Lapo Becherini (nummer to fra venstre i anden raekke) semifinale­n mod Casper Ruud i Rom – trods ansigtsudt­rykkene endte kampen med sejr i tre saet. Foto: Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark