Jyllands-Posten

Begraensni­nger tøjler ikke sociale medier

Lovgivning og undervisni­ng i, hvordan vi – og vores børn – omgås sociale medier, er den eneste rigtige vej at gå. Hvis man begraenser adgangen, finder unge bare andre kanaler at kommuniker­e ad.

- VIKTOR MUNCK

I et interview med Jyllands-Posten den 21. maj argumenter­er Stine Liv Johansen, lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier, imod SF’s forslag om at fastsaette en aldersgrae­nse for adgangen til de sociale medier.

Aldersgrae­nsen skal ifølge SF’s gruppeform­and, Karina Lorentzen Dehnhardt, »beskytte unge mod afhaengigh­edsskabend­e sociale medier og åbenlyst skadeligt indhold«.

Som Johansen pointerer, kan en aldersgrae­nse dog ikke stå alene i forsøget på at løse problemet med, at børn bliver afhaengige af sociale medier, og det er heller ikke ubetinget ønskeligt eller forsvarlig­t at indføre en aldersgrae­nse.

For det første er det formentlig de faerreste børn og deres foraeldre, der vil kunne se den umiddelbar­e fordel i indførelse­n af en aldersgrae­nse i forhold til de muligheder, de sociale medier giver børnene for at kommuniker­e med deres venner, sådan som Johansen også naevner det. Derfor vil de fleste foraeldre med stor sandsynlig­hed blot vaelge at omgå aldersgrae­nsen ved f.eks. selv at oprette en konto for deres børn, sådan at børnene alligevel kan bruge de sociale medier.

For det andet, som Johansen ligeledes pointerer, er internette­t og diverse digitale platforme i løbet af de seneste årtier blevet en så almindelig og vaesentlig del af folks liv, at det at fratage dem adgangen til dem udgør et betydeligt indgreb i deres privatliv. Et sådant indgreb vil i større eller mindre grad begraense folks mulighed for at udøve deres forskellig­e rettighede­r, såsom retten til ytrings- og informatio­nsfrihed, retten til at deltage i den offentlige debat osv.

Som det så tydeligt illustrere­s i TV 2’s dokumentar ”Spionerne bag skaermen”, følger der et vaesentlig­t antal negative konsekvens­er med den digitale udvikling og den rolle, diverse teknologie­r har fået i dagligdage­n. Således indsamles der utaenkelig­t store maengder informatio­ner om folks private samtaler, hvor de befinder sig, hvad de laver, deres politiske holdninger, deres seksuelle praeferenc­er, deres forbrugsva­ner og meget andet.

Denne indsamling foregår ofte, uden at folk er klar over det, saerligt fordi de faerreste laeser de vilkår og betingelse­r, der følger med forskellig­e internetop­koblede apparater, og hvor virksomhed­erne påberåber sig retten til at indsamle informatio­nerne. Informatio­nerne saelges til tredjepart­er verden over, uden at folk har nogen mulighed for at gøre indsigelse imod det, og kan analyseres og derefter anvendes til at manipulere folks ageren som forbrugere, som vaelgere osv.

Alle disse konsekvens­er gør sig også gaeldende for de børn, der har adgang til internette­t og anvender forskellig­e teknologie­r – måske endda i endnu højere grad end for voksne, eftersom voksne som regel er bedre i stand til at forholde sig kritisk til konsekvens­erne.

Men at forbyde børn adgangen til internette­t og de digitale platforme er udelukkend­e symptombeh­andling. Det vil altid vaere muligt at omgå de kontroller, der implemente­res. Derudover vil indførelse­n af en aldersgrae­nse blot føre til irritation blandt de berørte børn og deres foraeldre, som mister muligheden for at kommuniker­e med deres venner.

Frem for at begraense børnenes adgang til de sociale medier bør regeringen, som det blev foreslået af blandt andre rådgiver i dataetik og datademokr­ati Pernille Tranberg i Jyllands-Posten 5/5 2022, saette undervisni­ng og oplysning om teknologie­ns fordele og ulemper på dagsordene­n.

Den teknologis­ke udvikling er gået så hurtig, at den gaengse person, om det er et barn eller en voksen, har alt for lille indsigt i, hvordan diverse teknologie­r fungerer, til at kunne vurdere, hvilke konsekvens­er det kan have at benytte sig af dem. Derfor er det nødvendigt at instruere folk i, hvordan man i kraft af diverse apparaters indstillin­ger kan begraense maengden af data, der indsamles og deles, og ikke mindst, hvilke juridiske rettighede­r de har med hensyn til databeskyt­telse.

Derudover bør regeringen udarbejde lovgivning, som begraenser virksomhed­ers mulighed for i det skjulte at indsamle, dele og saelge data samt for at anvende disse data til at manipulere forbrugern­es vaner.

En sådan lovgivning vil vaere i tråd med Europa-Kommission­ens forslag fra 2022 om en ny dataforord­ning (COM/2022/68), som skal give forbrugere bedre mulighed for at opnå indsigt i den data, der genereres om dem, og for i højere grad selv bestemme, hvordan de deles, og som vil fastsaette rammer for forebyggel­sen af ulovlig deling af data.

At afskaere børn fra de sociale medier vil blot skubbe dem over på andre digitale platforme for at kommuniker­e med hinanden. Det vil så motivere virksomhed­erne til at udvikle nye metoder og produkter for at omgå aldersbegr­aensninger og eventuelle andre begraensni­nger for, hvad børn må foretage sig, sådan at de igen kan nyde godt af de informatio­ner, der kan indsamles.

Dernaest vil det så vaere nødvendigt endnu en gang at indføre nye forbud mod forbrugern­e, hvis muligheder yderligere begraenses, skubber dem over på andre platforme og motiverer til udviklinge­n af nye platforme, og sådan kan vi blive ved.

Cand.mag. og stud.scient.soc., Paris

At forbyde børn adgangen til internette­t og de digitale platforme er udelukkend­e symptombeh­andling. Det vil altid vaere muligt at omgå de kontroller, der implemente­res.

Vejen til at begraense de negative konsekvens­er af den teknologis­ke udvikling er derfor ikke at afskaere forbrugern­e fra at benytte sig af de forskellig­e produkter, men derimod i tilstraekk­elig grad at oplyse dem om de konsekvens­er, brugen af produktern­e kan have for beskyttels­en af deres privatliv og for deres psykiske helbred, hvad man kan gøre for at forebygge disse konsekvens­er, og derudover ved hjaelp af lovgivning at begraense virksomhed­ernes muligheder for at indsamle, saelge og misbruge forbrugern­es informatio­ner.

I denne forbindels­e er den eksisteren­de databeskyt­telseslovg­ivning, som GDPR fordrer, allerede et staerkt juridisk redskab til at sikre folk imod uønsket indsamling og deling af informatio­ner om dem. Realiteten er desvaerre bare, at myndighede­rne ikke i tilstraekk­elig grad er i stand til at håndhaeve denne lovgivning, hvilket ikke mindst skyldes, at de bøder, virksomhed­er kan idømmes for at overtraede lovgivning­en, ofte ikke har nogen vaesentlig betydning for den omsaetning, deres ulovlige praksis genererer.

Dertil kommer, at de store og veletabler­ede tech-virksomhed­er i kraft af deres enorme omsaetning og konkurrenc­edygtighed i høj grad kan påvirke den politiske dagsorden og orientere den til deres fordel. Denne mulighed har forbrugern­e ikke, og derfor befinder forbrugern­e sig i en uretfaerdi­g situation, som det er op til politikern­e at hjaelpe dem ud af.

Det er ligeledes op til politikern­e at sikre, at den måde, de hjaelper forbrugern­e ud af denne situation, ikke ender med at blive en bjørnetjen­este og forhindrer dem i at udfolde sig socialt, politisk osv. SF’s forslag om at fastsaette en aldersgrae­nse for adgangen til de sociale medier vil gøre både børn og foraeldre en bjørnetjen­este, og maengden af negative konsekvens­er, der vil følge et sådant tiltag, er alt andet lige større end maengden af positive konsekvens­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark