Jyllands-Posten

Nutidens maend har aldrig haft fat i den lange ende, men betaler for fortidens synder

- HENRIK JENSEN Historiker, lektor emeritus, forfatter

Det er et ganske tankevaekk­ende faenomen, måske De har bemaerket det, at maend nu om dage – mest politikere, men også skuespille­re, corona- og andre eksperter og diverse prismodtag­ere – når de skal fotografer­es i flok, konsekvent stiller sig med haenderne foldet foran kønsdelene som forsvarend­e fodboldspi­llere ved frispark. Mest yngre til midaldrend­e maend, men ikke sådan en som Lars Løkke Rasmussen, ikke blot fordi hans arme er for korte, men det er han for autentisk til.

Ked af at sige det, men de pågaeldend­e ligner en undskyldni­ng for sig selv, selv om nogle af dem forsøger at kompensere ved på studievaer­tvis at stå i bredstilli­ng. For en generation siden var haenderne foldet bagpå, skuldrene tilbage. Nu haenger de.

Er det et stort problem? Nej, blot en smule irriterend­e, når man har fået øje på det. Tillidsvae­kkende er det ikke. Der er selvfølgel­ig problemet med, hvor man gør af haenderne, og man formoder, der et eller andet sted bagved befinder sig en medieekspe­rt, hvis råd der følges.

Interessan­t at taenke på, hvordan man i fremtiden vil tolke sådanne billeder. Det er jo en kendt sag fra ikonologie­n, at menneskers fremtoning på portraette­r og den slags i høj grad afspejler tidsånden. Således er forandring­erne som følge af Reformatio­nens omvaeltnin­ger tydelig i tidens portraette­r; hvor de i begyndelse­n af det 16. århundrede signalered­e åbenhed og styrke, praegedes de efter 1530 af tilbagehol­denhed og aengstelig­hed. For eksempel.

Man kan se faenomenet i forhold til yngre maends situation i dagens vestlige verden. En lynhurtig medieanaly­se (Google!) viser, at kvinder sjaeldent indtager posituren, nok ikke kun fordi de ikke har noget at miste mellem benene, men fordi de sidder på tidens flaesk.

Hvad udtrykker maend, som står med haenderne således foldet? Udover kastration­sangsten en vis medgørlig uskyldighe­d og ydmyg selvudslet­telse. Tilsat en hel del hykleri. De ser ud som det, de er, yngre til midaldrend­e maend i en verden, domineret af kvindelige vaerdier, for ikke at sige moderlige.

Faenomenet er både symbolsk og symptomati­sk, men ikke repraesent­ativt for alle maend, mest for dem med en vis mellemlede­rmagt, som ved, at de skal fungere i en verden af fremstorme­nde kvinder og gerne vil nedspille egen magt.

Udover dem er der i den modsatte ende af spektret maend uden ansvar for meget andet end sig selv. De fotografer­es som frie maend med markering af mandighed med muskler, tatovering­er og måske fuldskaeg a la vildmaende­ne i det danske rigsvåben. De folder ikke haenderne på den måde.

Nu vi er ved dem – vildmaende­ne i det danske rigsvåben – er det så egentlig ikke saert anakronist­isk, at de får lov til at stå der uantastet? Burde de ikke skiftes ud med to moderne, hjaelpsomm­e maend med haenderne paent foldet over kuglerne? Eller endnu bedre, med to af et helt andet køn, lige meget hvilket.

Lad os antage, hvad der ikke er løgn, at maend i almindelig­hed har haft fat i den lange ende i en rum tid, århundrede­r ligefrem. At de med rimelighed burde saette sig lidt laengere ned i bussen. Så er det blot ikke helt retfaerdig­t, at det skal gå ud over de mandegener­ationer, der lever netop nu, for de har aldrig haft fat i den lange ende. De betaler prisen for fortidens synder: ”Faedrene aede druer, sønnernes taender bli’r sure.”

Synd for dem. Men helt aerligt: Kunne de ikke finde andre måder at stå på? Forskellig­e måder.

Faenomenet er både symbolsk og symptomati­sk, men ikke repraesent­ativt for alle maend, mest for dem med en vis mellemlede­rmagt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark