Jyllands-Posten

Velfaerdss­taten er slet ikke den store lighedsska­ber, som mange tror

Myten om velfaerdss­taten som en sikker garant for lighed er sejlivet, fordi omfanget af og kilderne til uligheden i velfaerdss­taten er uigennemsk­uelige.

- KARSTEN BO LARSEN Forsknings­chef, Cepos

Da det kom frem, at nogle patienter ved hjaelp af trusler om klager til sundhedsmi­nisteren, regionspol­itikere mv. havde vaeret i stand til at komme foran i køen til kraeftoper­ationer på mave- og tarmkirurg­isk afdeling på Aarhus Universite­tshospital, var det en stor nyhed, at det havde vaeret muligt at få bedre sundhedsyd­elser, hvis man vidste, hvordan man skulle begå sig som patient. Det burde egentlig ikke undre nogen, for det er veldokumen­teret i forskninge­n, at de patienter, som har ressourcer­ne til tale deres egen sag – de laengste uddannelse­r, de staerkeste pårørende osv. – også får den bedste behandling i sundhedsva­esenet.

Vi har problemer med faldende produktivi­tet i det danske sygehusvae­sen, og i det hele taget er et af de vaesentlig­ste samfundspr­oblemer i Danmark, at produktivi­teten i den offentlige sektor ikke stiger i sammen grad som i den private sektor. Derfor har jeg ofte foreslået, at man i højere grad inddrager private leverandør­er som konkurrent­er til de offentlige velfaerdsl­everandøre­r, da man ved, at markedskon­kurrence generelt er et af de bedste midler til at fremme effektivit­etsstignin­ger. I den forbindels­e er det første modargumen­t, jeg møder, naesten altid, at private velfaerdsl­øsninger skaber ulighed, fordi de giver mulighed for, at man kan købe sig til bedre sundhedsti­lbud, hvis man har mange penge.

Hertil kan man så blot tørt konstatere, at offentlige velfaerdsl­øsninger også skaber ulighed, fordi man eksempelvi­s kan tale sig til bedre sundhedsti­lbud, hvis man kan gennemskue, hvordan det offentlige velfaerdss­ystem virker og kan påvirkes.

Det er endvidere vaerd at se lidt naermere på, hvilken indsats borgerne skal yde for at opnå den ulige adgang til bedre sundhedsyd­elser. Hvis du vil have adgang til bedre sundhedsyd­elser i et privat, individuel­t finansiere­t sundhedssy­stem, bliver du nødt til at arbejde hårdere og/eller smartere for at tjene flere penge. Dette vil også skabe mere vaerdi for hele samfundet, da den øgede arbejdsind­sats giver en større produktion af varer og tjenesteyd­elser, som andre borgere i samfundet får adgang til at kunne forbruge.

Derimod skaber det ingen form for samfundsma­essig vaerdi for andre end borgeren selv at gøre en indsats for at komme forrest i køen eller på anden vis påvirke beslutning­erne hos medarbejde­rne i sundhedsva­esenet eller andre dele af den offentlige sektor.

Når borgeren bruger tid, evner og energi på at påvirke det offentlige system til sin egen fordel, sker der et generelt samfundsma­essigt velfaerdst­ab.

Borgerens systempåvi­rkende indsats kommer kun borgeren selv til gode (og andre borgere til skade), men borgeren kunne jo i stedet have brugt tid, evner og energi på at producere varer og tjenesteyd­elser, som andre ville købe og nyde godt af. Dette faenomen er velbeskrev­et i forskninge­n i beslutning­sprocesser i politiske system, hvor det kaldes for rent-seeking.

Det er relativt uklart for en stor andel af borgerne, hvad man helt konkret skal gøre for at opnå de bedre velfaerdsy­delser i et offentligt velfaerdss­ystem. Det, man med sikkerhed kan konstatere, er, at penge ikke spiller en rolle (da vi heldigvis har en meget lav grad af korruption i Danmark).

Det gør derimod et indgående kendskab til det offentlige system, der ikke lige kan beskrives kort og praecist. En gennemsnit­lig offentlig embedsmand kan således forventes at have stor indsigt i, hvordan han kan påvirke andre offentligt ansattes beslutning­er til egen fordel ved at trykke på de ”rigtige knapper” vedrørende klager, politikerh­envendelse­r mv.

Borgere uden det sammen indgående systemkend­skab til den offentlige sektor – f.eks. en succesfuld håndvaerks­mester med langt større indkomst og dermed større skattebeta­ling – kan tilsvarend­e forventes at have meget dårligere muligheder for fremme deres egen sag. Et privat, individuel­t finansiere­t

 ?? ?? Offentlige velfaerdsl­øsninger er ikke altid de bedste til at sikre lighed, og vi bør derfor udsøger muligheder­ne for at høste fordele ved øget konkurrenc­e, mener Karsten Bo Larsen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Offentlige velfaerdsl­øsninger er ikke altid de bedste til at sikre lighed, og vi bør derfor udsøger muligheder­ne for at høste fordele ved øget konkurrenc­e, mener Karsten Bo Larsen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark