Jyllands-Posten

Ryd op i sanktioner­ne

- ERIK E. SIMONSEN

Kommunerne begår mange fejl, når de sanktioner­er kontanthja­elpsmodtag­ere, der gentagne gange ikke står til rådighed. Det fremgår af en ny undersøgel­se fra Ankestyrel­sen.

Undersøgel­sen har resulteret i kritik af kommunerne fra flere sider, og der har vaeret flere historier om kontanthja­elpsmodtag­ere, der uretmaessi­gt har fået frataget deres ydelse. Men sagen er mere nuanceret, end medierne giver indtryk af.

Kommunerne skal selvfølgel­ig overholde reglerne og kun traekke kontanthja­elpsmodtag­ere i ydelsen, når de ikke lever op til deres pligt om at stå til rådighed for arbejdsmar­kedet. Men et andet vigtigt punkt i undersøgel­sen er, at den illustrere­r, at de nuvaerende sanktionsr­egler er omfattende, bureaukrat­iske og ugennemsku­elige.

Lad mig naevne nogle eksempler.

For at sanktioner­e en kontanthja­elpsmodtag­er, der ikke møder op til en samtale, skal kommunen gøre, hvad den kan, for at komme i kontakt med vedkommend­e. Reglerne siger, at kommunen skal vaere helt sikker på, at der ikke er en rimelig grund til, at personen ikke er mødt op.

Her skal kommunen altså holde tungen lige i munden, når den skal vurdere, hvad der er rimeligt eller ej. Samtidig står det også hen i det uvisse, hvornår kommunen har gjort nok for at kontakte personen.

Et andet eksempel er, at kommunerne har pligt til at vejlede personer på kontanthja­elp om deres rettighede­r og pligter hvert halve år.

De har tilmed pligt til at gøre det hyppigere, hvis kontanthja­elpsmodtag­eren har behov for det – ellers må kommunen ikke sanktioner­e.

Men her må man stille spørgsmål ved, om det ikke er tilstraekk­eligt at informere om reglerne én gang. På andre lovområder er det borgernes egen pligt at vaere orienteret om reglerne.

Et tredje eksempel er, at kommunerne i saerligt alvorlige tilfaelde kan traekke kontanthja­elpen i op til tre måneder, hvis en person flere gange bliver vaek fra samtaler på jobcentret.

Der er dog enormt store forskelle på, hvorvidt kommunerne bruger den sanktion. I Københavns Kommune sanktioner­ede man 56 personer i 2. kvartal 2022, mens 70 kommuner ikke sanktioner­ede en eneste i samme periode.

Vicedirekt­ør, beskaeftig­else og arbejdskra­ft, Dansk Arbejdsgiv­erforening

Det er blot tre eksempler på en meget lang liste af snørklede og administra­tivt ressourcek­raevende regler, der skaber uklare rammer for kommunerne­s arbejde.

Og med uklarheden stiger risikoen desvaerre også for fejl og uretmaessi­ge sanktioner­inger – på samme måde, som de snørklede regler fører til en risiko for, at nogle, som burde sanktioner­es, ikke bliver det.

Derfor er der behov for, at man som led i reformen af jobcentren­e kigger på reglerne om sanktioner og gør dem markant mere enkle.

Samtidig bør man indtaenke digitale løsninger og automatise­ring, hvilket kan gøre sagsbehand­lingen mindre ressourcek­raevende og mere effektiv.

Det vil vaere til gavn for både borgernes retssikker­hed og for kommunerne, så de kan sikre, at det vigtige princip om ret og pligt kan håndhaeves i praksis, så flest muligt kommer i arbejde igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark