Jyllands-Posten

Hvem skal passe på det sociale i socialpoli­tikken?

- MADS ROKE CLAUSEN EBBE WENDT LORENZEN

I sidste uge landede de naeste års økonomiaft­ale mellem regeringen og KL, og med i aftalen kom 6 af de 11 anbefaling­er, et såkaldt ekspertudv­alg kom med i begyndelse­n af maj. Et udvalg, som skal komme med forslag til strammere økonomisk styring for den samme pose penge.

Tag ikke fejl! Vi ønsker også, at de skattekron­er, som bruges på socialområ­det, bruges effektivt, og at økonomien er baeredygti­g. Og det er godt, at økonomiaft­alen indeholder et eftersyn af de sociale tilsyn og et fokus på bedre viden og data. Det vil spare en del administra­tivt bøvl uden at saenke kvaliteten, og vi er mange, som har foreslået dette til skiftende regeringer. Og det er godt, at anbefaling­er om at aendre formålspar­agraffen i servicelov­en og øget mulighed for lokale serviceniv­eauer ikke er med.

Men der er grund til bekymring. For aftalen er en mavepuster til de mennesker, der har brug for vores hjaelp, og til de fagligt dygtige socialarbe­jdere, der hver dag profession­elt hjaelper mennesker med komplicere­de udfordring­er i livet. For anbefaling­erne laegger op til en massiv forandring af socialpoli­tikken i Danmark. En forandring, der vil staekke muligheder­ne for at sikre specialise­ret hjaelp til voksne med et misbrug eller et handicap. Og som er et alvorligt angreb på retssikker­heden for dem, det hele handler om.

Grundlaegg­ende er aftalen et knaefald for, at økonomi skal styre socialpoli­tikken frem for faglighed. F.eks. når der laves en beløbsgrae­nse, så man som voksen med et handicap ikke kan vaelge sit hjem og ønske et dyrere tilbud end det, kommunen har visiteret til. Eller når der laves takstloft på krisecentr­e og herberger, så børn og voksne, der lever i vold eller hjemløshed, ikke kan få den rette faglige hjaelp.

Vores bekymring er saerligt stor, når man afsaetter 1,5 mia. kr. til at udbygge den kommunale botilbudsk­apacitet over de naeste tre år. De ikke-kommunale tilbud har ifølge socialmini­steriets tal den højeste specialise­ring og den højeste kvalitet og hjaelper de mennesker, der har de mest komplekse udfordring­er. De mennesker lades i stikken, når kommunerne skal etablere egne tilbud, hvor de ikke kan oppebaere den samme specialise­ring for små målgrupper. Og det er meningsløs­t, når der i dag eksisterer specialise­rede botilbud af høj kvalitet, der hjaelper mennesker med handicap, misbrug, psykiske udfordring­er og sociale problemer – ofte i en kompleks kombinatio­n. De risikerer nu ikke at få den specialise­rede hjaelp, de har brug for.

Vi har begge arbejdet på det specialise­rede socialområ­de i mange år. Og det undrer os, at aftalen ikke i stedet prioritere­r forebyggel­se.

For hvorfor tilsiger logikken, at vi skal vente med at hjaelpe, til problemern­e er blevet så komplekse, at hjaelpen er blevet tilsvarend­e dyr?

Hvorfor skal vi investere i flere institutio­ner frem for at saette ind i tide? Investerin­g i forebyggel­se er en langsigtet investerin­g, ja, men det skaber både bedre liv og sparer penge.

Og det undrer os, at man ikke investerer i flere og bedre uddannede socialrådg­ivere. Vi møder hver dag socialrådg­ivere, ofte nyuddanned­e, der gør deres bedste, men som ikke har viden til at forstå de behov, de børn eller voksne, de skal hjaelpe, har. De har ofte for mange sager og er underlagt en styringsma­essig sparelogik. Hvorfor er det, at man ikke har sat penge af til at investere i dem frem for at spare på administra­tionen, der også indbefatte­r socialrådg­ivere?

Direktør, LOS

Generalsek­retaer, Livsvaerk

Vi har et faelles ansvar for at sikre høj kvalitet og økonomisk baeredygti­ghed på det specialise­rede socialområ­de. Men vi har også et faelles ansvar for at passe på de børn, unge og voksne, der lever med sociale udfordring­er eller handicap. Og når regeringen og KL omdanner socialpoli­tikken til kortsigted­e økonomiske styringslo­gikker, så råber vi op og stiller os foran. For nogen skal passe på det sociale i socialpoli­tikken.

Faktisk mener vi, at anbefaling­erne er en voldsom mavepuster til alle de mennesker, der har brug for vores hjaelp, og til de fagligt kompetente socialarbe­jdere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark